Kupujete prečišćivač vazduha? Ovo su najbitnije stvari koje morate znati! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupujete prečišćivač vazduha? Ovo su najbitnije stvari koje morate znati!

Autor Ilija Baošić

Zima donosi veću zagađenost, a kako biste udisali čist vazduh u svom domu, ne smete pogrešiti u odabiru prečišćivača.

 Koji prečišćivač vazduha odabrati, najbolji modeli Izvor: Xiaomi

Grejna sezona je počela, hladnije vreme nam stiže, a to može da znači samo jedno - zagađen vazduh. Bilo da je u pitanju zagađenost koja utiče na najosetljivije među nama ili da indeks zagađenosti prelazi 300, kada se nikome ne savetuje izlazak napolje, lepo je znati da smo pod našim krovom zaštićeni, a upravo zbog toga su prečišćivači vazduha postali sve popularniji poslednjih godina.

Od pojavljivanja na tržištu do danas, interesovanje je u neprestanom porastu, a uređaji koji eliminišu negativne čestice poput duvanskog dima, različitih vrsta prašine ili dlaka kućnih ljubimaca brzo su postali sastavni deo mnogih domaćinstava. Ipak, na tržištu postoji veliki broj različitih modela i često nije jednostavno preceniti koji prečišćivač je najbolji za nas. U nastavku objašnjavamo šta je to na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine prečišćivača za vazduh.

Površina pokrivenosti

Vrlo bitna stavka pri kupovini prečišćivača vazduha jeste površina koju uređaj može da pokrije i ovo mora biti prva stavka koju tražite u specifikacijama, jer ukoliko je prostorija veća od predviđene, prečišćivač jednostavno neće funkcionisati efektivno.

Ova stavka vam može i uštedeti novac na duge staze, jer ako kupite uređaj koji može da, na primer, pokrije površinu od 60 m2, a vaš ceo stan je manjih dimenzija, to znači da će samo jedan prečišćivač biti dovoljan za ceo stan. U suprotnom, morali biste da kombinujete više uređaja da obave isti posao, kao i da trošite novac na zamenu više filtera, umesto samo jednog.

Vrsta filtera

Kupovina prečišćivača sa sobom nosi troškove redovnog održavanja, pa morate znati da ćete periodično morati da kupite novi filter. Iako na prvi pogled može delovati kao minorna stvar, vrsta filtera može biti veoma značajna stvar pri kupovini.

HEPA filteri su standard i ne biste smeli da prihvatite ništa manje. Ipak, mnogi veliki proizvođači idu korak dalje i nude naprednije filtere, koji osim što bolje filtriraju čestice iz vazduha, takođe smanjuju nivo buke i potrošnju energije.

Lakoća održavanja

Kao što smo već rekli, filtere je potrebno periodično menjati, te je vrlo bitno da, kada za to dođe vreme, to bude što bezbolniji proces. Takođe, prečišćivači čija se gornja rešetka lako čisti svakako imaju prednost nad onima koji imaju složenije mehanizme. Zato vam preporučujemo da od prodavca tražite da vam demonstrira ovaj postupak ili da ga na internetu sami pronađete i procenite da li vam je previše komplikovano.

Povezanost i napredne funkcije

Ukoliko u svom domu posedujete, na primer, klimu koju možete da putem aplikacije uključite dok ste na poslu, onda znate koliko ova funkcija ne samo da može biti korisna, već vam takođe pomaže da uštedite. Nema razloga da ne tražite prečišćivač koji poseduje sličnu funkcionalnost, kojom ćete na daljinu moći da promenite režim rada.

Takođe, kako biste uštedeli, vrlo je važno da birate uređaj koji nudi automatsko paljenje i gašenje, jer nema potrebe da prečišćivač radi non-stop i bespotrebno troši električnu energiju.

Koji odabrati?

Ovo je već stavka oko koje vam ne možemo pomoći, jer je ta odluka apsolutno na vama. Prema našoj proceni, Xiaomi prečišćivači vazduha su s pravom veoma popularni, jer nude odlične performanse i funkcionalnost po odličnoj ceni, a ne možete pogrešiti ni sa uređajima brenda kao što je Dyson, ali ćete morati da izdvojite mnogo više novca.

Naravno, postoji pregršt modela i brendova i najvažnije je da vi budete zadovoljni. Jedino što vas možemo savetovati jeste da odaberete uređaj za koji ste sigurni da ćete moći da nađete rezervne delove, jer ne želite da potrošite novac, a da za godinu ili dve izgubite svu funkcionalnost zbog nedostatka istih.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

Naivno je da se priča o površini. Mora da se priča o zapremini jer prećišćivač čisti vazduh u prostoriji. Onda gledate i protok vazduha. Ne može prećišćivač da filtrira ceo stan zbog organizacije prostorija. Filtre nekad reklamiraju kao HEPA like što je prevara. Ja imam Zepter koji košta levi bubreg i filtri su u redovnoj ceni 100 evra ali je to set od 5 filtara. Ima i jonizator. Skupo da me zaboli kada ga uključim mada stvarno radi posao. Jedino što smo došli u fazi da ne smeš da izađeš.iz kuće zbog zagađenosti. Izeš život...

Žaomi

Ja imam ovaj 3H uzeo ga na nekoj akciji za 13k.. Šta znam, valjda radi neki posao ne verujem da to može da se ispita nekako da li stvarno radi ili ne.. Vidim da kad otvorim prozor ili nešto pržim u stanu da ubrzava sa radom, pa bih rekao da radi.. Imaju filteri na akciji isto oko 4.000 ali realno bi trebalo jedan da izgura najmanje 6 meseci..

beogradska seljačina

ovo bi trebalo da bude na plafonu, ovako diže sve lepote sa patosa. Možda je i to super za imunitet.

Najnovije

Uređaji

Testovi