Najveća baterija u Evropi puštena u rad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća baterija u Evropi puštena u rad

Autor Ilija Baošić

Najveći evropski sistem za skladištenje energije koji pokreće tehnologija kompanije Tesla je krenuo sa radom u Velikoj Britaniji

 Najveća baterija u Evropi puštena u rad 4 meseca pre roka Izvor: Harmony Energy

Najveća baterija u Evropi je zvanično puštena u rad, priključujući na mrežu sistem koji može da skladišti dovoljno električne energije za napajanje 300.000 domova do dva sata. Ovo postrojenje, koje se nalazi u Kotingemu u Velikoj Britaniji, izgradila je kompanija Harmony Energy Limited i koristi tehnologiju kompanije Tesla.

Ovaj objekat nije jedna velika baterija, već sistem Tesla Megapack uređaja, koji svojim ukupnim kapacitetom može da skladišti do 196 MWh električne energije u jednom ciklusu, pružajući usluge balansiranja mreže i istovremeno omogućavajući da izvorni fosilnih goriva budu zamenjeni obnovljivim izvorima kao što su solarne farme i vetroturbine.

Svaki Tesla Megapack može da skladišti preko 3 MWh energije, što je dovoljno za napajanje 3.600 domova tokom jednog sata. Harmony Energy nije precizirao koliko je ovih uređaja koristio u izgradnji, ali na osnovu fotografije koja prati saopštenje za javnost, postoji najmanje nekoliko desetina jedinica na lokaciji.

Harmony je rekao da je prvobitno planirano da projekat postane operativan u dve faze - u decembru 2022. i martu 2023. - ali su zbog izazovnog zimskog perioda odlučili da ceo sistem sada priključe na mrežu. Kompanija navodi da će u narednim godinama otvoriti još šest ovakvih postrojenja.

Prošlog meseca, Kancelarija za tržište gasa i električne energije saopštila je da bi Velika Britanija ove zime mogla da iskusi nestašicu gasa zbog sukoba u Ukrajini. Gas je odgovoran za proizvodnju između 40 i 60 procenata električne energije u Velikoj Britaniji, a nedostatak bi mogao imati veliki uticaj na proizvodnju.

Najveća baterija u Evropi
Izvor: Harmony Energy

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

W

Znači , plan je da se od ostatka planete napravi otrovna pustoš, da bi zapadnjaci mogli da uživaju u svom miomirisu dok prde? Kad bi se ovaj projekat skalirao za potrebe planete, koliko je to kobalta i litijuma i koliko otrova će da se napravi uz put dok se to obezbedi?

beogradska seljačina

Sve to radi na kosti dinosaurusa.

Žika

...ili 68 i po domova godinu (365) dana.