PREMIJERA: Legenda se vratila, izgleda SPEKTAKULARNO, ima preklop! (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJERA: Legenda se vratila, izgleda SPEKTAKULARNO, ima preklop! (VIDEO)

Otišli smo u London da bismo uživo videli legendarni RAZR telefon sa savitljivim ekranom, preklopnim dizajnom i modernim, Android funkcijama.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kompanija Motorola ima veoma dugu listi stvari, koje je u industriji mobilne telefonije uradila prva.

Naravno, ne govorimo o “prvim mačićima“, koji su usput bačeni, govorimo o prekretnicama, koje je američka kompanija donela na tržište mobilnih telefona i koji su oblikovali svet telefonije kakvom danas pripadamo.

Možda će vas zanimati:

Neke od stvari, koje je kompanija iz Čikaga, sad u vlasništvu Lenovo korporacije, prva uradila na tržištu:

  • Napravila je prvi komercijalni mobilni telefon
  • Prvi pravi modularni telefon ili
  • Prve 5G telefone (putem Moto Mods modula).

Kompanija je, osim što je oduvek bila poznata po preklopnim telefonima, veoma dugo poznata posebno po preklopnom, metalnom telefonu RAZR V3, koji je početkom ovog milenijuma vladao tržištem "običnih" telefona.

Ovaj uređaj pojavio se u trećem tromesečju 2004. godine i prodat je u preko 130 miliona komada. Imao je nekoliko značajnih reizdanja kroz nekoliko novih modela i serija, koji su bili manje ili više uspešni. Uglavnom svi oni su se prodavali i kod nas, ali Motorola je ostala upamćena baš po RAZR V3 uređaju, koji je i kod nas uživao veliku popularnosti i pored nekih ograničenja, koja je imao u odnosu na sve ostale telefone tog vremena.

Danas je red došlo da Motorola još jednom ispiše stranice mobilne istorije.

Već neko vreme čekamo Motorola flagship uređaj, i sad je jasno, nakon evropske RAZR premijere, da nismo čekali uzalud. Motorola RAZR je telefon, koji je savitljivu funkcionalnost ekrana iskoristio na dosad najbolji način i koji je retro priči pristupio baš kako treba - s poštovanjem zaostavštine, ali i današnjih trendova.

MONDO MobIT je bio među stotinak odabranih medija, koji su dobili priliku da se premijerno i na kratko upoznaju sa novim Motorola RAZR uređajem "oči u oči", u Londonu, u jednoj od "performans" galerija u umetničkom distriktu svetske metropole.

Motorola je kreiranje ovog uređaja počela još 2015. godine, zajedno sa kompanijom Lenovo, koja je omogućila ekspertizu u domenu savitljivih ekrana i tehnologije za šarku, bez koje ovaj model ne bi bio moguć. Napravljeno je oko 30 prototip modela, na osnovu kojih je uzet novi RAZR, koji je pred nama kao konačan model. S druge strane tek četvrta šarka je bila dovoljno dobra da bi se našla u RAZR 2019 uređaju.

Pročitajte i ovo: Kako je Lenovo pretekao konkurenciju (FOTO, VIDEO)

Osim izuzetnih hardverskih proučavanja i analiza, urađene su i analize korisničkih interesovanja. Motorola je ispitivala korisnike o tome šta ih čini zadovoljnim u korišćenju današnjih telefona, ali je posebno insistirala na tome šta ih čini nezadovoljnim ili još bolje - šta ih frustrira tokom korišćenja telefona. Na osnovu dobijenih informacija Motorola je kreirala Motorola RAZR, koji je, prema rečima inženjera i dizajnera kompanije - najbolje od oba sveta, i preklopni telefon vrhunskog dizajna i tehnološki inovativan uređaj spreman za 2019. godinu i blisku budućnost.

Kompanija je morala da krene u dizajniranje telefona od samog početka, a tek 2017. godine bila je sigurna da će novi RAZR izbaciti na tržište. Od tada je prošlo još dve godine razvoja, planiranja i proizvodnje RAZR-a kakvog danas imamo pred nama. Primenjujući šarku i fleksibilan ekran, kompanija je morala da osmisli novi sistem i za antenu, bateriju, kao i sve ostale napredne funkcije, uključujući kameru ili unutrašnje komponente.

Brada tj. donji deo telefona je ostao zaštiti znak RAZR serije i na osnovu prvih iskustava s telefonom - neće vam praviti problem tokom korišćenja. Brada je zaslužna i za novi tip antene, koja je podeljena u dva dela. S obzirom na to da je antena daleko od glave u toku razgovora, zračenje je svedeno na minimum, a signal se prima bolje, jer nije bilo potrebe antenu smanjivati niti skrivati duboko u kućište. Takođe, baterija je podeljena u dva dela, a ukupan kapacitet od 2.510 mAh na papiru ne deluje uverljivo, ALI… Baterija je deljenjem u dva segmenta dobila mogućnosti bržeg punjenja, kao i celodnevnu autonomiju, jer se u velikom broju scenarija telefon koristi samo sa spoljašnjim ekranom, koji je mali potrošač energije. Btaerija se brzo puni, 15 vati, što dodatno pomaže održavanju autonomije na zadovoljavajućem nivou.

S obzirom na to da je baterija podeljena u dva dela to dodatno pomaže i boljoj ravnoteži uređaja, ali i boljoj ergonomiji tokom držanja, koje je lakše i u slučajevima kad telefon treba koristiti u dužem periodu.

Za izradu telefona korišćeni su najkvalitetniji materijali, kao što je nerđajući čelik na šarci, odnosno na poleđini telefona, koja je pritom i teksturirana, pa bežično punjenje nije podržano. Ipak, telefon izgleda spektakularno, moćno deluje u ruci i apsolutno je besprekorne izrade, tako da verujemo da izostanak bežičnog punjenja nikome i neće biti neki naročit problem. Jednostavno - kad uzmete telefon u ruku osetićete da je to - TO i nećete razmišljati o bežičnom punjenju ili zašto nije podržano!

Naravno, šarka i savitljiv ekran su dva najveća aduta, pored izgleda telefona. Šarka je napravljena od niza vrlo sitnih, ali precizno sklopljenih delova, koji rade tako da istovremeno preklapaju školjku telefona, ali i pridržavaju ekran štiteći ga od oštećenja i savijajući ga na pravi način. Telefon tj. ekran nema liniju po sredini, na mestu preklopa, a telo telefona se preklapa u potpunosti, ne ostavljajući prostor između gornjeg i donjeg dela nimalo.

RAZR se jednostavno koristi jednom rukom, a rasklapanje nije pomognuto mehanizmom. Iz tog razloga telefon je moguće rasklopiti jednom rukom tek posle nekog vremena prilagođavanja, ali je moguće rasklopiti ga i tako, ako vam je druga ruka zauzeta (pogledajte naš Instagram video svakako). Naravno, ništa ne može da zameni onaj osećaj kad zalupite slušalicu nakon razgovora i onaj “flop“ zvuk, koji se čuje kad se sretnu donji i gornji deo telefona.

Motorola je izuzetno sigurna u svoj preklopni mehanizam sa šarkom od nerđajućeg čelika, koja se kreće i spolja i iznutra prilikom rasklapanja, a u konačnom, rasklopljenom položaju je izuzetno čvrsta i praktično nije moguće otvoriti telefon više, nego do 180 stepeni, kad je profil telefona tanak svega 6,9 milimetara. Ekran je zaštićen sa svih strana, ivice mu nigde nisu izložene i Motorola je jasno stavila do znanja da je strogo vodila računa o svemu, kako bi izbegla greške Galaxy Fold modela.

U prilog ovim tvrdnjama ide i otpornost ekrana i telefona na prašinu i prskanje odnosno polivanje vodom (kiša, znoj ili slučajno prosipanje tečnosti po telefonu, ali ne podrazumeva potapanje u vodu u potpunosti niti držanje pod vodom u bilo kojim uslovima).

S obzirom na to da je ovo prvi ozbiljan komercijalno dostupan preklopni telefon sa Android sistemom, Motorola je posebnu pažnju posvetila korisničkom okruženju. Ono je, praktično bez prekida i kad nešto počnete na spoljašnjem ekranu, koji nije samo za ukras, nego integralni, funkcionalni deo telefona, radnju možete da nastavite na unutrašnjem. To podrazumeva pisanje poruka, mejlova, korišćenje kamere, Google Assistant opcije, korišćenje aplikacija kakve su IM (za dopisivanje), video poziva, slušanje muzike, gledanje videa, glasovnih poziva itd. Uskoro će na spoljašnjem ekranu biti moguće korišćenje navigacije, mapa i drugih Google aplikacija, koje će biti omogućene kroz ažuriranje softvera.

Kako bi maksimalno pojednostavila korišćenje telefona, Motorola je i na RAZR telefon ubacila tzv. Moto Actionst, odnosno prečice za lako i brzo aktiviranje omiljenih funkcija. Protresite RAZR i aktiviraće se blic kao baterijska lampa. Brzo cimnite iz zgloba telefon dvaput i aktiviraće se kamera preko spoljašnjeg ekrana za selfi fotografije. Otvorite telefon i selfi kamera se prebacuje u standardan mod glavne kamere. Više o Moto Actions aktivaciji pročitajte u našem detaljnom vodiču.

Motorola je na zanimljiv način rešila i male, svakodnevne situacije tokom fotografisanja, u kojima smo svi toliko puta bili, pa kad rasklopite telefon i slikate kamerom, na spoljašnjem ekranu se prikazuju simpatične animacije, koje će izmamiti osmeh svima, koje slikate, čak i deci, što će omogućiti da fotografije budu lepše i životnije.

Motorola RAZR Feel the Flip (MobIT)
Izvor: Motorola

Druženje sa ovim telefonom je bilo izuzetno iskustvo, koje smo doživeli malo puta do sada. Tako poznat i hvaljen dizajn još iz 2004. godine iskorišćen je u potpunosti u saglasnosti sa trendovima, koji vladaju danas. Jeste, znamo šta vas “muči“: telefon ima Snapdragon 710 platformu, ali je ona izabrana upravo zbog premijum dizajna i balansa, kojim se kompanija vodila od početka. Da je uzet moćniji čipset kućište bi moralo da bude drastično deblje, što zbog drugačijeg sistema hlađenja, tako i zbog baterije. S druge strane, Snapdragon 710 je sasvim dovoljan za kvalitetno korišćenje svih neophodnih funkcija, pa čak i za igranje igara (Adreno 616 GPU je više, nego moćan grafički čip). Uz 6 GB RAM-a i 128 GB memorije, kao i čist Android, memorije i snage će biti uvek dovoljno.

Preklopnik u svetu jednoličnih “sendvič“ telefona izgleda ne samo drugačije, nego i atraktivno i spektakularno. Kvalitet izrade je besprekoran (telefon je koleginici čak ispao tokom fotografisanja na pod i nije se desilo ništa loše), a osećaj u ruci je sjajan. Palac lako stiže do svakog dela ekrana, rasklapanje je moguće jednom rukom (nakon vežbe), spoljašnji tasteri na desnom boku mogu se lako pritisnuti, a metal i staklo ostavljaju premijum, flagship osećaj, koji ovakav telefon mora imati.

Cena telefona za Srbiju nije formirana još uvek, jer u našoj zemlji eSIM ne funkcioniše, ali će se to uskoro promeniti i Motorola RAZR će biti dostupna i kod nas. U Evropi tj. u zemljama gde je eSIM podržan moći će da se kupi od sredine decembra, po ceni, koja startuje od 1.599 evra i zavisi od lokalnih poreza i taksi.

Naravno, ovo nije jeftin telefon, ali isto tako i nije telefon za svakoga.

Ekran telefona nema vidljivu liniju po sredini, na mestu gde se uređaj savija (na mestu preklopa).

MONDO MobIT

Motorola RAZR namenjena je zaljubljenicima u tehnologiju, u nove trendove, sjajan dizajn i onima, koji su trendseteri tj. onima, koji ne žale novac za parče tehnologije iz budućnosti.

Da, Motorola RAZR je svakako parče tehnološke inovacije iz bliske budućnosti, koju Motorola i ne planira da prodaje “na kilo“. Ovo je prvi model redefinisane RAZR serije, čija priča će biti nastavljena u godinama, koje dolaze.

Motorola je ovim modelom želela da pokaže snagu svog brenda u trenutku kad se pažnja poklanja ustaljenoj trojci, u kojoj, svaki od proizvođača ima svoje probleme. Ovo je telefon, kojim Motorola želi da dobije odgovore od korisnika i to da li je ovo zaista prava forma telefona, pravi način da se koristi savitljivi ekran i na mnoga druga, o kojima ćemo vam pisati neki sledeći put.

Za sada želimo da vam poručimo da nas je Motorola RAZR bukvalno oborila s nogu, da smo iskreno čak i iznenađeni što je to tako i da vam preporučimo da obavezno odete i sami se uverite u sve ovo tj. da nimalo ne preterujemo.

Vladimir Ostojić, menadžer kompanije Motorola za ovaj deo sveta rekao nam je u Londonu, na premijeri RAZR-a, da će ovaj model uskoro biti izložen u prodavnicama svih partnera (IT radnje) i kod svih operatora, jer je upravo to ključ budućeg uspeha RAZR linije - morate sami da doživite sve ovo što smo vam rekli, da biste se lično uverili da nijedna reč napisana ovde nije preterivanje.

Detalje o Motorola RAZR modelu potražite u našem tekstu nakon premijere, a u nastavku su i sve tehničke specifikacije. Odgovore na vaša pitanja daćemo u sledećem tekstu, u kojem ćemo se dotaći i retro poglavlja, koje Motorola RAZR tako samouvereno spaja s modernim trendovima.

Kako se vama čini Motorola RAZR, šta mislite o njoj?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Motorola RAZR Motorola 293K subscribers Behind The Scenes of a Breakthrough (MobIT)
Izvor: Motorola

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA