Da li Facebook može da vas obavesti kada neko napravi snimak vašeg sadržaja? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li Facebook može da vas obavesti kada neko napravi snimak vašeg sadržaja?

Autor Ilija Baošić

Neko je napravio snimak ekrana dok je gledao vaš Facebook profil - šta sad?

 Facebook aplikacija Izvor: Shutterstock / PixieMe

U eri kada velike kompanije obećavaju više privatnosti, ne treba nam puno da shvatimo da naši podaci nisu tako zaštićeni kao što mislimo. Ipak, neke društvene mreže su implementirale mere po kojima će nas obavestiti ukoliko neko izneveri dato poverenje i napravi snimak ekrana (screenshot). Snapchat će, na primer, poslati takvo upozorenje ukoliko druga strana to učini tokom dopisivanja, a Instagram ukoliko je u pitanju jednokratni video snimak. A šta je sa Facebook-om? Da li ova platforma nudi neki vid zaštite ili upozorenja ukoliko neko napravi snimak ekrana dok gleda naš profil ili razmenu poruka?

Da li Facebook šalje obaveštenje kada neko napravi snimak ekrana

Kada su u pitanju profili, odgovor je ne - Facebook vas neće obavestiti kada neko napravi screenshot. Kada podelite nešto javno na svom Facebook profilu, bilo ko može napraviti snimak ekrana kako bi sačuvao sadržaj. Drugim rečima, dobro razmislite šta ćete podeliti putem svog profila, jer ne možete biti sigurni gde će vaši podaci završiti, čak i da ih obrišete.

Međutim, iako Facebook ne radi ništa po pitanju profila, kompanija jeste preduzela neke korake kada je u pitanju razmena poruka.

U nedavnom ažuriranju svoje Facebook Messenger platforme, Meta je uvela novu funkciju nestajućih poruka, koja automatski briše razmenu u roku od 24 sata. Ako neko pokuša da napravi snimak ovih nestajućih razgovora, Facebook Messenger će vas o tome obavestiti.

 Nestajuće poruke Izvor: Smartlife

Nažalost, obični razgovori ne nude isti vid zaštite. Ukoliko želite da zaštitite svoju privatnost, korišćenje funkcije nestajućih poruka je jedini način, a to znači žrtvovanje istorije razgovora.

Šta možete uraditi da poboljšate svoju privatnost na Facebook-u

Iako ne možete sprečiti nekoga da napravi snimak ekrana vašeg sadržaja, rizik možete umanjiti zaključavanjem svog Facebook profila. To osigurava da samo neko sa vaše liste prijatelja može videti ono što delite.

Kada zaključate svoj profil, niko ne može videti vaše fotografije ili objave osim ako ne prihvatite njihov zahtev za prijateljstvo. Preporučujemo da proverite svoju listu prijatelja i uklonite svakoga koga ne poznajete.

Kako zaključati Facebook profil

Da biste sprečili nepoznate osobe da pristupaju vašem Facebook profilu i prave snimak ekrana vaših fotografija ili objava, pratite korake ispod da biste zaključali svoj profil.

  • Otvorite Facebook aplikaciju na svom pametnom telefonu i dodirnite svoju sliku kako biste otvorili svoju profilnu stranicu.
  • Dodirnite meni sa tri tačke i izaberite opciju "Podešavanje praćenja".
  • Tapnite na opciju "Centar za privatnost", a zatim izaberite "Provera privatnosti".
  • Facebook će vam ponuditi više stvari koje možete preduzeti, a naš savet je da prođete kroz svaku kako biste bili sigurni da ste se što bolje zaštitili.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sofronije

Najbolje je da se i ne pravi profil ni na jednoj od tih platformi.Čim si napravio profil, i postavio bilo šta o sebi, privatnost zaboravi.

nekoizmase

treba da shvatite da ne postoji zastita... kako ce da vas obavesti ako snimate nekom aplikacijom ili ako slikate taj telefon na kom je profil otvoren drugim telefonom...

Dno

Tehnoloski to moze svaka paltforma, kao i da ponudi opciju blokiranja screenshota, a zasto ne nudi, to je sasvim drugo pitanje. Telegram nudi sve te divne opcije, a vecina ljdui voli da se pati na ostalim platformama koje su potpuno okrenute od potreba korisnika. No, sloboda izbora je vasa licna stvar.