Nismo ni seli u automobil, a vozili smo ga (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nismo ni seli u automobil, a vozili smo ga (VIDEO)

Vozili smo automobil 70 kilometara udaljen od mesta na kojem smo sedeli! Pogledajte kako to sve izgleda.

 Izvor: MONDO portal

Kontaminirane zone, rudnici, močvare, teško dostupna mesta zbog prirodnih ili nekih drugih prepreka dolaskom 5G mreža postaće nam dostupna, jer ćemo, zahvaljujući istraživanjima koja su već počela, moći da upravljamo automobilima, robotima ili nekim drugim pomoćnim sredstvom na daljinu.

Ericsson trenutno, širom sveta, sarađuje sa partnerima na preko 30 projekata 5G razvoja za industriju i automatizovanu vožnju i kontrolu, ne samo automobila, nego i drugih stvari. Kompanija Ericsson ova istraživanja objedinjuje pod nazivom „haptic communications“ iliti taktilni internet, što omogućava kontrolu mašina bežičnom i udaljenom konekcijom, uz povratnu reakciju u realnom vremenu, kao da se osoba koja upravlja zaista nalazi tamo.

Kako bi demonstrirao prvi put ovakvu mogućnost, Ericsson je prototip vozila postavio na oko 70 kilometara udaljenosti od hale 2 MWC 17 sajma na kojem se nalazio kompanijin štand. Na posebnom terenu izgrađenom za ovu demonstraciju postavljena je Ericsson prototip 5G mreža (15 gigaherca) ultra niske latencije i velikog propusnog opsega, kako bi se obezbedilo upravljanje vozilom, kao i prenos slike uživo u 4K rezoluciji pomoću nekoliko kamera istovremeno.

5G u službi pametnih vozila, gradova i mreža

Vozilo je, zbog lakše kontrole tokom Sajma i da se ne bi zadržavao red za probu, bilo ograničeno na brzinu od 30-50 km/h, a korisnici su mogli da se kreću unapred utvrđenom putanjom. Ericsson je ovaj projekat realizovao sa španskom mrežom Telefonica, zajednički obezbeđujući da se ono što se dešava na putu vozila oseti 70 kilometara dalje, u hali 2 MWC 17 sajma. Tako, vozač koji se nalazi za volanom preko tri povezana ekrana vidi unutrašnjost i okruženje vozila, oseća kad ono pređe preko prepreke ili čak fiziku, kad se vozilo kreće protivno njenim zakonima.

Pogledajte kako izgleda vožnja "na daljinu":

Kompanija Ericsson je obezbedila 5G baznu stanicu i mrežu, Telefonica ju je implementirala i postavila u funkciju u svojoj mreži, a vozilo su izradile kompanije KHT i Idiada, koje su bile zadužene i za konzolu koja je montirana na MWC 17 štandu, za mogućnost udaljene vožnje.

Voziti automobil preko ekrana, a istovremeno uživo je prilično zanimljivo iskustvo, praktično kao u nekoj igri, ne drugačije.

Šta nam donose 5G mreže i kad stižu

Ne samo da smo istovremeno imali utisak i da smo tamo i da nismo, nego smo osetili svaki kamen i rupu preko koje smo prešli. Zahvaljujući 5G mreži pruža se mogućnost da ljudi, ne rizikujući živote dođu na opasna mesta i do predela koji su nepristupačni, što otvara nova vrata za istraživanja različitih stvari. Važan momenat u ovoj priči jeste niska latencija 5G mreže, koja mora biti ujednačena na nivou cele mreže, kako bi se ovakve stvari dešavale u realnom vremenu, da bismo imali mogućnost da reagujemo u deliću sekunde.

Dobar primer za korišćenje ovakvih „5G vozila“ su zemljotresi, poplave, nuklearne katastrofe i prirodne nepogode, koje bi mogle da ugroze živote istraživača ili naučnika.

Vožnja automobila ili robota sa udaljenog mesta omogućiće do sada nezamisliva istraživanja, ali ćemo na njih morati da sačekamo do 2020. godine, za kada kompanija Ericsson predviđa rad prvih komercijalnih 5G mreža, za koje bi tokom ove i sledeće godine, najkasnije trebalo da budu „izliveni“ standardi i okviri u kojima će se vršiti razvoj 5G mreža.

Pratite sve MobIT vesti vezane za Mobile World Congress na MWC17.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Demo de conducción remota 5G/Demo 5G remote driving
Izvor: Telefonica S. A.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi