Rodonačelniku računarstva konačno ukazana čast | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rodonačelniku računarstva konačno ukazana čast

Pionir računarstva, veštačke inteligencije i matematičar Alan Tjuring biće na novoj novčanici od 50 funti.

  Izvor: Centralna banka Engleske / Promo.
 Planiran izgled novčanice od 50 funti.
Planiran izgled novčanice od 50 funti.
Izvor: Centralna banka Engleske / Promo.

Centralna banka Engleske objavila je da je odlučila da se lik britanskog matematičara, razbijača šifri i kompjuterskog pionira Alana Tjuringa nađe na novoj novčanici od 50 funti.

Guverner centralne banke Mark Karni rekao je da je Tjuring, čiji je revolucionarni rad na kompjuterima i veštačkoj inteligenciji pomogao u razbijanju nacističkih šifrovanih poruka tokom Drugog svetskog rata, bio "div na čijim dostignućima danas počiva mnogo toga", prenosi agencija AP.

Tjuringova mašina

Nekima od nas Alan Tjuring poznat je pre svega kao tvorac Tjuringove mašine, koja je utrla put računarskoj revoluciji nakon II svetskog rata. Turingova mašina, osmišljena 1937. godine bila je jednostavan računar, koji čita i upisuje pojedinačne simbole na beskonačnoj traci, striktno poštujući predefinisan skup pravila. Iako apstraktna, ova mašina postavila je temelj za ono što je danas računarski algoritam i softver.

Tokom Drugog svetskog rata, Tjuring je radio u tajnom centru za razbijanje kodova u Blečli parku, gde je pomogao u razbijanju tajnih šifri nacističke Nemačke stvaranjem takozvane "Tjuringove bombe", preteče savremenih računara. Razvio je i "Tjuringov test" za merenje veštačke inteligencije. Posle rata, Tjuring je bio krivično gonjen zbog svoje homoseksualnosti, koja je tada bilo nezakonita u Engleskoj, i prisilno je tretiran ženskim hormonima. Preminuo je 1954. godine, u 41. godini života, nakon što je pojeo jabuku sa cijanidom.

Tjuring je 2009. godine posthumno dobio javno izvinjenje britanske vlade, a 2013. godine i izvinjenje britanske kraljevske porodice.

Nova novčanica, kao najveći apoen u Britaniji, poslednja je koja dobija novi izgled i koja će biti prebačena sa papira na bezbedniji i trajniji polimer.

Pročitajte i ovo: Marija Kiri preslišava Nikolu Teslu

Na novim novčanicama od 10 i od 20 funti nalaze se likovi književnice DŽejn Ostin i slikara DŽ. M. V. Tarnera. Novčanica sa Tjuringovim likom biće puštena u opticaj 2021. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA