Vraćanje obrisanih fajlova s kompjutera i mobilnog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraćanje obrisanih fajlova s kompjutera i mobilnog

Pročitajte šta se dešava sa fajlovima kad ih obrišete s kompjutera ili telefona i kako da postupate s hard diskom ili memorijom, ako želite da ih vratite.

  Izvor: Samsung.

Šta se dešava sa obrisanim fajlovima s vašeg računara, kuda odlaze? Najkraće rečeno, obrisani fajlovi i dalje ostaju na računaru. Kad obrišete bilo koji fajl, on je fizički još uvek tu, samo se pokazivač (pointer), koji je vodio ka njegovoj lokaciji (adress) usmerava ka lokaciji nekog drugog fajla. Fajlovi se na hard disku raspoređuju među sekcijama diska, a veliki fajlovi se često nalaze na više adresa, u različitim delovima diska ili sekcijama.

Sve obrisane fajlove moguće je povratiti putem specijalnog softvera, osim u slučaju kada je nešto drugo prepisano preko njih. Ipak, ni to ne znači da su vaši fajlovi nestali zauvek. Poznato je da su određene kriminalne grupe uspele da povrate poverljive podatke iz odbačenog kompjuterskog otpada.

Ukoliko na svom hard-disku čuvate nešto što je izuzetno poverljivo, najbolje bi zato bilo da ga fizički uništite, umesto da ga bacite, objašnjava Tehnopolis, pozivajući se na zanimljive odgovore sajta RankeRed.com.

Ako želite da vratite izbrisane podatke s mobilnog

Nije lako vratiti izbrisane podatke s telefona i verovatno će vam biti potrebna pomoć stručnjaka, ali rešenje postoji. Ipak, neke stvari ne biste trebali nikako da radite - pročitajte!

Spasavanje podataka sa mobilnih uređaja je proces za koji je pored tehnologije i znanja, potrebno iskustvo. Sam postupak je složeniji i dugotrajniji u odnosu na iste kvarove na drugim tipovima medija (hard diskovi, memorijske kartice ili USB diskovi). Ipak, dobro je početi uz saznanje da tip operativnog sistema koji se nalazi na pametnom telefonu ili tabletu ne predstavlja ograničenje, tako da pored standardnih Android, iOS i Windows operativnih sistema, spašavanje podataka moguće je i sa starijih uređaja, sa svojim specifičnim operativnim sistemima.

Postoje dve vrste oštećenja podataka na mobilnim uređajima, mehanička i logička. U slučaju logičkih oštećenja, kao što je fabričko resetovanje telefona (“Factory Reset“), da bi spasavanje podataka bilo uspešno ili zadovoljavajuće, potrebno je da se telefon više ne koristi. Razlog za to je isti kao i kod hard diskova - kada obrišete podatke s nekog uređaja, svako korišćenje tog uređaja može da prepiše obrisani sadržaj i onemogući vraćanje izbrisanih podataka. Većina korisnika misli da se ne može prepisati obrisano sve dok ne snimi nove slike, video snimke, dokumenta i druge fajlove. Nažalost, to je netačno! Sam rad uređaja upisuje privremene podatke u memoriju telefona, datoteke sa pozivima i porukama, otvaranje Facebook naloga, surfovanje Internetom, itd. Dakle, nemojte koristi uređaj nakon brisanja podataka ukoliko su vam ti podaci zaista važni i želite da ih vratite.

Kako zauvek obrisati podatke s telefona?

Da bi uopšte bilo moguće započeti spasavanje podataka na većini novijih uređaja, neophodno je da uređaj bude "rutovan" odnosno da se omogući administratorski pristup tom uređaju (telefonu, tabletu). Za to je potrebno izmeniti deo internog koda telefona, a za korisnika to konkretno znači da uređaj time gubi garanciju, što naravno morate imati u vidu, naročito ako su u pitanju noviji telefoni.

Zatim se obezbeđuje pristup internoj memoriji telefona i vrši se kloniranje svih fizičkih sektora. Nakon toga se vrši analiza datog klona, rekonstruiše se operativni sistem, koji je korišćen, i izvlače se podaci.

Više o ovoj temi pročitajte u našem tekstu objavljenom ranije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi