Da li biste ga pustili u kuću? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li biste ga pustili u kuću?

Testirali smo jednog od najpopularnijih dronova - MiniDrone koji može da skače, snima, juri, okreće se i… pobegne sa mesta “zločina” ;)

 Izvor: Nebojša Radoš.

Osim po Bluetooth uređajima za telefoniranje u automobilima, odnosno navigacionim sistemima, kompanija Parrot je poznata i po drugačijim kategorijama uređaja - bar na tržištima zapadno od nas. Ova kompanija ima bogatu paletu proizvoda koji se zajedno mogu svrstati u gedžete, ali spadaju u klasu letećih dronova, vozila i uređaja koji predstavljaju kombinacije vozila sa nekim funkcijama tradicionalnih robota.

Jedna od zajedničkih karakteristika za gotovo sve gedžete je svakako mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom, odnosno upravljanje putem aplikacije koja se instalira unutar Android, iOS i Windows Phone operativnog sistema. Model koji smo mi testirali nosi naziv koji će jednim delom otkriti, a drugim zbuniti potrošače - MiniDrone Jumping Sumo je maštovito ime, ali nije potpuno opisno. Sva sreća pa je zvanični web sajt (www.parrot.com) kvalitetan, pa na njemu odmah lako i brzo možete pogledati sve karakteristike i informacije.

Šta je dron i kako radi

Nova vrsta letelice bez pilota, malih dimenzija i težine do 10 kilograma naziva se dron i u poslednje vreme sve češće ih vidimo čak i kod nas. Iako prvobitno razvijani u vojne svrhe i daleko većih dimenzija, dronovi se danas najviše koriste u eksperimentalne, istraživačke i zabavne svrhe i mnogo su manji. Opremljeni su kamerama, pomoću kojih se kreću u prostoru i "vide", prave snimke terena koje preleću, ali mogu da ponesu i neki teret. Više o dronovima pročitajte u tekstu.

Jumping Sumo je maleni dvotočkaš koji ima svojevrstan “rep” koji mu omogućava da skače na viši "novo" i iznad prepreka. Istina, u kući u kojoj se nađe zaista možete napraviti rusvaj, ali svako dete, malo i veliko (jer verujemo da bi se sa “skakačem” vrlo rado igrali i nešto starija “deca”), vrlo lako napravi štetu, pa je velika prednost to što Jumping Sumo nije preterano masivan i što je napravljen da može lako da se zaustavi. Osim toga, tu su i plastični nastavci za točkove, sa kojima će Jumping Sumo moći da se popne uz delove zida. Pomenućemo još da Jumping Sumo nije preterano velik gedžet. Ceo staje na dlan prosečne veličine, a čak i kada se točkovi izvuku sa strana (mogu biti bliže ili dalje od samog tela), širina ne prelazi 20 cm. MiniDrone takođe može da skače u vis ili na stranu, što su funkcije koje najčešće oduševljavaju sve prisutne. Gedžet dolazi u tri različite boje: crna, bela i braon, a u kutiji se nalaze i tri različita seta nalepnica, kako biste mogli da prilagodite vaš model i učinite ga vizuelno atraktivnijim.

GalerijaMiniDrone Jumping Sumo

Jumping Sumo Mini Drone ima sopstveni Wireless transmiter pa nije potrebno da ga povezujete na kućni Wi-Fi - uostalom, da to nije slučaj, kako biste ga poneli i igrali se sa njim tamo gde nema Wi-Fi konekcije?! Dakle, pametni telefon se automatski povezuje na uređaj čim se instalira aplikacija (podržani su, naravno i tablet uređaji), a kamera kroz koju vidite akciju snima u 640 x 480 piksela (VGA), što nije mnogo, ali je dovoljno da se sve lepo vidi i da možete uživati u akciji. Bilo bi dobro da je frejm-rejt malo veći od 15-18 fps, ali se i na ovaj nedostatak vremenom navikne.

Za nešto starije među nama će biti teže navići se na kontrolu putem ekrana osetljivog na dodir, što ponekad ume da bude frustrirajuće baš kao što je to kada igrate 3D igre na pametnom telefonu. Trke i 2D igre, poput strategija, lepo se igraju na tabletima, ali neki od nas nikada neće biti preterano dobri u igranju 3D pucačina, najpre jer jednom rukom nišanite putem virtuelnog džojstika na ekranu, time prekrivajući deo sadržaja, dok je drugom rukom potrebno kretati se kroz prostor, napred, nazad, levo i desno i istovremeno, tom rukom i pucati, raditi “reload” ili menjati oružje.

Svako ko je igrao ozbiljnu 3D FPS igru na pametnom telefonu dobro zna o čemu pričamo. Vožnja Jumping Sumo drona nije baš toliko kompleksna, ali opet postoji nedostatak “povratne informacije” koja je prisutna na tradicionalnom džojstiku. S druge strane, tablet i pametan telefon donose nešto što džojstikom ne biste mogli da imate, a to je preglednost iz “prvog lica”, viđeno okom kamere sa samog uređaja. Kada bi Parrot ponudio upravljač koji bi imao i pravi fizički džojstik i maleni računar sa ekranom na kome bi se videla “akcija”, sam uređaj bi koštao mnogo više nego što je to slučaj sa Mini Drone Jumping Sumo modelom.

Takođe, Parrot aplikacija za pametne uređaje dozvoljava mnogo više od onoga što bi klasičan upravljač mogao da ponudi. Osim standardnih kontrola, tu su i tasteri za brzo okretanje za 90 i 180 stepeni, zatim skokove (manje, srednje, visoke) u vis i skokove unapred. U aplikaciju možete uneti i listu stvari koje želite da Jumping Sumo odradi, pa mu tako možete zadati i rutu i posmatrati da li ste sve dobro odredili i odradili i tako napraviti čitavu novu igru za sebe i prijatelje. Aplikacija se čak oslanja i na akcelerometar unutar smartfona, pa je i na taj način moguće kontrolisati uređaj. Akciju je moguće snimiti na USB drajv, ali je neophodno naći dovoljno mali model koji ima USB mini konektor, a ne standardni USB, što je verovatno učinjeno kako masom drajva ne biste narušili stabilnost i vozne karakteristike samog gedžeta - skakača. Osim snimanja klipova u VGA rezoluciji, Jumping Sumo može da pravi i fotografije, što radi dosta bolje - sličice koje pravi su solidne i veoma zanimljive zbog širokougaonog objektiva i pozicije u kojoj se uređaj nalazi.

Kad smo kod skakanja, najbolja osobina Jumping Sumo drona je svakako mogućnost skakanja uvis od 80 centimetara. Dakle, skoro čitav metar za ovako mali uređaj, što izgleda prilično impresivno i verujemo da bi izluđivalo kućne ljubimce, pogotovo mačke! Drugi režim rada, kada je uređaj okrenut i ide unazad, omogćava da mehanizam za skakanje može da udara okolo, što može da bude interesantno ako želite nekoga da uplašite. Ili da nešto polomite. Hm... U svakom slučaju, to je svakako način da iznervirate komšijinog psa koji ionako laje po čitavu noć. Treći režim rada okreće kameru ne ka nazad, već ka dole, a u njemu, Jumping Sumo sam balansira kad prolazi preko jako neravnog terena. Uz već pominjan režim programiranja rute, ovo daje vlasniku gedžeta puno prostora za prilično kreativne igrarije.

Autonomija koju nudi Jumping Sumo Mini Drone je nekih dvadesetak minuta. Baterije se dopunjavaju putem USB mini porta unutar samog uređaja, pa je prava šteta što ne postoji punjač kako biste mogli da dopunjavate jedan set baterija i igrete se sa drugim. Punjenje od prazne do pune baterije traje oko 90 minuta. Parrot nudi i dodatnu i rezervnu opremu koja se može dokupiti. Dodatni točkovi, baterija, čak i rezervno telo gedžeta. Dodaci, sva sreća, nisu toliko skupi koliko smo očekivali da bi mogli biti.

Na kraju, možemo reći da je Parrot Mini Drone Jumping Sumo veoma interesantan maleni gedžet. Poseduje dosta pametnih opcija i sa njim se možete igrati na zaista najrazličitije načine. Aplikacije su dostupne za iOS i Android, ali i za Windows Phone 8.1 uređaje. I može se reći da su sjajno osmišljene. Autonomija uređaja je možda njegova najveća mana, bar ako zažmurimo na cenu od oko 21 hiljade dinara, koja na našem tržištu nije niska za nešto što, u krajnjoj liniji, jeste sjajna igračka, ali je svakako najpre baš to - igračka.

Kvalitet je tu, zabava je zagarantovana i sad sve zavisi od toga da li ste spremni da izdvojite parice za ovako nešto...

VideoMiniDrone Jumping Sumo

Više o Jumping Sumo dronu, kao i o njegovoj opremi kod nas možete saznati na linku, a pratite nas i na Facebooku!

Specifikacije:

Naziv

Parrot Mini Drone Jumping Sumo

Dimenzije

• Izvučeni točkovi : 18.4 x 15 x 11 cm
• Uvučeni točkovi : 14.3 x 15 x 11 cm

Težina

180 g

Komunikacija

Wi-Fi

Baterija

Lithium-Polymer, zamenjiva

Autonomija baterije

Traje do 20 min, pun ciklus punjenja 90 min

Prateće pakovanje

• Jumping Sumo
• micro-USB
• 3 nalepnice
• 2 gumene podloge
• 1 baterija
• 1 uputstvo

Podržane platforme

iOS, Android, Windows Phone 8.1

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi