Kako da očistite filter na usisivaču: Bolje usisavanje i čistiji vazduh | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da očistite filter na usisivaču: Bolje usisavanje i čistiji vazduh

Dotrajao ili zaprljan filter usisivača može znatno smanjiti usisnu moć uređaja, a smanjena sposobnost zadržavanja prašine će narušiti kvalitet vazduha.

 Kako očistititi prljav filter na usisivaču Izvor: Pexels

Efikasno i temeljno čišćenje doma već decenijama ne može ni da se zamisli bez pouzdanog usisivača. Kako bi usisivač tokom svakog čišćenja postigao maksimalni radni učinak, važno je da svi njegovi delovi budu u ispravnom stanju, a to važi i za filter usisivača - piše Milena Stević sa sajta Iskustva & Preporuke.

Filter je jedan od najvažnijih delova usisivača i zbog toga se posebna pažnja posvećuje njegovom čišćenju. Ukoliko imate određene nedoumice povodom toga kako očistiti filter usisivača, u nastavku teksta možete da pročitate nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da filter održavate čistim i ispravnim.

Zbog čega je filter usisivača važan?

Pre odgovora na pitanje kako očistiti filter usisivača, važno je znati zbog čega filter usisivača ima veoma bitnu ulogu u čišćenju.

Filter omogućava da se usisan vazduh pročisti pre nego što bude vraćen u prostoriju. S obzirom na to da usisan vazduh sadrži prašinu, alergene, mikroorganizme i druge nečistoće, prečišćavanjem se sprečava raspršivanje svega navedenog svuda po vašem životnom ili radnom okruženju.

Noviji modeli usisivača često imaju višestruki sistem filtracije, gde se na prvim nivoima filtriranja vazduh pročišćava od krupnijih čestica prašine i nečistoća, dok se na sekundarnim nivoima filtriranja vazduh pročišćava i od najfinijih čestica mikroprašine.

Kao posebno efikasan kod filtriranja vazduha koji usisivači izduvavaju nazad u prostoriju pokazao se HEPA filter. HEPA filteri zadržavaju i do 99% čestica prašine, uključujući i one najmanje, čija je veličina manja od 1 µm (mikron).

S obzirom na to da da je izduvni vazduh koji prođe kroz HEPA filter i vraća se u prostoriju veoma čist, usisivači sa HEPA filterom su odlično rešenje za osobe koje imaju respiratornih problema ili za osobe koje su sklone alergijama.

Kako očistiti filter usisivača i da li se svaki filter može očistiti?

Ukoliko se filter usisivača ne čisti redovno, može da dođe do smanjenja usisne snage usisivača. Takođe, može da dođe i do oštećenja motora usisivača, usled pregrevanja koje nastaje kao posledica nagomilavanja prašine.

VAŽNO: Imajte u vidu da postoje i filteri koji se ne smeju čistiti. Takvi filteri se menjaju na svakih nekoliko meseci (u zavisnosti od modela usisivača i preporuke proizvođača). Svi saveti iz ovog teksta odnose se isključivo na filtere koji se smeju čistiti.

Pre nego što počnete sa čišćenjem filtera, obavezno pročitajte korisničko uputstvo koje ste dobili uz usisivač, tačnije deo uputstva koji govori o održavanju, jer postoje filteri koji se mogu oprati pod mlazom vode, ali i filteri koji se ne smeju prati. Ukoliko imate perivi filter, proces čišćenja je veoma jednostavan.

Pre nego što započnete čišćenje filtera, sačekajte da se usisivač potpuno ohladi, ukoliko čišćenje planirate da obavite odmah nakon usisavanja. Ukoliko ste osetljivi na prašinu, preporučuje se nošenje zaštitne maske. Vredi napomenuti i da vam ruke moraju biti potpuno suve.

Prvi korak kada je reč o tome kako očistiti filter usisivača, jeste svakako taj da na svom usisivaču pronađete i otvorite odgovarajući poklopac, tj. da filter izvadite iz usisivača. I ovde vam korisničko upustvo može biti od pomoći.

 fliter usisivač Izvor: YouTube / PLAY ON

Nakon toga, po mogućstvu na terasi ili u dvorištu, istresite filter od viška prašine iznad kante za smeće. Potom uzmite staru četkicu za zube i njom pažljivo očistite preostalu prašinu i nečistoće. Ukoliko je filter izrađen od osetljivijih materijala, poput papira ili sunđera, budite posebno pažljivi prilikom čišćenja.

Nakon čišćenja filtera, isperite ga u mlakoj vodi i ostavite da se osuši. Filter vratite u usisivač tek nakon što je u potpunosti osušen. Ukoliko vaš usisivač ima i sekundarni filter, koji je takođe periv, ponovite isti postupak kao sa primarnim filterom.

Koliko često bi trebalo čistiti filter usisivača?

Nakon odgovora na pitanje kako očistiti filter usisivača, važno je odgovoriti i na pitanje koliko često bi trebalo čistiti filter. Pre svega, odgovor na ovo pitanje potražite u korisničkom uputstvu koje ste dobili uz usisivač i pridržavajte se preporuka proizvođača. Što se tiče nekih opštih preporuka, pravilo je jednostavno: što češće usisavate, češće bi trebalo i da čistite filter. Ukoliko usisavate jednom nedeljno, dovoljno je da jednom mesečno očistite filter. Papirni HEPA filter u obliku harmonike, možete da očistite četkicom nakon svakog drugog usisavanja i makar jednom u dva meseca filter operite vodom - pod uslovom da vaš model usisivača poseduje perivi HEPA filter.

 pranje filtera Izvor: YouTube / Uline

Savete o tome kako očistiti filter usisivača možete lako da primenite već prvom prilikom, ali ne zaboravite da je, pored redovnog čišćenja filtera, važno i da se on redovno menja. Kada je reč o trajnosti filtera i njegovoj zameni, najbolje je da se držite preporuka koje je dao proizvođač usisivača odnosno filtera.

Ukoliko ste zagubili tehničku dokumentaciju koju ste dobili uz usisivač, nemojte zaboraviti da promenite filter na svom usisivaču barem jednom godišnje kako biste izbegi potencijalne kvarove koji mogu nastati kao posledica nagomilavanja prašine u filteru usisivača, ali i kako biste obezbedili čistiji vazduh u svom životnom ili radnom prostoru.

Planirate kupovinu novog usisivača?

Na Iskustva & Preporuke sajtu možete čitati recenzije, ocene, iskustva i preporuke za usisivače, bez obzira na to da li vam je potreban klasičan usisivač, robotski usisivač, štapni usisivač ili bilo koji drugi tip usisivača. S obzirom na to da recenzije i ocene pišu sami korisnici, imaćete vredne informacije "iz prve ruke", pa ćete lakše doneti odluku prilikom kupoivne. Uz to, možete i sami pisati recenzije za uređaje koje trenutno koristite ili ste ih u prošlosti koristili i time pomognete drugima.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Živim u selu, nejdemo na rukama, nemamo kućnu pomoćnicu, jer smo siromašni, imamo u kući Labradora, i ja usisavam, jer sam nezaposlen. Kada usisavam jednom u 10 dana, za svaku prostoriju potrebno je 3-5 puta izbacivati prašinu i dlake, a HEPA filter, koji nije više Hepa, udaram u panj u dvorištu, dok prašina leti boli glava! Imam dva neperiva"Hepa" filtera koje perem! Žao mi je što nisam kupio 5, jer više ne proizvode za moj tip usisivača od 1800W, i nema nigde da se kupi! Zanosio sam se idejom da kupim nov usisivač, ali su sve IGRAČKE sa novom "Ciklon" tehnologijom od 350W! Na snimku reklame, bace šaku pirinča u čistoj prostoriji, sa maleckim tepihom,xf i takmiče se ko će brže da usisa?! Kada sam prodavce pitao za rezervni filter, odgovor je bio sledeći: "Nemamo, gospodine. Ovaj se pere"! "Pa, reko znam, ali nakon pranja moram čekati da se osuši"! "Tako je"! Rekao je. Znači sa novim usisivačem mi je potrebno dva dana da bih usisao kuću! Dakle, ništa drugo ne radim nego usisavam. Odustao sam od kupovine, i uspešno usisavam sa svojim usisivačem, i dva "periva" HEPA filtera!