Novi početak: Xperia X | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi početak: Xperia X

Novo ime, nove tehnologije, novi ciljevi… Upoznajte Xperia X seriju Android telefona.

  Izvor: MONDO/Saša Petrović

Kompanija Sony Mobile je na ovogodišnjem MWC sajmu u Barseloni iznenadila mnoge ljubitelje Android pametnih telefona – predstavila je potpuno novu seriju uređaja pod imenom X koja će u narednom periodu zameniti svima poznatu Xperia Z seriju.

Na samom početku receznije želim da vas podsetim da je X serija Xperia telefona postojala i ranije. Sigurno se sećate prvog Windows Phone modela tada kompanije Sony Ericsson pod imenom X1, nakon kog su usledili modeli X2, a 2010. godine i prvi Android telefon Xperia X10. Sony Mobile se sada vraća na početak, novi početak koji bi trebalo da kompaniji pomogne da prebrodi sve probleme sa kojima se trenutno susreće.

Kada su pametni telefoni u pitanju, većina Android korisnika ali i korisnika Xperia telefona se slaže da je kompaniji Sony velika promena bila preko potrebna. Da li je ta promena određene stvari uspela da promeni na bolje, i šta sve prvi predstavnik nove Xperia X serije donosi, pročitajte u nastavku.

Prodajno pakovanje kao što i sami možete videti ne sadrži žičane stereo slušalice. Da li je ovo slučaj sa svim tržištima, ne znam. Osim telefona ćete pronaći uputstva za upotrebu, punjač i USB kabl. Nažalost, ovo je običan punjač, ne podržava Qualcomm Quick Charge tehnologiju.

Dizajn

Ono što će svi odmah primetiti jeste novi dizajn. Ne toliko drastično promenjen u odnosu na OmniBalance koji smo viđali poslednjih nekoliko godina, ali svakako sa detaljima koje su neki od vas dugo čekali.

Pre svega, umesto od stakla, zadnja strana je izrađena od aluminijuma. Ovo možda ne deluje kao velika promena, ali zapravo jeste. Doduše, ne znam da li će se svim ljubiteljima brenda svideti, ali je lepo videti da Sony konačno menja materijale od kojih su Xperia telefoni izrađeni. Izgleda dobro, a verujem da je zadnja strana sada i izdržljivija u odnosu na prethodne Xperia telefone koji su imali staklo umesto metala.

Što se ostalih promena tiče, okvir kamere na Xperia X telefonu sada malo viri u odnosu na ostatak kućišta. Ne brinite, ovo je jedva primetno, neće praviti problem kada se telefon stavi na sto ili neku drugu ravnu površinu. Ukoliko pređete prstom preko sočiva kamere, osetićete da je blago ispupčena.

Sony logo na zadnjoj strani uređaja više nije prisutan kao ni informacije u vezi sa kamerom. NFC logo takođe nećete videti, uklonjen je i on. Sony se maksmimalno potrudio da pojednostavi stvari. Ne kažem da je ranije zadnja strana Xperia telefona loše izgledala zbog natpisa, sada izgleda elegantnije. Xperia logo se nalazi na sredini metalnog poklopca.

Još jedna bitna stvar kada je dizajn u pitanju – poklopac baterije je na ivicama blago zaobljen pa telefon u ruci leži bolje za razliku od Xperia Z5 telefona.

Karakteristike

Xperia X je telefon više srednje klase, tako da ćete Qualcomm Snapdragon 820 čipset morati da potražite u nekom drugom telefonu, kao što je Xperia X Performance na primer. No, ovo nikako nije loša stvar. Snapdragon 650 čipset koji koristi ovaj model je i te kako brz i pouzdan, svakodnevno korišćenje telefona će biti pravo uživanje.

Pomenuti čipset sadrži šest CPU jezgara i radi u kombinaciji sa 3GB RAM memorije. Grafički processor je Adreno 510. Interna memorija iznosi 32GB i može se proširiti microSD karticama kapaciteta do 200GB. Kapacitet ugrađene baterije je 2620 mAh. Proizvođač za ovu bateriju kaže da može da izdrži do dva dana korišćenja, ali, više informacija o tome moći ćete da pročitate u drugom delu recenzije.

Dimenzije telefona su 143 x 69 x 7.7 mm. Težina iznosi 152 grama.

Xperia X telefon je dostupan u grafitno crnoj (tamno sivoj), beloj, limun zlatnoj i ružičasto zlatnoj boji. Ovo je još jedna novina kada su Xperia telefoni u pitanju. Takođe, prednje strane uređaja su sada u istoj boji kao i ostatak kućišta. Ovo ranije nije bio slučaj sa telefonima ovog proizvođača.

Ekran

Kompanija Sony je rešila da novim premijum telefonima Xperia X serije smanji dijagonalu ekrana, tj. da umesto ekrane veličine 5.2 inča, ugradi ekrane veličine 5 inča. Rezolucija ekrana Xperia X telefona je Full HD 1080p (1.920 x 1.080 piksela). Radi se o Sonijevom TRILUMINOS ekranu.

Ovo je definitivno najbolji ekran koji je Sony ikad ugradio u neki svoj telefon i jedan od najboljih ekrana u koji sam ja gledao u poslednjih nekoliko godina. Da, bolji je čak i od 4K ekrana Xperia-e Z5 Premium.

Uglovi vidljivosti su savršeni, crna boja kao na AMOLED ekranima, ostale boje jarke, “žive", ali ne preterano “žive” kao na pomenutim ekranima drugih proizvođača. Osvetljenje je toliko jako da ćete i na dnevnom svetlu videti apsolutno sve. Iskreno, ekran ovog telefona me je oduševio, možda i zbog toga što nisam imao preterano velika očekivanja.

Takođe, ekran telefona je prekriven 2.5D staklom koje uređaju daje još luksuzniji izgled. Veliki plus za Sony.

X-Reality for mobile tehnologija je prisutna i na ovom telefonu.

 Sony Xperia X pozicija NFC čipa
Sony Xperia X pozicija NFC čipa
Izvor: MONDO/Saša Petrović

Na prednjoj strani uređaja, kao što možete videti, nalazi se i NFC.

Kamere

Glavnu kameru Xperia X telefona smo već imali prilike da vidimo na Xperia Z5 telefonu. Doduše, sada sa nekim manjim izmenama ali i jednim dodatkom koji ranije nije bio prisutan - Predictive Hybrid Autofocus.

 Sony Xperia X sočivo glavne 23MP kamere
Sony Xperia X sočivo glavne 23MP kamere
Izvor: MONDO/Saša Petrović

Kamera ima 23MP (1/2.3” Exmor RS senzor, 24mm širokougaono G sočivo F2.0). Maksimalna rezolucija u kojoj može da snima je Full HD. Nažalost, 4K rezolucija nije omogućena. Pored kamere nalazi se i LED blic.

Kao što sam napisao, ova kamera ima Predictive Hybrid autofokous koji prilikom fotografisanja pomoću algoritma tačno izračuna gde će objekat biti u narednom trenutku kako bi sve vreme bio u fokusu da bi konačan rezultat bio najbolji mogući.

Aplikacija kamere vam je sigurno već poznata. Reč je o Camera 2.0 aplikaciji koju smo videli još prošle godine na telefonima iz Xperia Z5 serije. Jednostavnim prevlačenjem prsta odozgo na dole menjate režim rada. Jedina novina koju sam primetio a koja nije bila dostupna na telefonima iz Z5 serije jeste ta što sada pokretom prsta s leva na desno možete aktivirati prednju kameru.

Xperia kamera aplikacije su i dalje dostupne. Nalaze se na poslednjem tabu u aplikaciji. Naravno, kao i do sada, neke druge, nove kamera aplikacije možete pronaći u Google Play prodavnici.

Po mom mišljenju, fotografije uslikane na dnevnom svetlu su odlične. Međutim, fotografije uslikane u uslovima slabijeg osvetljenja me nisu oduševile. Kvalitet fotografija nije na viskom nivou.

Pogledajte fotografije uslikane Xperia X telefonom. Origianlna rezolucija fotografija je smanjena na 940 x 529 piksela. Prilikom fotografisanja koristio sam Xperia Superior Auto režim.

Pogledajte i kako izgledaju 1.1 isečci.

Telefon je nedavno dobio i novo ažuriranje, vrlo je moguće da su neki nedostaci u vezi sa kamera aplikacijom otklonjeni.

Prednja kamera telefona ima 13MP (1/3” Exmor RS for mobile senzor, 22mm širokougaono F2.0 sočivo). Takođe može da snima video snimke u Full HD rezoluciji. Odlična kamera za sve ljubitelje selfie fotografija.

Zvuk i ugrađeni zvučnici

Ovaj model kao i prethodni modeli iz Xperia Z serije ima stereo zvučnike na prednjoj strani. Čak su postavljeni na istom mestu kao kod Xperia-e Z3. Vrlo su glasni. Kvalitet zvuka je vrlo dobar. Nemam nikakvih zamerki.

Telefon koristi Clear Audio+ i S-Force Front Surround Sonijeve tehnologije koje slušanje muzike podižu na viši nivo.

Kada je zvuk u pitanju, moram da napomenem da ovaj model podržava High-Resolution audio formate kao što su LPCM, FLAC, ALAC i DSD. Naravno, tu je i DSEE HX tehnologija koja će svu vašu MP3 muziku pretvoriti u Hi-Res muziku.

Skener otiska prsta

Xperia X ima skener otiska prsta koji je u isto vreme i Power taster. Zapravo, reč je o istom tasteru koji smo već videli na modelima iz Z5 serije. Vrlo lako se podešava, korisnik može snimiti do 5 različitih otisaka. Odlično funkcioniše. Nije se dešavalo da telefon ne može da prepozna otisak prsta.

 Sony Xperia X skener otiska prsta
Sony Xperia X skener otiska prsta
Izvor: Mondo

Međutim, problem koji je prisutan na svim Android telefonima koji koriste Marshmallow 6.0 verziju operativnog sistema i imaju senzor otiska prsta, prisutan je i na ovom. Kada je otisak prsta odabran kao lockscreen zaštita, ukoliko ekran isključite dodirom prsta (double-tap), telefon vam za otklučavanje neće tražiti da prislonite prst na senzor, već će zahtevati da ukucate PIN. Ovo i nije baš najbolje rešenje, ume baš da nervira.

Kada ekran telefona isključite pritiskom na Power taster, uređaj ćete moći da otključate otiskom prsta. U suprotonom ćete morati da ukucate PIN.

Softver

Telefon koristi Android operativni sistem. Reč je o trenutno najnovijoj dostupnoj verziji - 6.0.1 Marshmallow. Sony ni ovog puta nije mnogo eksperimentisao i menjao Material dizajn.

Prvo što ćete primetiti jeste novi lockscreen ekran. Animacije prilikom otključavanja telefona takođe su promenjene. Telefon se otključava jednostavnim prevalačenjem prsta preko ekrana s desna na levo. Izgled ikona podrazumevanih aplikacija kao i nekih Sonijevih aplikacija je promenjen. Sada su više zaobljene. Nisu mi se dopale, ali nisu ni toliko loše, viđao sam i mnogo gore. U svakom slučaju, nova verzija Xperia launchera sada nudi mogućnost odabira paketa ikona. No, o tome malo kasnije.

Promene u odnosu na prethodnu verziju

Što se promena tiče, mislim da je ova verzija Sonijevog korisničkog interfejsa u kombinaciji sa servisima, dodacima i aplikacijama mnogo “lakša” od prethodnih. Pretpostavljam da je “lakša” zato što telefon radi gotovo savršeno. Ovo je najbrži Xperia telefon koji sam koristio, a koristio sam sve flagship modele iz popularne Z serije.

Pre svega, nema dodataka na koje su korisnici navikli - dodaci kao što su Small Apps aplikacije, Screen recording opcija u Power meniju, podrška za DualShock 3 kontroler je ukinuta, itd. Ovo će možda nekima zasmetati, ali smatram da nije preveliki problem. U svakom slučaju, ove nedostatke možete nadomestiti nekim aplikacijama sa Google Play prodavnice.

Aplikacije i dodaci

Siguran sam da znate o kojim aplikacijama je reč. Ništa se bitno nije promenilo. Ono što mi je donekle bilo čudno jeste to što je Xperia kalendar aplikacija zamenjena Google kalendarom, i što je fantastična Xperia tastatura (koju koristim već nekoliko godina) zamenjena SwiftKey tastaturom.

Xperia Launcher je dobio nekoliko novih opcija. Pre svega, sada je moguće odabrati neki paket ikona koji ste prethodno instalirali. U fioci sa aplikacijama dostupan je još jedan tab koji će vam ponuditi određene aplikacije koje biste možda voleli da imate na svom telefonu. Ovo mi se nije preterano svidelo, ali verujem da ima onih korisnika koji bi voleli s vremena na vreme da dobijaju predloge u vezi sa korisnim aplikacijama.  Takođe, sada je moguće aktivirati double tap opciju koja će vam olakšati zaključavanje ekrana.

Smart Cleaner je nova opcija u okviru podešavanja telefona. Korisnik sada može aktivirati čišćenje keš podataka kako bi se interna memorija povremeno oslobodila nepotrebnih fajlova. Korisnik može iz liste aplikacija izbaciti određene aplikacije ukoliko smatra da podaci ne treba da budu uklonjeni.

 Sony Xperia X cache cleaner
Sony Xperia X cache cleaner
Izvor: Mondo

STAMINA mode je svima dobro poznati režim koji štedi bateriju. Nažalost, ovo je uprošćena verzija koja se razlikuje u odnosu na prethodnu verziju koja je bila dostupna do Lollipop 5.1 Android verzije. Ovo je zapravo malo unapređena verzija Google-ovog Doze režima.

Nisam siguran da li će se korisnicima svideti, mada meni ovaj režim nikada nije bio bitan jer ga nikada nisam ni koristio.

Ultra STAMINA režim je dostupan takođe. Može da produži trajanje baterije telefona na čak nekoliko dana, ali vam sve bitne funkcije pametnog telefona neće biti na raspolaganju.

Media aplikacije

Album, Music i Video aplikacije su i dalje tu, s tim što je Video aplikacija sada “spojena” sa TV SideView Remote aplikacijom. Pošto sam bio član beta grupe Video aplikacije na Google+ društvenoj mreži očekivao sam da će se nešto sa aplikacijom uskoro dogoditi. Zbog neaktivnosti Sonijevih programera u grupi, pretpostavljao sam da će aplikacija možda biti uklonjena, ali to se nije desilo, na svu sreću. Ipak je ovo jedan od najboljih Android video plejera. Jednostavan za korišćenje. Video snimke takođe možete gledati uz pomoć Album aplikacije.

Music aplikacija je ista. Nikakvih promena nije bilo. Muzički plejer je jedna od retkih aplikacija koja se redovno ažurira. Ukoliko slušate muziku često, ovo će vas obradovati. Naravno, tu su i poznate Sonijeve tehnologije koje u opcijama podešavanja plejera možete aktivirati, kao što je DSEE HX na primer.

Performanse

Kada su performance u pitanju, rekao bih da ovaj model ne zaostaje mnogo za drugim flagship modelima. Nisam očekivao dobre rezultate, jer sam mislio da Snapdragon 650 čipset jednostavno nije dorastao ostalim dostupnim čipsetovima. Međutim…

Xperia X telefon je ubedljivo najbrži Xperia telefon koji sam ja koristio do sad. Apsolutno sve funkcioniše bez problema. Impresivno. Rezultate benčmark testova možete pogledati u galeriji iznad.

Baterija

Baterija na ovom telefonu možda nije velika kao na prethodnim Xperia telefonima, ali rezultati uopšte nisu toliko loši. Svakako će moći da potraje ceo dan. Imajte na umu da su u toku testa bila aktivna tri Google naloga, da je sve vreme bila aktivna internet konekcija kao i sinhronizacija podataka.

Još jedna bitna stvar u vezi sa baterijom  - Sony je prvi put iskoristio Qnovo Adaptive Charging tehnologiju koja bi trebalo da drastično produži životni vek ugrađene baterije. Korisnici više ne treba da brinu da će im baterija stradati nakon godinu, ili dve.

Iako Snapdragon 650 čipset podržava Qualcomm Quick Charge 3.0 tehnologiju, Sony je iz nekog razloga nije aktivirao. Ali, moći ćete da koristite Qualcomm Quick Charge 2.0 tehnologiju. Sonijevi punjači koji podržavaju pomenute tehnologije se kupuju zasebno.

Mane

Ovom telefonu je veoma teško naći manu, ali, neke su ipak prisutne. Pre svega, ne dopada mi se to što telefon nema IP sertifikate. Sonijevi modeli koji koštaju mnogo manje imaju IP sertifikate. Ne znam zašto je kompanija odustala od ovoga, pogotovo ako znamo da su skoro svi Xperia telefoni iz Z serije bili otporni na prašinu i vodu.

Druga stvar koja mi se nije preterano dopala jeste pozicija NFC čipa, koji se sada nalazi na prednjoj strani uređaja, odmah pored pomoćne kamere. Pošto Bluetooth zvučnik koristim svakodnevno, povezivanje i nije išlo baš “glatko” kao kod drugih Xperia telefona sa čipom na zadnjoj strani.

Kvalitet fotografija u uslovima slabijeg osvetljenja mi se nije dopao nimalo. Od kamere koja je jedna od najboljih na tržištu očekivao sam mnogo više. Pretpostavljam da je nova verzija softvera ispravila neke stvari, ali to ne mogu da tvrdim. Takođe, moguće je i da je kvalitet fotografija uslikanih koriščenjem Manual režima bolji, ali smatram da ovakav model telefona mora da daje odlične rezultate i u automatskom režimu.

Poslednja stvar, možda čak i najbitnija je cena uređaja. Neće se svideti velikom broju korisnika koji su možda imali u planu kupovinu Xperia-e X.

Cena

Cena telefona se u Srbiji kreće od 61 hiljade pa sve do 105 hiljada dinara koliko ćete morati da izdvojite za uređaj koji dolazi sa dvogodišnjom garancijom ovlašćenog servisa.

Da, telefon možete kupiti kod operatera uz neki tarifni paket i ugovornom obavezom po nižoj ceni, ali, ona nije mnogo manja od cene flagship uređaja drugih proizvođača.

Zaključak

Xperia X je svakako nešto novo u Android svetu. Novi unapređeni dizajn je tu, mnogi su to čekali, nove tehnologije takođe. Najnovija Android verzija koju telefon koristi je za svaku pohvalu. Sve radi odlično. Pretpostavljam da će Xperia telefoni iz X serije vrlo brzo biti ažurirani na najnoviju Android 7.0 Nougat verziju kada ona zvanično bude dostupna kasnije ove godine.

 Sony Xperia X
Sony Xperia X
Izvor: MONDO/Saša Petrović

Da li bih vam preporučio telefon? Svakako. Xperia X zaslužuje da se nađe u rukama što više korisnika, ali, ne treba žuriti sa kupovinom. Sačekajte da cena bude malo prihvatljivija.

Sony Xperia X
Izvor: Sony Xperia

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA