Nova Google pretraga je šok za sve | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova Google pretraga je šok za sve

Da li će nam internet pretraga zaista izgledati ovako?!

  Izvor: MONDO portal / Google

Prošlog septembra (2018) Evropski parlament glasao je u korist tzv. “Copyright Directive“, odnosno direktive o zaštiti autorskih prava i načinu na koji će se zakoni EU odnositi ka intelektualnoj svojini na internetu. Stručnjaci i analitičari su odmah rekli da će ovo razbiti internet kakav znamo, a kako se vreme uobličenja i finalizacije direktive približava, Google je rešio da vrlo plastično pokaže kako bi internet u EU okvirima mogao da izgleda po pravilima ove direktive, kako ona sad nalažu.

Da budemo potpuno precizni - to je prazna stranica pretrage samo sa naslovima, belim poljima i obrisima sadržaja, kojeg tu nema zbog EU direktive.

Problematičan je Član 11 evropske regulative, po kojem kreatori sadržaja, čiji se delić objave pojavljuje u pretrazi, imali pravo da od Google kompanije traže novčanu nadoknadu za svaku vrstu objave. Isto je i sa slikama ili čak i gore, napominje The Verge. Za Google, u ovom slučaju, to znači izbor ili da plati licence za objave ili da pretraga izgleda ovako kako ih vidite na ovim slikama.

Stručnjaci EU ovaj potez smatraju zastrašivanjem javnosti od strane kompanije Google, ali su i potvrdili da bi Google pretraga zaista mogla ovako da izgleda u nekim slučajevima. “Oni samo pokušavaju da pokažu šta će ih Član 11 naterati da rade, pa u tom kontekstu, ovo je jedna od mogućnosti“, rekao je jedan od EDRi savetnika, koji radi na ovoj direktivi EU.

Pročitajte i ovo: MONDO ISTRAŽIVANJE o autorskim pravima u Srbiji

Primenjivanje direktive izglasane u septembru prošle godine nije na vidiku, jer je sad u toku razgovor Evropske komisije, Saveta i Parlamenta. Nakon usaglašavanja stavova i čišćenja materijala od suvišnih delova ili čak dopuna delova, koji nedostaju, dolazi na red glasanje svakog od tri pomenuta tela. Ako ona prođe u sva tri tela primena direktive bi, prema sadašnjem stanju, mogla da počne 2021. godine.

Jedan od problema, koji strani mediji posebno ističu jeste činjenica da se razmatranje direktive i usaglašavanje stavova, kao i sve ostalo obavlja iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti.

 Google EU direktiva autorska prava Izvor: MONDO portal / Google

Ko će biti žrtve nove EU direktive

Posledice primene EU “Copyright Directive“ vremenom će biti sve primetnije, i gotovo je neizbežno da će Internet nakon uvođenja ovih pravila ostati "očerupan i pocepan". Evo ko će biti među prvim žrtvama.

"Meme"

Volite šaljive sličice, natpise, forice? Pa, moći ćete da se pozdravite sa njima, pošto će dani "lepljenja" teksta preko ko zna čije fotografije biti odbrojani. Sledeći put kada vam na pamet bude pala baš dobra "meme" fora, moraćete da izađete sa fotoaparatom ili mobilnim telefonom i sami napravite fotku preko koje ćete je napisati.

Muzičari

Remiksi i "mashup" miksevi su odsvirali svoje, jer ukidanjem "fer upotrebe" - transformacije tuđeg dela - niko više neće smeti da se igra sa tuđim autorskim delom.

Sloboda govora

Strani mediji podsećaju na scenario u kojem će ova pravila biti korišćena u političke svrhe. "Ako, na primer, postoji kompromitujući video nekog političara nekoliko dana pred izbore, sve što bi on trebalo da uradi je da pripremi tužbu da taj video krši njegova autorska prava, i on nikada neće ugledati svetlost dana" navodi Gizmodo portal i dodaje da je bilo koji vid ovakvog cenzurisanja sadržaja, koji postavljaju korisnici "u suštini, cenzura".

Ostalo

Aktivisti, grupe za zaštitu ljudskih prava, ali i brojne Internet kompanije bune se protiv mnoštva ostalih članova, koje upoređuju sa nedavnom GDPR "burom". "Dok ovaj problem traje, niko neće razmišljati o njemu, ali kada bude bio usvojen i nakon dve godine implementiran, odjednom će se ceo svet lupiti po čelu", zaključio je isti portal.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA