Briljantna zaštita od krađe telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Briljantna zaštita od krađe telefona

Do sada smo probali sve protiv krađe mobilnog telefona, ali ovo baš obećava!

  Izvor: MONDO portal / Strahinja Stojanović

Tokom proteklih nekoliko godina proizvođači telefona su za telefone omogućili toliko zaštitnih mehanizama protiv krađe telefona, koliko nisu za decenije postojanja mobilnih uređaja pre toga. Upoznali smo lociranje uređaja, snimanje prednjom kamerom na daljinu, a da lopov toga nije svestan, zaključavanje memorije uređaja i brisanje svega, opet na daljinu. Postoje opcije, koje od telefona, nakon krađe, prave neupotrebljiv uređaj, a od same krađe mogu da nas zaštite i pametni uređaji, koji će pištati kad telefon izgubimo iz radijusa Bluetooth veze.

Pročitajte i ovo: Ako izgubite Android telefon, pokušajte i ovo!

Adaptive Friction (u slobodnom prevodu Prilagodljivo Trenje) je najnoviji patent čuvene švedske kompanije Ericsson, koji upošljava sve senzore telefona. Na taj način telefon detektuje položaj konstantno ispitujući svoju okolinu i tako otkrivajući da li je na stolu, u džepu, tašni, rancu itd. Otkrivanje položaja vrši se na osnovu mikrofona, kamera, žiroskopa, senzora osvetljenja i svih drugih senzora na telefonu. Takođe, koristiće se i biometrijski senzori, koji će upoređivati otiske prstiju i otkucaje srca. Kombinacijom svega ovog, kad se posegne za telefonom - telefon će to znati i na osnovu stiska ruke će prepoznati da li je ona vlasnikova ili ne. Otkrivanje se nastavlja biometrijskom detekcijom, da bi se na kraju vršilo otkrivanje i na osnovu toga kako je telefon uhvaćen - za kraj, uobičajeno - celom površinom ili na neki drugi način, što bi moglo da otkrije lopova.

Pročitajte i ovo:  Nova opcija čini krađu telefona besmislenom

Ukoliko na osnovu više faktora telefon otkrije da ruka, koja ga uzima, nije vlasnikova otpočeće proces zaštite, koji uključuje vibraciju u takvom ritmu, da se telefon teško izvuče iz džepa, tašne, torbe ili uopšte podigne sa nekog mesta, a da se to ne primeti u okolini. Otuda i naziv “Prilagodljivo trenje“, jer će telefon mrdanjem pokušati da se izmigolji kradljivcu.

Pročitajte i ovo: Kako zaštititi sadržaj i podatke na telefonu

Za sada je ovo patentirana ideja na papiru, ali zvuči nam sjajno, pa se nadamo da će Ericsson brzo izaći i sa tehnologijom, koja će na pravilan način uposliti sve ove senzore da sinhronizovano rade na osujećivanju planova lopova.

Kako se vama čini ova ideja?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi