Hakovan Instagram: Zaštitite svoj profil | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hakovan Instagram: Zaštitite svoj profil

Serija “fišing“ napada na Instagram dovela je do toga da mnogi korisnici ostanu bez svojih naloga. Evo šta o tome kažu stručnjaci i kako da zaštitite svoj nalog.

  Izvor: MONDO portal

Veliki broj korisnika društvene mreže Instagram tokom druge i treće nedelje avgusta “izlogovano“ je sa svojih naloga, nakon čega nisu bili u mogućnosti da ponovo uspostave pristup toj društvenoj mreži. Prema izjavama žrtava, jednom kada sajber kriminalci preuzmu nalog, oni menjaju korisničko ime, profilnu fotografiju, i-mejl adresu i broj telefona, što vraćanje naloga korisniku čini gotovo nemogućim.

 Instagram je već objavio izjavu o ovome, koju u celosti možete da pročitate na linku.

Za sada, ne postoje validni podaci o tome kako kriminalci dobijaju pristup korisničkim Instagram profilima, ali najčešći metod za ovakvu vrstu napada jeste putem tzv. “fišing“ napada. Prema podacima, koje smo dobili nakon razgovora sa stručnjacima Kaspersky Lab kompanije na ovu temu, saznali smo da je ta kompanija samo tokom ove godine, sprečila oko 68.000 pokušaja preusmeravanja korisnika Instagram mreže na “fišing“ stranice.

Zapalila Instagram! (FOTO)

Interesantno je da je krajem jula, nekoliko nedelja pre talasa hakovanja, zabeležen vrhunac u ovom tipu napada: 31. jula, broj “fišing“ napada skočio je sa oko 150 dnevno na gotovo 600.

U mnogim slučajevima, upravo sami korisnici Instagrama-a su ranjivost za kojom hakeri tragaju: oni odaju svoje akreditive unoseći ih u lažne veb stranice, nepouzdane aplikacije, koje koriste Instagram pristup i replike autentičnih stranica.

Pročitajte i ovo: Instagram: Sad svi znaju!

"Zbog svoje popularnosti, Instagram je oduvek bio mamac za prevare - broj ljudi koji koriste platformu sada prelazi milijardu. Jednom kada je kriminalac uspeo da se uloguje u korisnisnički nalog, on tada može pristupati ličnim podacima tog korisnika i njegovoj korespondenciji. Profil korisnika se u tom slučaju može pretvoriti u izvor zlonamernog sadržaja, fišinga i spama", rekla je Nadežda Demidova, istraživač bezbednosti u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako da zaštitite svoj Instagram nalog:

- Nemojte kliktati na sumnjive linkove
- Proverite adresu stranice na kojoj nameravate da unesete svoje lične podatke (adresa uvek mora biti www.instagram.com, ako pristupate sa veba i sa zaključanim katancem, što znači da je konekcija enkriptovana)
- Koristite samo zvanične aplikacije za društvene mreže instalirane putem pouzdanih izvora (Android, iOS, Windows 10 Mobile)
- Nemojte deliti svoje pristupne podatke sa aplikacijama trećih strana, jer ne znate ko stoji iza njih i šta će vlasnici tih aplikacija uraditi sa vašim podacima.

Da li ste i vi imali neprijatnih bezbednosnih iskustava sa Instagram aplikacijom?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA