Digitalna transformacija - nova šansa Srbije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Digitalna transformacija - nova šansa Srbije

Srbija nakon digitalizovanja TV signala i državnih servisa dostupnih građanima nastavlja proces digitalne transformacije, koja će dovesti i do transformacije obrazovanja i načina poslovanja u Srbiji.

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Na Sinergija 16 konferenciji, u organizaciji kompanije Microsoft, na Biznis panel diskusiji govorilo se o digitalnoj transformaciji i njenom uticaju na poslovanje u Srbiji. Na panelu su govorili predstavnici državnih organa i ministarstava zaduženih za sprovođenje digitalne transformacije, istaknuti privrednici iz digitalnog i "analognog" sektora, Telekom Srbija i kompanija Microsoft. 

Moderator panela bio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koja je ove godine partner Microsoft Sinergija 16 konferencije.

"Digitalna transformacija nije naša budućnost, ona je naša sadašnjost. Microsoft ima svoju viziju i svoje alate za digitalnu transformaciju, ali je važan i način na koji je svaka od kompanija ispratila ili vrši digitalnu transformaciju svog poslovanja", istakao je na početku Željko Vujinović, direktor Microsoft kompanije za Srbiju i Crnu Goru.

U Srbiji nastaju svetski IT servisi i uređaji

Branko Milutinović, suosnivač i CEO kompanije Nordeus, čijih 20 odsto zaposlenih čine stranci iz svih krajeva sveta, objasnio je na primer zapošljavanja koliko je taj proces, zapravo, digitalizovan. "Digitalna transformacija dovela je do toga da zapošljavamo ljude bez papira, putem video poziva i intervjua na daljinu. Nema potrebe za potpisom, odgovaranjem na pitanja na klasičan način, merenju vremena - sve to obavljamo u komunikaciji "jedan na jedan" putem digitalnih kanala komunikacije, čak i društvenih mreža".

Željko Vujinović, direktor Microsoft kompanije za Srbiju i Crnu Goru istakao je značaj povezanosti svih relevantnih faktora, koji se zasnivaju prvo na transformaciji obrazovanja. "Digitalna transformacija mora se zasnivati na obrazovanju, edukaciji i univerzitetima, na saradnji privatnog i državnog sektora, koji samo zajedno mogu uspešno da nastave i sprovedu transformaciju do kraja. Za to su potrebni obrazovani i ljudi koji znaju šta ih očekuje, za šta je neophodno menjati način obrazovanja već sada".

Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija rekla je: "Digitalna transformacija je odavno počela, a jedan od najvećih projekata dosad je digitalizacija TV signala, koja je uspešno sprovedena. Takođe, bitno je spomenuti i transformaciju medija, koji su već duboko ušli u taj proces. Država ima viziju, postavljeni su ciljevi i mada digitalna transformacija nije ni laka ni jeftina, država je odlučna da je provede na efikasan, bezbedan i uspešan način. Novi Zakon o elektronskoj komunikaciji je usklađen sa evropskim regulativima i to će doprineti daljem digitalnom transformisanju zemlje i privrede".

Snežana Marković, pomoćnik, ministra u Ministarstvu nauke, tehnologije i tehnološkog razvoja istakla je nekoliko stvari: "I u obrazovanju, kao i u privredi, digitalna transformacija omogućava da neke ciljeve dostignemo na drugi način, da recimo, zadatke pred učenike postavljamo na drugačiji način i da rešenja dobijemo na inovativan način. U Srbiji svi koji žele i osećaju profesionalnu odgovornost, a ne samo ljubav ili entuzijazam prema tehnologiji, mogu da koriste nove metode i tehnologije u svom radu. Ipak, trenutno je važno da svaka škola i obrazovna ustanova dobije mogućnost da se u takve tokove uključi".

Predrag Ćulibrk, direktor Telekoma Srbija rekao je da digitalna transformacija ulazi u sve pore našeg života - državu, privredu, nauku, obrazovanje i zabavu. "Naša je obaveza da damo podršku digitalnoj transformaciji kao Telekoma Srbija i imamo veliku odgovornost, zbog čega na digitalnu transfomaciju gledamo na dva načina - iz internog ugla,kao našu šansu za uštedu i unapređenje poslovanja i kao na šansu za nove usluge koje ćemo ponuditi korisnicima i klijentima, bez obzira na to da li su oni državna uprava, vlada, privreda ili privatni sektor. Iz našeg ugla, kao kompanije, kašnjenje Srbije u tehnološkom razvitku nije značajno, i optimisti smo po pitanju političkih i ekonomskih faktora, koji ukazuju na to da država razume i želi da pomogne digitalnu transformaciju, kao i za promenama, koje bi svakako trebalo da vodimo mi, a ne promene nas".

Ćulibrk je rekao da postoje dva ključna izazova za digitalnu transformaciju: to su digitalni potpis, sa svim svojim oblicima postojanja, a drugo je limitiran kapacitet znanja i IT stručnjaka. "Potreba za IT stručnjacima svih profila u Srbiji je ogromna i to je situacija koja će nas pritiskati još neko vreme i postajati sve izraženija", rekao je on, navodeći jedan primer uspešne saradnje Telekoma Srbija na digitalnoj transformaciji, koja je urađena bezobzira na nedostatak stručnog IT kadra. "Recimo, zdravstveni informacioni sistem je podignut na zdravim nogama i već sad je poznato da je 22 miliona recepata izdato u poslednjih nekoliko meseci, dok je u zdravstvenim ustanovama pregledano više od tri miliona pacijenata. Korišćenjem Telekomovih resursa je bilo ključno, jer bi u suprotnom srpsko zdravstvo samo moralo da podiže data centre, unajmi IT stručnjake, obučava ih i edukuje, a to je sve dobilo izborom Telekoma Srbija za partnera u digitalnoj transformaciji".

Zaključak panela mogao bi se poistovetiti sa izjavom direktora Telekoma Srbija da je digitalna transformacija zajednički poduhvat u kojem učestvujemo svi: "Danas je vreme partnerstava i tako moramo nastaviti da radimo i za našu i za dobrobit ukupnog poslovnog ekosistema. "Boradbandizacija" Srbije ja ključan faktor za sprovođenje dalje digitalne transformacije i povećanjem brzine interneta, polaganjem optičkih kablova, ali i dovođenjem infrastrukture u sve škole i firme omogućiće se napredak Srbije u svakom segmentu. To će neminovno dovesti i do preko potrebne transformacije obrazovanja", rekao je Predrag Ćulibrk.

Telekom Srbija će u saradnji sa svojim partnerima dovesti internet i infrastrukturu za unapređenje obrazovanja kroz nove servise i načine učenja u narednom periodu, kako bi se svaka škola, obrazovna ustanova ili fakultet uključili i digitalno transformisali na takav način, koji će našoj deci i mladima pomoći da uče i razmišljaju na drugi način, istovremeno stičući iskustvo za rešavanje problema u praksi i iz više uglova, a ne samo teorijski.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi