U 2015. ukradeno pola milijarde ličnih podataka! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 2015. ukradeno pola milijarde ličnih podataka!

Ove godine se ucenjivački softver proširio izvan granica PC računara na pametne telefone, Mac i Linux operativne sisteme, a spisak potencijalnih meta će se širiti i dalje.

  Izvor: Symantec/MONDO portal.

U proseku svake nedelje tokom prošle godine otkrivena po jedna nova ranjivost nultog dana; napredni napadači iskorišćavaju, sakupljaju i preprodaju podatke velike vrednosti, što rezultuje dvostruko većim brojem otkrivenih ranjivosti nultog dana u odnosu na 2014. godinu.

Symantec-ov izveštaj otkriva rekordnih devet mega upada, u kojima je, zajedno sa ostalim napadima tokom 2015. godine ukradeno ili izgubljeno pola milijarde podataka, a napadi pomoću ucenjivačkog kriptografskog malware-a uvećani za 35 odsto.

Ovaj izveštaj ukazuje na organizacionu promenu kod sajber-kriminalaca: usvajanje najboljih praksi korporacija i ustanovljavanje profesionalnih biznisa sa ciljem da podignu stepen efikasnosti svojih napada na velike korporacije i na potrošače. Ova nova klasa profesionalaca među sajber-kriminalcima zahvata čitav ekosistem napadača, proširujući dosadašnji doseg pretnji za velike korporacije i potrošače, a istovremeno podstičući rast onlajn kriminala.

 Symantec Top 8 pretnji u 2016., Symantec, Antivirus, Virus Izvor: Symantec/MONDO portal.

Tokom 2015. godine broj otkrivenih ranjivosti nultog dana se više nego udvostručio na rekordnih 54 što je 225 odsto u odnosu na godinu pre, potvrđujući njihovu kritičnu ulogu koju imaju u unosnim ciljanim napadima. Istovremeno je broj otkrivenih zloćudnih programa skočio na 430 miliona novih varijanti, što je 36 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Sam obim takvog softvera dokazuje da profesionalni sajber kriminalci  koriste svoje obimne resurse sa ciljem da sisteme zaštite drže prebukiranima i da prodiru u korporacijske mreže.

Prodori u baze podataka nastavljaju da pogađaju velike korporacije. Zapravo, velike organizacije koje su na meti napada će u proseku biti tri puta više ciljane do kraja godine. Uz to, prošle godine smo bili svedoci najvećeg upada u baze podataka otkrivenog javnosti sa 191 milionom zapisa ličnih podataka kompromitovanih u samo jednom incidentu. U 2015. je zabeležen i rekordan broj mega provala - čak devet. I dok je 429 miliona identiteta bilo izloženo napadačima, broj kompanija koje su odabrale da ne objave broj zapisa koji su bili izloženi pogledima napadača, je skočio za 85 procenata.

Ucenjivački zloćudni softver je, takođe nastavio da evoluira u 2015. godini u razornijem stilu napada sa kriptografskim ucenjivačkim malware-om koji stoji iza 35 odsto više napada nego prošle godine. Napad ovim agresivnijim kriptografskim ucenjivačkim malware-om rezultira šifriranjem svih digitalnih sadržaja žrtve napada i držanjem istih kao talaca, sve dok se ne obavi otkup, što ne garantuje da će napadač zaista i otključati ukradene fajlove.

 Symantec Top 8 pretnji u 2016., Symantec, Antivirus, Virus Izvor: Symantec/MONDO portal.

Ove godine se ucenjivački softver proširio izvan granica PC računara na pametne telefone, Mac i Linux operativne sisteme. Spisak potencijalnih meta će se širiti, jer napadači sve intenzivnije traže bilo kakav uređaj povezan na mrežu, da ga uzmu kao taoca zarad profitabilne otkupnine. Čitavo mrežno okruženje velikih kompanija bi moglo biti njihova sledeća meta.

Kako ljudi u sve većoj meri koriste internet za svakodnevne aktivnosti, napadači se sve više fokusiraju na to da ostvare korist tu negde na raskrsnici fizičkog i digitalnog sveta. U 2015. je Symantec uočio ponavljanje mnogo puta ranije isprobanih i provereno uspešnih prevara. Sajber kriminalci su se vratili šemama koje uključuju lažnu tehničku podršku, a taj tip prevare je zabeležio 200 odsto povećanja. Razlika je u tome što sad prevaranti šalju lažna upozorenja na uređaje poput pametnih telefona, navodeći korisnike na pozivanje kontakt centara koje drže napadači, sa ciljem da ih navedu na kupovinu beskorisnih usluga.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA