Koliko je potrebno da televizor bude udaljen od vas i kako da to izračunate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je potrebno da televizor bude udaljen od vas i kako da to izračunate

Autor Ilija Baošić

Iskustvo gledanja sadržaja na televizoru u velikoj meri zavisi od udaljenosti i dijagonale ekrana - evo kako je možete izračunati.

Veliki broj ljudi veruje da gledanje televizora iz prevelike blizine oštećuje vid. Ova zabrinutost nije bez osnova i potiče iz vremena kada su TV ekrani zaista emitovali štetno zračenje.

Međutim, pronalazak LCD ekrana eliminisao je ovu opasnost po zdravlje očiju. Ipak, pitanje kolika je idealna udaljenost od televizora i dalje je veoma važno jer gledanje televizora iz prevelike blizine može dovesti do naprezanja i zamora očiju. Zato hajde da vidimo…

Koliko blizu je previše blizu i koja je optimalna udaljenosti od televizora

Nekadašnje pravilo je glasilo da idealna udaljenost od televizora treba da bude najmanje pet puta veća od dijagonale ekrana u koji gledamo. Međutim, to je odavno stvar prošlosti jer je ovo pravilo važilo za televizore sa katodnom cevi, koji se više ne proizvode i gotovo da ih više niko ne koristi.

Vodeći proizvođači smatraju da bi udaljenost trebalo da bude u proseku dva puta veća od same dijagonale ekrana. Ipak, pored udaljenosti, položaj samog televizora u odnosu na mesto na kome sedite takođe je važna stavka u sprečavanju naprezanja očiju.

Bez obzira na to da li se vaš televizor nalazi na komodi, stolu ili okačen o zid, potrebno je da bude pozicioniran tako da se sredina ekrana nalazi u visini vaših očiju dok sedite - ili nešto niže od toga. Na ovaj način sprečava se naprezanje vratnih i očnih mišića, a istovremeno se osigurava dobar ugao za gledanje programa.

Pored toga, zamor se lako može sprečiti i tako što ćete, na svakih 20 minuta gledanja televizora sa optimalne udaljenosti, napraviti pauzu od 20 sekundi i za to vreme “baciti” pogled kroz prozor ka nekom udaljenom objektu.

Idealna udaljenost od televizora sa LCD (LED) ili OLED ekranom

 LG SIGNATURE OLED M 3.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Formula za izračunavanje optimalne udaljenosti od televizora ipak nike egzaktna, jer optimalna udaljenost zavisi i od rezolucije ekrana. U slučaju da koristite TV uređaj čiji ekran ima visoku rezoluciju (npr. 4K), pikseli koji obrazuju sliku neće fizički biti previše veliki, pa ćete takvom ekranu moći da priđete i nešto bliže.

Ukratko, ukoliko vaš TV ima ekran Full HD rezolucije, držite se ranije navedene formule, što znači da je idealna udaljenost za gledanja dva puta duža od dužine dijagonale. S druge strane, idealnu udaljenost od televizora čiji ekran ima 4K UHD (ili čak 8K UHD) rezoluciju možete iračunati tako što ćete dužinu dijagonale pomnožiti sa 1,5. Evo i kratke liste koja će vam dodatno olakšati izbor idealne dijagonale odnosno idealne udaljenosti od TV-a.

Optimalna udaljenost od 4K televizora:

 • 43 ″ - 164 cm
 • 48 ″ - 183 cm
 • 50 ″ - 190 cm
 • 55 ″ - 210 cm
 • 58 ″ - 221 cm
 • 65 ″ - 248 cm
 • 70 ″ - 267 cm
 • 75 ″ - 286 cm
 • 85 ″ - 324 cm
 • 98 ″ - 373 cm

Optimalna udaljenost od HD i Full HD televizora:

 • 32 ″ - 163 cm
 • 40 ″ - 203 cm
 • 42 ″ - 213 cm
 • 43 ″ - 218 cm
 • 50 ″ - 254 cm

Sada znate koja je idealna udaljenost od televizora, tj. udaljenost koja će vam obezbediti maksimalno uživanje.

Da li ste imali priliku da vidite kako izgledaju minijaturni "televizori"?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NR

75" se uzima!

beogradska seljačina

1m za telefon, 2m za laptop, 3+ za tv.

Ću vam reknem

1. Idealna udaljenost zavisi pre svega kakav vam je vid. 2. Zavisi od tipa i veličine ekrana. Najbolji ekrani su oled i nisu više toliko skupi, itekako su isplativi. 3. Noviji tv imaju ugrađenu funkciju za očuvanje vida, na kome je objašnjeno da smanjuje nivo plave boje. 4. Jako zavisi od emitovanja samog kanala, na priner AMC ima najkrupniji prevod i slova se vide jasno iz daljine, dok ovi strani Histori, nat.geo i drugi imaju jako sitna slova pa ne pomaže ni veliki ekran, moram se primaći na metar od tv. Zato skidam kapu HBO max koji dozvoljava da sami štelujete sve, veličinu slova, tip, boju i slično. Genijalno. 5. Oftamolog dr. je objasnila da svako gledanje u ekran duže vreme oštećuje vid (tv, monitor, telefon) , simptomi su suve oči, čkiljenje, ali se otklanja veštačkim suzama i pauzom od 30 sekundi gledanjem u daljinu kroz prozor ili žmurenjem