TESTIRALI SMO XIAOMI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA 4 PRO: Nisam ni slutio da će mi ovaj uređaj promeniti život | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO XIAOMI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA 4 PRO: Nisam ni slutio da će mi ovaj uređaj promeniti život

Ne dotiču vas priče o zagađenom vazduhu? Nisu ni mene, a onda se na testu pojavio Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro.

 Xiaomi Prečišćivač vazduha 4 Pro test, utisci i specifikacije Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

U našu redakciju je na test stigao najnoviji prečišćivač vazduha kompanije Xiaomi - Smart Air Purifier 4 Pro, na našem tržištu poznatiji kao Xiaomi Prečišćivač vazduha 4 Pro. U pitanju je najnaprednije rešenje tehnološkog giganta do sada, te je bilo vrlo interesantno videti šta sve nudi jedan uređaj ove vrste, pogotovo sa "Pro" terminom u svom imenu.

Kao i obično, u nastavku ćete imati priliku da pročitate specifikacije, mogućnosti i utiske o uređaju, ali kao što ste mogli da naslutite iz naslova, i jednu ličnu priču bez koje ova recenzija nije mogla da prođe. Zato, hajde da počnemo.

DIZAJN

Smart Air Purifier 4 Pro donosi veoma poznat dizajn, i već na "prvu loptu" je lako prepoznati da se radi o uređaju kompanije Xiaomi, jer su i prethodni modeli dolazili u obliku uspravnog kvadra sa zaobljenim ivicama. Sa slike je možda teško proceniti, ali dimenzije ovog prečišćivača iznose 275 x 275 x 680 mm, pa ne bih rekao da je u pitanju kompaktna sprava, ali ni lagana, jer ukupna težina iznosi oko 6,7 kilograma.

Ako je slobodan prostor u prostoriji problem, estetika sigurno nije. Kućište prečišćivača izrađeno je od kvalitetne ABS plastike i donosi veoma moderan izgled. Na vrhu se nalazi siva rešetka koju je moguće ukloniti kako bi se uređaj očistio, i time se sprečilo sekundarno zagađenje vazduha, dok su mu sve četiri stranice mat bele boje, sa teksturom na kojoj je nemoguće ostaviti otiske prsta, i koje su u donjem delu prošarane rupicama. Dno krije bazu crne boje, sa četiri stopice na kojima uređaj stoji i konektorom kabla za napajanje.

Na prednjoj strani uređaja nalazi se ekran unutar kružnog izreza, dok zadnja strana dela krije dugme za podešavanje osvetljenja ekrana i dva poklopca - iza manjeg se nalazi laserski senzor za detekciju čestica, dok veći služi za pristup filteru.

PUŠTANJE U RAD

Puštanje uređaja u rad je proteklo izuzetno lako. Bilo je potrebno ukloniti zaštitno pakovanje filtera pre upotrebe, utaknuti kabl za napajanje u bazi, postaviti ga na željeno mesto, uključiti u struju, a zatim na ekranu pritisnuti dugme za paljenje.

Postoji još jedan korak koji je moguće izvršiti, a to je povezivanje prečišćivača na Wi-Fi. Ovo je neophodno za sve korisnike koji žele da uređajem upravljaju pomoću telefona, odnosno preko Xiaomi Home aplikacije (iOS, Android).

EKRAN I UPRAVLJANJE

Xiaomi je za potrebe ekrana prečišćivača koristio OLED panel, ispod kojeg se nalaze dva dugmeta osetljiva na dodir. Na ekranu su prikazane sve relevantne informacije, ali ne čudi da je brojka kvaliteta vazduha vizuelno najveća, toliko da se može pročitati sa drugog kraja prostorije veoma lako. Pored toga, prikazane su informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha, kao i drugi važni indikatori.

Kada je upravljanje samim uređajem u pitanju, to se može učiniti na tri načina:

  • Dugmićima na ekranu
  • Pomoću aplikacije
  • Pomoću glasa (Amazon Alexa i Google Assistant)

Upravljanje pomoću dugmića osetljivih na dodir je veoma jednostavno i intuitivno. POWER dugme pali i gasi uređaj, dok MODE SWITCH dugme služi za odabir različitih režima rada. Na raspolaganju je automatski režim, režim spavanja, tri režima različitih brzina, kao i manuelni režim koji se podešava u aplikaciji.

Nema sumnje da će mnogi pronaći svrhu za svaki od ovih režima, pogotovo za režim spavanja koji, kako ne bi predstavljao smetnju u spavaćoj sobi, smanjuje brzinu ventilatora, a samim tim i buku. Ipak, kako sam prečišćivač postavio u dnevnoj sobi, meni je savršeno odgovarao automatski režim koji je dinamički menjao brzinu ventilatora na osnovu kvaliteta vazduha.

Sve što je moguće kontrolisati na ekranu prečišćivača, moguće je kontrolisati i pomoću Xiaomi Home aplikacije, s tim da su u njoj dostupne i neke dodatne funkcionalnosti poput ažuriranja firmvera, tajmera za paljenje i gašenje, postavljanje scena i zaključavanja ekrana.

 Xiaomi Home aplikacija Izvor: Smartlife

Zaključavanje ekrana se pokazalo kao korisna zaštita od radoznalih dečijih prstiju, ali postavljanje scena je ubedljivo najkorisnija mogućnost u aplikaciji. Funkcioniše na "if-then" (ako-onda) principu, a meni je poslužila za nešto čemu uređaj nije namenjen - kao svojevrstan detektor požara:

  • IF > Higher than the specified PM2.5 > 120 µg/m3 (Ako broj PM2.5 čestica pređe 120 µg/m3)
  • THEN > Send a notification to your smartphone (Onda pošalji obaveštenje na pametni telefon)

Izabrao sam 120 µg/m3 jer nisam viđao da se broj PM2.5 čestica diže iznad te cifre u normalnim uslovima, već samo tokom pripreme određene hrane, pa bi takav događaj svakako bio vredan moje pažnje ukoliko nikog nema u stanu. I zaista, dok se jelo peklo u rerni, a ja na brzinu otišao do prodavnice, na telefon mi je stigla notifikacija. Srećom, nije u pitanju bio požar, već se papir za pečenje ugljenisao usled previsoke temperature, ispunivši stan neprijatnim mirisom.

Naravno, ovo je samo primer "if-then" principa, te ne preporučujem da ga i sami koristite u istu namenu. Postoje namenski uređaji za detekciju požara, a Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro to nije.

PERFORMANSE

 Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro 5.jpg
_cuva
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Smart Air Purifier 4 Pro je najmoćniji prečišćivač kompanije Xiaomi koji se može naći na našem tržištu, ali "Pro" u nazivu ne znači da morate biti profesionalac kako biste ga koristili. U odnosu na standardan i Lite model, ovaj uređaj nudi efektivnu površinu pokrivanja do 60 m2, što je pogodno za kancelarijske prostore, ali takođe znači da će brže prečistiti vazduh u manjim prostorijama.

Stopa isporuke čistog vazduha (CADR) iznosi do 500 m3/h (čestice), odnosno do 185 m3/h (formaldehid), a sve zahvaljujući snazi od 50 W i posebnom filteru. Zapravo, filter ovog uređaja je veoma interesantan, jer je u pitanju troslojno rešenje za koje Xiaomi smatra da će pružiti najbolje performanse, a sastoji se od sledećih slojeva:

  • Primarni filter - zaustavlja veće čestice poput dlaka, vlakana, mrvica i prašine
  • HEPA filter - zaustavlja polen, perut i PM2.5 čestice
  • Filter sa aktivnim ugljem - eliminiše isparenja i neprijatne mirise

Bitno je znati da filter nije večan, već je u pitanju potrošna komponenta uređaja koju je potrebno zameniti kada više ne bude mogla da efektivno pomaže u prečišćavanju vazduha. Period upotrebe filtera je do 12 meseci, a Xiaomi Home aplikacija nudi tačan prikaz preostalih dana upotrebe.

 Slojevi filtera Izvor: Xiaomi

Smart Air Purifier 4 Pro takođe nudi mogućnost negativne jonizacije, a sve sa ciljem da se kvalitet i svežina vazduha približe uslovima kakve je moguće pronaći u šumskih predelima. Ova funkcija je podrazumevano uključena, ali je moguće isključiti kroz Xiaomi Home aplikaciju.

Naravno, korisno je znati mogućnosti i brojke, ali hajde da se osvrnemo na konkretne primere. Pre svega, važno je istaknuti koliko je ovaj prečišćivač neprimetan u svakodnevnom radu. Tokom vremena provedenog sa njim, ni u jednom momentu mi nije zasmetala buka koju proizvodi. Može da postane bučniji kada senzori detektuju isparenja kuvanja, ali taj zvuk niti je suviše glasan, niti traje predugo. U normalnim uslovima nije moguće čuti ga kako radi, osim iz neposredne blizine, ali uvek je moguće koristiti režim spavanja za još tiši rad.

Veoma je impresivno koliko je ovaj prečišćivač dobar u otklanjanju neprijatnih mirisa, a prve efekte sam primetio gotovo odmah - čudan, drvenast miris u mom hodniku, čiji izvor sam godinama tražio bez uspeha, nestao je u roku od jednog dana - neverovatno!

 Prečišćivač Izvor: Xiaomi

Šta je sa kuvanjem? Ukoliko vam je, kao i meni, kuhinja spojena sa dnevnom sobom, dopuštajući mirisima i isparenjima da se slobodno kreću, Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro će biti od velike pomoći. Naravno, nije u pitanju aspirator, neće sprečiti da se mirisi prošire, ali će brzo otkloniti iste, a brzina otklanjanja zavisi isključivo od hrane koja se priprema. Na primer, miris kuvanih jela nestaje u roku od sat vremena, a miris pržene slanine, koji notorno zagadi svaki ćošak stana, u potpunosti je nestajao za dva ili tri sata.

Ni supruga ni ja ne konzumiramo cigarete, pa nam je miris duvanskog dima veoma primetan kada nam u goste dođu pušači. Iako gosti puše na terasi, neprijatan miris uvek pronađe svoj put u stan, a na naše zadovoljstvo, Xiaomi prečišćivač ga je svaki put nepogrešivo detektovao i otklanjao - broj PM2.5 čestica se popne iznad 70 µg/m3, motor pojača rad, i kroz par minuta je problem rešen.

Međutim, ono što me je najviše impresioniralo jeste samo prečišćavanje vazduha. Ne samo da je kvalitet vazduha u stanu bolji nego ikad pre, već sam benefite boravka u takvom prostoru osetio na svojoj koži, što mi je, bez preuveličavanja, promenilo život. Zato, sledi jedna lična priča bez koje ova recenzija nije mogla da protekne.

ASTMA KOJE VIŠE NEMA

Pre nego što vam ispričam šta se desilo, želim da napomenem jednu veoma važnu stvar - u pitanju je isključivo moje lično iskustvo, moj zdravstveni problem. Ne želim da u bilo kom momentu pomislite da tvrdim da je Xiaomi Air Purifier 4 Pro medicinski uređaj, ili da vam ga preporučujem uz tvrdnju da će bilo šta izlečiti. Ovaj uređaj je isključivo prečišćivač vazduha i ništa više od toga.

Za početak, moram nešto da priznam - bio sam skeptik. Ne, nisam sumnjao u prečišćivače i tvrdnje da poboljšavaju kvalitet vazduha u prostoriji, već nešto mnogo gore - nisam verovao da je zagađenje vazduha toliko štetno. Bio sam ubeđen da je to problem samo za osetljive grupe, ali ne i za mene, "zdravog i pravog" čoveka. Šta je najgore što mi se može desiti? Otežano disanje i kašalj? Zapravo, nešto mnogo gore, ali hajde da vratimo priču na neki početak.

Kada je u Srbiji zbog pandemije doneta odluka o zabrani kretanja, shvatio sam da je to idealna prilika da malo više računa povedem o svom zdravlju, te da je vreme da odbacim višak kilograma i ozbiljnije krenem da se bavim rekreativnim trčanjem. Ne baš originalna ideja, ali bila je to zamisao koje sam se tvrdoglavo pridržavao - suviše tvrdoglavo. Zapravo, namera da dostignem visok nivo fizičke spreme bila je toliko jaka da sam odbijao da preskačem treninge - bez obzira na to kako sam se osećao, bez obzira na vremenske uslove, bez obzira na zagađenje vazduha.

Takav stav je doveo do napretka, a zatim i rezultata, jer sam zahvaljujući upornim, redovnim treninzima već u junu sledeće godine istrčao svoj prvi, a 20 dana kasnije, i drugi maraton. Trijumf ljudskog duha, zar ne? Možda na papiru. Nakon svega, moj jedini utisak bio je da distance jesu bile izazov, ali da su bile ništa naspram višemesečnog gušenja. Kakvog gušenja, pitate se? E, to je "sitan" detalj koji sam izostavio.

Zbog trčanja u uslovima kada se zdravim osobama nije preporučivalo da borave, a ne da vežbaju napolju, počeo da dobijam, ispostaviće se, napade astme - prvi put u životu. Kod pulmologa nisam išao jer su "čekaonice bile pune zaraženih" (ništa nije smelo da dovede u pitanje moje učešće), već sam, umesto da potražim pomoć, kroz svoje novonastale disajne probleme pokušavao da prođem kao kroz kišu i hladnoću - glavom - a takav stav je trajao puna četiri meseca. Kakva greška! Da, prevazići bol u nogama dovodi do napretka, ali gušiti se usled napada astme je ništa više nego bespotrebna patnja, i upravo se tako može opisati moje iskustvo. Umesto trijumfalno, iz svega sam izašao poraženo, kao čovek koji je samo želeo da problemi sa disanjem prestanu.

Nakon obavljenog cilja, konačno sam posetio pulmologa. Nekoliko testova i pregleda kasnije, ustanovljeno je da sam razvio nešto što se zove "vežbom indukovana astma", odnosno da je fizička aktivnost postala okidač mojih napada. Ništa opasno po život, a rešenje je bilo da preventivno uzimam turbuhaler pumpicu pre svakog treninga. Nažalost, nisam imao previše koristi od iste, jer je četiri meseca trčanja pod napadima ostavilo svoje posledice na želju i volju, te se više nisam ozbiljno vratio na stazu.

Međutim, stvari su pošle s goreg na gore kada je korona prvi put zakucala i na moja vrata. Simptomi infekcije nisu išli dalje od temperature i gubitka mirisa, ali pravi problemi su počeli kada sam "ozdravio" - zviždanje, uporan kašalj i lako umaranje. Školski primer postkovida? Ne baš - u mom slučaju je to značilo da je "vežbom indukovana astma" postala samo astma. Za napade više nije bila potrebna fizička aktivnost, već su se pretvorili u redovnu pojavu. Za manje od godinu dana sam prešao put od "zdravog i pravog" do čoveka koji se redovno bori za vazduh, odnosno čoveka kome svakodnevno funkcionisanje zavisi od pumpice - a onda je na test stigao prečišćivač vazduha.

Za razliku od mnogih drugih uređaja koji nam stižu na test, testiranje prečišćivača je bio lak posao - pregledati koje funkcije ime, pregledati aplikaciju, utvrditi kako se pokazao nakon nekog perioda, a zatim preneti utiske. Međutim, dve nedelje nakon što sam ga uključio, dok sam planirao da počnem pisanje recenzije, shvatio sam nešto veoma čudno - napadi astme su prestali. Prvo sam odbijao da poverujem u to, a zatim sam pokušavao da se setim kada mi je poslednji put trebala pumpica, i setio sam se - istog dana kada sam ga uključio.

Kako? Zašto? Iskreno, nemam pojma, mogu samo da nagađam. Otkako sam se uselio u stan u kojem trenutno živim, od supruge konstantno slušam kako "ne može da se živi od prašine". Već godinama smo okruženi gradilištima, te pretpostavljam da su me čestice suspendovane u vazduhu držale u konstantnom stanju iritacije, pogoršavajući moje zdravstveno stanje, ali to je samo moje laičko mišljenje. Znam samo da su moji problemi sa astmom u potpunosti nestali, a za takav zaključak sam čak dva meseca odlagao pisanje ove recenzije.

Tokom tog perioda, želeo sam da vidim da li će mi se ponoviti napad u stanju mirovanja, a rečima je teško opisati koliko mi znači da se to nije desilo. Da sve ima još pozitivniji ton, čak mi ni fizička aktivnost nije izazvala napad, što je zapanjujuće, a isti epitet bih iskoristio i za to da duže odsustvo od kuće, odnosno od prostorije sa prečišćenim vazduhom nije vratilo astmu - u bilo kom obliku. Danas sam ponovo "zdrav i prav", dišem punim plućima, a sve zahvaljujući naizgled običnom testu Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro uređaja koji mi je, sasvim slučajno, promenio život.

ZAKLJUČAK

 Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro 2
_cuva
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Nezavisno od toga što je meni neizmerno pomogao, Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro je bez sumnje fantastičan uređaj i jedno od najboljih rešenja koje ćete pronaći po ceni ispod 300 evra. 

Dugotrajan filter sa odličnom filtracijom čestica, negativna jonizacija, snažan motor, lakoća korišćenja, napredne funkcije i moderan izgled su odlike koje krase ovaj prečišćivač, i zaista zaslužuje svaku preporuku. Naravno, postoje i drugi, jeftiniji modeli istog proizvođača, ali ako želite najbolje - ovo je model za vas.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA