Apple: Lažna vest napravila haos - evo istine! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple: Lažna vest napravila haos - evo istine!

Jedna pogrešno interpretirana i prenesena vest u stanju je da natera čak i Apple, koji po tome nije poznat, da izda demanti.

  Izvor: Promo/Apple

Sećate se vesti da se Nokia 3310 vraća u prodaju po ceni od svega sedam evra i da će moći da je kupi svako ko poželi?! E, imamo još jednu takvu, samo što sad situacija nije tako naivna i nisu „pogođeni“ samo korisnici, nego i Apple.

Danas, više nego ikad, teško je sa sigurnošću znati koja je priča na internetu istinita, a koja izmišljotina. Čak i kad imate potpisan izvor, osobu ili medij ne možete biti sigurni da neko nije pogrešno razumeo ili preneo neku informaciju. Takve greške obično nisu pogubne po one o koje se (svi) ponekad ogreše, ali u nekim slučajevima mogu da naprave veliku zabunu, pa i paniku, kakvu je izazvala nedavna vest vezana za Apple uređaje.

Portal PhoneArena nakon uvoda koji ste pročitali, navodi da je vest da Apple svoje uređaje podržava samo četiri godine nakon kupovine u slučaju OS X ili tvOS uređaja, odnosno iOS i watchOS uređaja. Zapravo, vest koju su preneli svi svetski (IT) mediji navela je Apple uputstvo za rukovanje kao izvor za netačnu informaciju da je životni ciklus pomenutih uređaja tri, odnosno četiri godine, što je prvo šokiralo, a onda izazvalo revolt Apple korisnika.

Apple, koji se našao u centru skandala koji niti je izazvao niti je podstakao, odmah je reagovao na svom sajtu, što nije uobičajeno za ovu kompaniju, ali ovog puta je bes korisnika bio toliko veliki da je kompanija napravila izuzetak.

Naime, neko, ko god da je bio izvor vesti, istrgao je rečenicu koja se tiče „zelenog životnog ciklusa“ Apple uređaja, koji nema veze sa životnim ciklusom proizvoda, iz konteksta, okačio je na net i „objasnio“ da je Apple životni ciklus proizvoda daleko kraći od konkurentskih. Naravno, ovakva vest, sa slikom kao „dokazom“ izazvala je histeriju na internetu – s jedne strane „hejtera“ koji su odmah bili pametni i besomučno „pljuvali“ Apple i s druge strane korisnika, koji nisu očekivali da saznaju takvo nešto.

Apple, Forbes, Britanski The Telegraph, američki The New York Times i drugi ugledni mediji objavili su demanti takve situacije i pozvali sve na smirivanje strasti.

Moramo ovom prilikom još jednom da vam skrenemo pažnju na to da slične vesti, kao i nagađanja, koja su često deo i MobIT rubrike (a uvek su potpisani izvori vesti i „doušnici“) uvek primite s dozom rezerve, što MobIT, kao medij uvek i naglašava kad se radi o neproverenim vestima i rekla-kazala izvorima.

Uvek smo i uvek ćemo vas upozoriti kad izvor vesti nije moguće proveriti, a vest je dovoljno zanimljiva da se nađe na MobIT stranama - MobIT nije objavio originalnu vest o životnom ciklusu Apple proizvoda.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA