Stvaranje zavisnosti, ugrožavanje privatnosti i "efekat zečje rupe": TikTok pod istragom, EU preti drakonskom kaznom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvaranje zavisnosti, ugrožavanje privatnosti i "efekat zečje rupe": TikTok pod istragom, EU preti drakonskom kaznom

Od TikTok-a se traži da se usaglasi sa Zakonom o digitalnim uslugama EU, koji od velikih onlajn platformi zahteva da ulože više napora "u borbi protiv nelegalnog onlajn sadržaja i rizika za javnu bezbednost"

 Velika Britanija zabranila TikTok na vladinim telefonima Izvor: Unsplash

TikTok se našao "na nišanu" Evropske unije zbog mogućeg kršenja Zakona o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA). Sumnja se da ta društvena mreža, u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, nije uspela da zaštiti svoje maloletne korisnike i da obezbedi transparentno oglašavanje.

Istraga će se fokusirati na algoritme te društvene mreže koji kod dece izazivaju zavisnost (precisznije "algoritamske sisteme koji mogu da stimulišu adiktivna ponašanja") i dovode do tzv. "efekta zečje rupe" (odnosno, zavisnosti od slične vrste medijskih sadržaja), kao i na pitanja verifikacije starosti korisnika i podrazumevana podešavanja privatnosti.

Evropska komisija, takođe, ispituje transparentnost oglasa na TikToku i pristup podacima korisnika dostupnih istraživačima.

Odluka o pokretanju istrage doneta je nakon što je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton analizirao izveštaj o proceni rizika TikTok aplikacije i odgovore ByteDance-a na zahteve za informacijama.

A osim navedenog, pod istragom su i TikTok-ovi alati za verifikaciju godišta, koji bi trebalo da maloletnicima onemoguće pristup neprikladnom sadržaju.

Od TikToka se traži da se usaglasi sa Zakonom o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu 17. februara i koji od velikih onlajn platformi pretraživača interneta zahteva da ulože više napora "u borbi protiv nelegalnog onlajn sadržaja i rizika za javnu bezbednost".

Nakon pokretanja postupka, EK će nastaviti sa prikupljanjem dokaza u istrazi, a procedura omogućava i preduzimanje daljih koraka koji podrazumevaju i privremene mere i odluke u slučaju nepoštovanja.

ByteDance bi zbog svega navedenog mogao da bude ozbiljno kažnjen, pa čak možda i primoran da plati i do šest odsto od svog ukupnog globanog prometa.

Cilj pokretanja istrage je da se, usaglašavanjem sa Zakonom, popularna društvena mreža primora da obezbedi visok nivo privatnosti i bezbednosti za svoje maloletne korisnike i to putem svojih podrazumevanih podešavanja privatnosti, na isti način na koji su to učinile platforme kompanije Meta – Instagram i Facebook.

Iz TikTok-a je, povodom pokretanja istrage, rečeno samo da je ta društvena mreža "bila pionir u uvođenju funkcija i podešavanja namenjenih zaštiti tinejdžera i odvraćanju dece mlađe od 13 godina od platforme, kao problemi sa kojima se cela industrija bori".

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:54
Kako da prestanete da delite previše informacija sa drugima
Izvor: TikTok/justaskjefferson
Izvor: TikTok/justaskjefferson

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA