Koliko televizor mesečno troši struje i kako možete da uštedite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko televizor mesečno troši struje i kako možete da uštedite

Ukoliko ste se ikada pitali koliko novca izdvajate na rad vašeg televizora i da li postoji način da uštedite, ovo je prilika da to i saznate.

 Koliko struje mesečno troši LED LCD OLED CRT televizor Izvor: Pexels

Da li ste se ikada zapitali koliko struje troši televizor? Bilo da se prikazuje naša omiljena emisija, serija ili da uživamo u nekom dobrom filmu, većina nas često gleda TV. Prema istraživanju Evropske radiodifuzne unije, građani Srbije u proseku to čine 5 sati i 32 minuta dnevno, pa je svakako opravdano znati koliko nas košta ovaj vid zabave - na sat, ali i na mesečnom nivou.

Postoje razni faktori koji utiču na potrošnju električne energije televizora - kaže Đorđe Mitić sa sajta Iskustva & Preporuke - a ukoliko želite da uštedite, tu je i nekoliko saveta kako da smanjite vaš mesečni račun za struju. Pa, da počnemo...

Od čega zavisi koliko struje troši televizor?

Prva stvar koja utiče na to koliko struje troši TV jeste veličina samog televizora tj. ekrana. U poređenju sa ostalim delovima televizora, ekran je najveći potrošač struje. Drugim rečima, što je ekran veći biće potrebno više električne energije za njegov rad.

Tip televizora, tačnije tip ekrana, je drugi faktor koji snažno utiče na to koliko struje će uređaj trošiti. U našim domovima se najčešće mogu naći sledeća četiri tipa televizora:

 • TV sa katodnom cevi (CRT): ovo su uređaji koje su kupovale naše bake i deke (ili mame i tate, u zavisnosti od toga koliko godina imate). CRT televizori imaju dug vek trajanja, ali troše ubedljivo najviše struje. Prepoznatljivi su po velikoj izbočini za zadnjoj strani.
 • Plazma televizori: Ovo su nešto stariji modeli koji imaju sjajnu sliku i kontrast boja, ali troše najviše električne energije za svoj rad. Plazma televizori se ne proizvode već godinama, ali se i dalje mogu naći u dnevnim sobama širom Srbije. Plazma televizore su zamenili LCD televizori (danas poznati kao LED televizori, mada ovaj termin nije baš najispravniji, u tehničkom smislu).
 • LCD televizori (LED televizori): u pitanju su uređaji sa ravnim ekranom, koji poslednjih desetak godina koriste ekran sa LED diodama koje obezbeđuju pozadinsko osvetljenje (otuda i naziv “LED televizori”). Ova vrsta televizora troši i do pet puta manje struje u odnosu na televizore sa plazma ekranima.
 • OLED televizori: iako je u pitanju je poslednja reč tehnologije, koja nudi najkvalitetniju sliku i kojoj nije potrebno pozadinsko osvetljenje, OLED televizori uglavnom troše više struje u odnosu na LCD televizore.
 CRT televizor Izvor: Pexels

Treća stvar od koje zavisi koliko će struje TV trošiti je energetska efikasnost ugrađenih elektronskih komponenata. Napredniji modeli koriste kvalitetnije komponente koje, pored boljih performansi, karakteriše i manja potrošnja struje.

Kako utvrditi koliko struje troši televizor i koliko to košta?

Imajte u vidu da cena struje nije fiksna. Pre svega, postoje jeftina i skupa tarifa. Uz to, cena za 1 kWh utrošene električne energije zavisi i od toga da li se vaša mesečna potrošnja nalazi u zelenoj, plavoj ili crvenoj zoni.

S tim u vezi, računica koju ćemo u sledećim primerima napraviti ne mora nužno da odgovara realnoj mesečnoj potrošnji, ali ne bi trebalo ni da se mnogo razlikuje od nje.

Prvi način: proverite oznake na energetskoj nalepnici

Ukoliko ste u procesu nabavke novog televizora, dobra polazna tačka vam može biti nalepnica na kojoj se nalazi informacija o energetskoj oceni tj. energetskoj klasi televizora. Ova nalepnica se najčešće nalazi u gornjem levom ili gornjem desnom uglu ekrana, ima je svaki televizor i iskazuje slovima abecede - od “A” do “G”.

Energetska ocena “A” označava uređaje koji su energetski najefikasniji, što znači da imaju najbolji odnos između utrošene energije i radnog učinka. S druge strane, energetska ocena “G” označava uređaje čija energetska efikasnost nije na tako visokom nivou, tj. kod kojih je odnos između utrošene enrgije i radnog učinka lošiji. S tim u vezi, ako uporedimo dva televizora čiji su ekrani iste veličine, onaj TV koji ima bolju ocenu energetske efikasnosti će trošiti manje struje.

Imajte u vidu da je ova energetska skala 2021. godine u potpunosti revidirana, tj. promenjen je način na koji se računa energetska efikasnost uređaja, pa ćete trenutno teško pronaći telvizor čija je energetska ocena viša od “F”. No, u budućnosti će ih sigurno biti, kako tehnologija bude napredovala.

Na nalepnici ćete pronaći dve bitne informacije - kojoj energetskoj klasi uređaj pripada i koliko će kWh (kilovatčasova) struje potrošiti za 1.000 sati rada.

Na slici koja sledi možete videti izgled nalepnice sa jednog LCD televizora dijagonale 50 inča, koja pokazuje da uređaj pripada “G” energetskoj klasi i da će za 1.000 sati rada potrošiti u proseku 79 kWh. Naravno, u pitanju je samo primer, a vrednosti se razlikuju od televizora do televizora.

 Nalepnica energetska efikasnost Izvor: Iskustva & Preporuke

Kada 79 kWh pomnožite sa aktuelnom cenom struje za 1 kWh, saznaćete koliko će struje ovaj televizor potrošiti za 1.000 sati rada.

U trenutku pisanja ovog teksta (januar 2023. godine) prosečna cena struje za 1 kWh iznosi 12,40 RSD, sa uračunatim porezima i taksama. S tim u vezi, imamo:

 • 79 x 12,40 = 979,60 RSD za 1.000 sati rada

Logično, dobijenu cifru treba podeliti sa hiljadu da bi se izračunala cena struje za jedan sat rada:

 • 979,60 : 1.000 = 0,98 RSD za 1 sat rada

Međutim, televizori troše struju i dok su isključeni tj. dok su u stanju pripravnosti iliti režimu mirovanja (eng: standby), ali je potrošnja u stanju pripravnosti jako niska - u proseku oko 0,5 W odnosno oko 0,0005 kWh. Sada možemo da izračunamo i koliko struje odnosno para televizor potroši za jedan sat u stanju pripravnosti. Dakle, imamo:

 • 0,0005 x 12,40 = 0,0062 RSD za jedan sat u stanju pripravnosti

Ako uzmemo u obzir informaciju da se u Srbiji televizor u proseku gleda 5 sati i 32 minuta dnevno (zaokružićemo na 5,5 sati), dolazimo do zaključka da isti taj televizor u stanju pripravnosti tj. u isključenom stanju provede 18,5 sati dnevno.

Sada kada znamo koliko struje TV troši dok je uključen, a koliko kada je isključen, možemo napraviti vrlo preciznu računicu i otkriti koliko ćemo tačno novca dnevno trošiti ukoliko televiziju gledamo 5,5 sati.

 • Gledanje: 5,5 x 0,98 = 5,39 RSD dnevno
 • Stanje pripravnosti: 18,5 x 0,0062 = 0,11 RSD dnevno
 • Ukupno: 5,50 RSD dnevno / 165 RSD mesečno

Drugi način: pronađite nalepnicu na poleđini televizora i proverite njegovu električnu snagu

Na nalepnici koja se nalazi na poleđini vašeg televizora možete pronaći podatak o tome kolika je električna snaga uređaja. Električna snaga se izražava u vatima (W) i ne treba je mešati sa naponom, koji se meri u voltima (V).

Primera radi, ukoliko na nalepnici piše da je snaga vašeg televizora 75 W, to znači da će za sat vremena rada televizor potrošiti najviše 75 W odnosno 0,075 kW električne energije (pošto je 1 kW = 1.000 W).

Kada pomnožite električnu snagu televizora, izraženu u kilovatčasovima (što je u ovom primeru 0,075 kW) sa aktuelnom cenom za 1 kW električne energije, dobićete cenu struje koju TV potroši za jedan sat rada.

U trenutku pisanja ovog teksta, cena za 1 kW električne energije je 12,40 RSD, uključujući poreze i takse. Dakle, imamo:

 • 0,075 x 12,40 = 0,93 RSD za jedan sat rada

Jednostavnim množenjem saznali smo da će televizor, čija je električna snaga 75 W, za sat vremena rada povećati vaš račun za struju za samo 0,93 RSD.

Koje funkcije za uštedu energije treba tražiti kada kupujete TV?

U slučaju da planirate kupovinu novog televizora postoji nekoliko stavki na koje možete obratiti pažnju kako biste odabrali TV koji će biti prijateljski nastrojen prema vašem mesečnom računu za struju. U pitanju su sledeće funkcije:

 • Automatska kontrola osvetljenosti - što je veća osvetljenost ekrana, televizor će trošiti više struje. Zato potražite onaj koji poseduje senzore za automatsko podešavanje osvetljenosti u zavisnosti od količine svetla u prostoriji.
 • Tajmer za automatsko isključivanje - ova funkcionalnost vam omogućava da podesite kada će se TV sam isključiti. Dakle, više ne morate da brinete da li je televizor ostao upaljen kada ste izašli iz svog doma ili zaspali i nemilosrdno troši struju. Postoje dve vrste tajmera - jedna koja vam omogućava da podesite za koliko minuta će se televizor automatski isključiti i jedna koja omogućava da podesite maksimalno vreme rada televizora. Primera radi, možete podesiti da televizor može raditi najviše četiri sata od trenutka uključivanja, a nakon toga će se sam isključiti.
 • Režim uštede energije - ova funkcija će prigušiti pozadinsko osvetljenje ekrana televizora i po potrebi deaktivirati neke funkcije ili tehnolgoije kako bi se smanjila potrošnja energije. 

Kako smanjiti potrošnju struje kod televizora?

Kao što se vidi iz prethodnih primera, savremeni telvizori ne troše tako mnogo električne energije, pa vam se dodatno smanjenje potrošnje može učiniti kao bespotrebno. Ipak, na duge staze ušteda koju možete ostvariti nije zanemarljiva.

Uz to, kada bismo se svi trudili da uštedimo što je moguće više električne energije, naša životna sredina bi bila znatno čistija i zdravija za život.

Evo šta možete učiniti da biste smanjili potrošnju struje televizora:

 • Smanjite osvetljenost ekrana - fabrička podešavanja osvetljenosti ekrana obično su takva da je displej svetliji nego što je zaista potrebno većini korisnika, a to negativno utiče na potrošnju.
 • Neka TV bude manje uključen - mnogima se dešava da TV radi iako ga niko ne gleda, a to - košta. Ukoliko volite da nešto čangrlja u pozadini dok nešto radite, daleko je isplativije da uključite radio ili pustite neki podkast.
 • Ne ostavljajte televizor u režimu mirovanja kada odete na odmor - ukoliko se televizor neće koristiti nekoliko dana ili duže, izvucite njego napojni kabl iz utičnice. Ne samo da ćete smanjiti račun za struju, već ćete produžiti životzni vek uređaja i u potpunosti eliminisati rizik od oštećenja televizora usled kvara na električnoj mreži. Vredi napomenuti i to da će kod nekih televizora isključivanje iz struje na duži period dovesti do kompletnog reseta uređaja, tj. do povratka na fabrička podešavanja. U prevodu, možete ostati bez svih finih podešavanja TV-a, kao i bez svih kanala, pa će biti potrebno da ponovo postavite sve kanale i podesite opcije.

Planirate kupovinu tehnike?

Prilikom izbora i kupovine uređaja najviše vam mogu pomoći recenzije, iskustva, preporuke i cene za potrošačku elektroniku koja se može kupiti na tržištu Srbije. Čitajte šta korisnici bele tehnike, televizora, telefona, računara i brojnih drugih aparata imaju da kažu o svojim uređajima ili podelite svoje iskustvo sa drugima.

Da li ste imali priliku da vidite kako izgleda prvi bežični TV na svetu?

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Majstor Rajko zna sve, on je ubosni gledao tv bez struje.

Baja Patak

Da bi ustedeo struju, ja sam iskljucio boju na TV-u, izvadio zvucnike. Sa 4K rezolucije sam prebacio da radi na 640x480. Osvetljenje ekrana na minimumu. Inace, sam povezao direktno TV sa solarnim panelom tako da mogu da gledam TV samo kada je suncano, jer sam kupio budzetski solarni panel, bez mogucnosti akumulacije elektricne energije. Komsija mi dao ideju zimi kada gledam, pomocu "dinama" pravim struju za TV, tj. kada nesto zelim da gledam na TV, sednem na sobni bicikl koji proizvodi struju za TV. Osim sto stedim struju, radim i na zdravlju, tj. kondiciji. Ovo vam je najbolji nacin da ustedite struju za TV. PS. Inace, sam se iznervirao, jer sam greskom kupio tv sa edge osvetljem umesto aktivnim led matrix osvetljenjem, koje manje trosi struju, ali ko da baca ponovo pare za tv. To je za ceo zivot, dok traje, traje. Mora da se cuvaju pare. :-)

Lep prosek

Dinar na sat, podnošljivo, međutim ima tu još nekih zanimljivosti. STB kablovski uređaji automatski su povezani na tv, a kod mene još i soundbar 2.1 zvučnici, tako da je prosek bar duplo više. Nećemo se uzbuđivati. Međutim postoji problem kada nije niko u kući, pa nestane struja makar i na sekund, kada dođe struja uređaj se automatski pali, pokreće tv i soundbar zvuk. Tako su naštelovani sami od kablovskog operatera. Ko želi da reši taj problem, u podešavanju tv treba da isključi opciju hdmi cec i ostale hdmi, ali onda sve mora da se pali posebno svaki put, ko hoće da uštedi dinar ili dva na sat. Mislim da ovde nema takvih štediša. Nego još zanimljivije bi bilo znati koliko troši prosečan automobil na sat, po gradskoj vožnji, dizel, benzin i tng.