Šta je AI? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je AI?

Došli smo u London da to otkrijemo i koliko vidimo - dva mozga su bolja, nego jedan!

  Izvor: Promo / Huawei

Dvadeset prvi vek je sa sobom doneo, i još uvek donosi, brojne novitete na gotovo svim poljima. Tehnologija je samo jedna od karika globalnog lanca promena čiji smo svakodnevni svedoci, a veštačka inteligencija se, sasvim prirodno i neizbežno, nametnula kao sastavni deo ovog lanca.

O veštačkoj inteligenciji, poznatijoj kao “AI“ (od engleskog termina Artificial Intelligence), polemišu naši prijatelji, stručnjaci iz oblasti tehnologije, kompanije čiji rad se bazira na novitetima u oblasti veštačke inteligencije, dok se mediji sve više bave ovom zanimljivom tematikom, naizgled neuhvatljivom i sve više prisutnom u našim životima.

A koliko mi, zapravo, znamo o veštačkoj inteligenciji?

Veštačka inteligencija, AI, deluje kao savremeno otkriće, koje je i dalje velikom broju ljudi u potpunosti neshvatljivo. Ipak, njen razvoj počeo je odavno i traje već dugo - ideja o postojanju veštačke inteligencije rođena je još u drugoj polovini dvadesetog veka! Predstavlja onaj deo softvera, koji je sposoban da obavlja funkcije za koje se može reći da zahtevaju “inteligenciju“. To znači da telefon ne mora da bude eksplicitno isprogramiran za svaki pojedinačni zahtev, odnosno radnju koju pokrene njegov korisnik. Umesto toga, zahvaljujući AI, uređaj koristi svoje već postojeće “znanje“ ili “iskustvo“ za snalaženje i rešavanje nekog konkretnog zahteva.

Veštačka inteligencija zamišljena je kao virtuelni pomoćnik savremenog čoveka.

Njena svrha je unapređivanje već postojećih aktivnosti i lakše rešavanje svakodnevnih problema, kako bismo mi, kao njeni krajni korisnici, imali više vremena za sebe. Danas, kada se život prebrzo odvija i kada raspolažemo sa sve manje slobodnog vremena, veštačka inteligencija teži svom zlatnom dobu.

Cilj kompanije Huawei jeste da, upotrebom veštačke inteligencije (AI), svojim korisnicima olakša svaki korak pri upotrebi mobilnih telefona. Radnju, koja je nekada zahtevala bar pet različitih poteza na našim uređajima, danas je moguće izvesti samo jednim potezom zahvaljujući optimizaciji, koju pruža upravo veštačka inteligencija. 

Uređaji koje pokreće veštačka inteligencija (AI) pamte obrasce našeg ponašanja i načina na koji koristimo svoje mobilne telefone, skraćujući tako procese koje obavljamo, a zauzvrat nam daju najveći poklon današnjice - vreme!

Nazvanično merenje brzine: Počistio sve Android konkurente

Huawei se sprema da nam 16. oktobra predstavi sve pogodnosti korišćenja uređaja čiji se operativni sistem zasniva na unapređenoj verziji veštačke inteligencije. Pripremite se, stižu telefoni Huawei Mate 20 serije!

Huawei Mate 20 i Huawei Mate 20 Pro biće prvi telefoni, i uređaji uopšte, sa Kirin 980 čipsetom od sedam nanometara, koji ima dva “mozga“, odnosno NPU jedinice. Neuronski procesori u tim jedinicama, veze i obrada podataka su dvaput brži, moćniji i kvalitetniji, a osim fokusa na brzinu i stabilnost rada, kompanija je dve NPU jedinice vezala i za kameru - jednu za foto i drugu za video. Prošle godine Kirin 970 je doneo unapređenje na polju fotografije, koje je Huawei P20 Pro tokom cele godine zadržalo na vodećoj poziciji DxO Mark liste telefona sa najboljom kamerom. Očekujemo da Huawei Mate 20 Pro pobedi i taj model, ako je verovati najavama o čipsetu i mogućnostima “dva mozga“…

Vi ćete, naravno, sve saznati prvi, kao i uvek - ostanite uz nas ceo dan!

Svetska ekskluziva na MobIT stranicama

Pratite nas obavezno, jer ćemo vam doneti ne samo detaljan opis svega što se dešavalo na Huawei Mate 20 premijeri, nego i ekskluzivan prvi test i prve utiske o Huawei Mate 20 Pro telefonu, što ćete moći da čitate SAMO NA MONDU!

Vidimo se od 15 sati na vašem omiljenom sajtu!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi