Ovo je prava istina o pirateriji! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je prava istina o pirateriji!

Istraživanje EU, sprovedeno s ciljem boljeg upoznavanja s piraterijom, zamalo zataškano, zbog toga što su rezultati pokazali da piraterija ne škodi sistemu!

 Izvor: Promo/TNW

Poznati portal The Next Web objavio je priču o pokušaju zataškavanja rezultata istraživanja o pirateriji, koji su nedvosmisleno uputili na to da piraterija ne škodi sistemu autorskih prava. Evropska komisija je još 2014. godine holandskoj konsultantskoj firmi Ecorys platila oko 420.000 dolara da obavi istraživanje o uticaju piraterije na prodaju autorskim pravima zaštićenog sadržaja. Izveštaj je predat u konačnoj formi još u maju 2015. godine, ali iz nekog razloga nikad nije objavljen.

Na 300 strana izveštaja ne može se pronaći dokaz ili zaključak koji upućuje na to da je piraterija imala negativan uticaj na prodaju autorskim pravima zaštićenih dela, osim u vrlo malom procentu upravo objavljenih „blokbaster“ filmova. Zašto je odgođeno objavljivanje ovog izveštaja nije poznato, ali razlog tako nečeg povlači ozbiljna pitanja, smatra ovaj portal.

Zaobiđite The Pirate Bay, zauvek! Ozbiljni smo!

Ovu priču otkrila je i na Twitter mreži objavila Julia Reda, predstavnica piratske partije u EU parlamentu (European Pirate Party - PPEU), koja je za The Next Web rekla da je prvo mislila da je izveštaj odbačen, jer je nakon 2014. godine kancelarija koja se bavila pitanjem piraterije značajno restrukturirana, pa je dovodila rezultate izveštaja u pitanje. Ipak, kaže da je kasnije postalo jasno, na šta i ukazuju brojni dokazi, da je Evropska komisija izabrala da ignoriše rezultate ovog istraživanja namerno.

U akademskom članku objavljenom 2016. godine, dva zvaničnika Evropske komisije izvestili su o tome kako postoji veza između pada prodaje karata za blokbustere i ilegalnih preuzimanja tih filmova. Međutim, nisu otkrili da je izveštaj, na kojem se zasniva njihovo tumačenja, takođe odnosila i na muziku, elektronske knjige i igre, gde nije postojala takva veza. Naprotiv, u slučaju video igara, studija je našla suprotnu vezu, što ukazuje na pozitivan uticaj nelegalnih preuzimanja igara na legalnu prodaju tj. njeno povećanje nakon igranja piratskih kopija.

Pirati "NOKAUTIRALI" boks meč Mejveder-Mekgregor!

Zbog ovoga jasno je da studija nikako nije zaboravljena, samo su se zvaničnici umešani u priču o pirateriji oslanjali na njene rezultate samo tamo gde im oni odgovaraju. Takođe, svi koji su zaduženi da pruže odgovor Juliji Redi i svakom drugom ko se interesuje za rezultate istraživanja, ne odazivaju se na pitanja, iako su na to primorani po zakonima o dostupnosti informacija. „Sve ovo navodi na zaključak da je Evropska komisija namerno ignorisala rezultate istraživanja, koji se nisu poklapali s njenom političkom agendom“, završila je Julia Reda u svojoj izjavi za The Next Web.

Ovaj priznati sajt kontaktirao je i EU zvaničnike u vezi s ovim izveštajem i pomenutom problematikom, ali još uvek nije dobio odgovor.

Ovo, naravno ne znači da bi trebalo odmah da odjurite na Top 10 piratskih sajtova za 2017. godinu i „razvaljujete“ komp od torenata - to samo pokazuje da su i pirati ljudi i da zaista kupe proizvod koji im se dopadne na osnovu korišćenja piratskog materijala, makar je tako u slučaju muzike, elektronskih knjiga i igara.

Da li ste vi nakon piratskog kupili nekad originalan sadržaj? Šta mislite o ovom potezu Evropske komisije, ako je istinit?

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi