REŠENA VEČITA DILEMA: Da li treba da isključujete svoj računar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REŠENA VEČITA DILEMA: Da li treba da isključujete svoj računar

Većina nas ima naviku da kada završi sa poslom na računaru otvori Start meni i odabere opciju Shut Down da isključi računar. Evo zbog čega bismo trebali da prestanemo to da radimo.

 PC Building Simulator besplatno EPIC Store Izvor: SmartLife / Epic Games

Windows 10 i 11 imaju mnogo efikasnije metode za uštedu struje i vremena od isključivanja računara. Logika isključivanja računara nakon obavljanja posla je potpuno na mestu - štedi se struja, smanjuje se habanje komponenata koje nepotrebno rade i smanjuju se bezbednosni rizici.

Možda će vas zanimati

Ukoliko umesto isključivanja (da ne kažemo gašenja) računara, bolje rešenje je da pošaljete računar u režim spavanja. Ovako će on trošiti veoma malo struje, ali će isto tako biti momentalno spreman za nastavak rada istog trenutka kada vi odlučite da ga ponovo aktivirate. Kod laptopa je to mnogo jednostavnije i dovoljno je samo da sklopite ekran i opcija spavanja će se automatski aktivirati.

Na desktopu dugme za spavanje nalazi se odmah iznad dugmeta za isključivanje i ima piktogram meseca, tako da ga ne možete promašiti. Neki korisnici koriste prečicu Windows taster + X, pa onda U i onda S.

Alternativa je korišćenje režima hibernacije koji čuva sve što ste radili iz memorije i snima "sliku sistema" na SSD, kako biste brzo mogli da nastavite da radite kada to odlučite.

Logika isključivanja računara zarad bezbednosti takođe ima smisla, pa ljudi često isključuju računar kako bi smanjili rizik da im neko pristupi kada nisu tu. Međutim treba da znate da kada je računar u režimu spavanja ili hibernacije, nije toliko jednostavno pristupiti mu sa udaljene lokacije kao što je to kada je računar u režimu mirovanja.

Vreme, jedini resurs za koji još nismo pronašli alternativu

Svaki put kada potpuno isključite svoj računar, vi svesno sebi pravite kašnjenje prilikom sledećeg podizanja sistema, što kod pojedinih računara može da potraje. Dodajte tome i aktiviranje svih aplikacija koje su vam potrebne, eventualni odabir muzike koju slušate dok radite, i to vreme se nagomila. Još kada to radite svaki dan ili po nekoliko puta dnevno, jasno vam je da je za neke korisnike mnogo bolja opcija da pošalju računar na spavanje nego da ga potpuno isključuju.

Možda će vas zanimati

Nakon spavanja, računar ne mora da popije kafu i da se umije da bi počeo da radi, već je dovoljno sačekati nekoliko sekundi i sve je spremno za rad.. Ne treba zaboraviti ni da računar u režimu spavanja može automatski da se probudi ukoliko vama nešto zatreba da pogledate sa udaljene lokacije, ili da obavi bitna ažuriranja, i to bez vaše pomoći.

Isključivanje ne isključuje vaš PC
Izvor: YouTube / TechQuickie

Sa druge strane, postoje situacije u kojima je najbolje da isključite računar. Na primer, ako znate da ga nećete koristiti do kraja dana ili do sutra, nema razloga da vas “čeka” u stanju pripravnosti, već je mnogo bolja opcija da ga isključite. Takođe, ako znate da nećete da koristite računar duže od nedelju dana, topla preporuka je da ga skroz iskopčate iz struje i iz mreže, kako biste izbegli eventualni problem sa variranjem napona struje ili pražnjenjima koji mogu i kroz mrežnu infrastrukturu da oštete računar.

Naravno, svaki Windows korisnik zna i da je Windows, koliko ga god mi voleli jedan vrlo čudan operativni sistem, koji ima svoju narav, i koji s vremena na vreme voli da nešto radi na svoju ruku i potpuno ignoriše naše komande. Tada je reset ili isključivanje više nego dobrodošlo. Prilikom isključivanja Windows će ponovo pokrenuti sve drajvere i aplikacije, dajući vam priliku da počnete ono što ste radili ispočetka, a računar prodiše.

 kompjuter, desktop, računar, kućište Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kada isključujemo računar, a kada idemo na spavanje

Da rezimiramo. Ukoliko imate potrebu da nekoliko puta u toku dana koristite računar, umesto da ga ostavite da miruje ili ga isključujete, bolja opcija je da ga “uspavate”. Em ćete smanjiti račun za struju, em ćete uštedeti vreme pri ponovnom podizanju sistema. Istovremeno ćete smanjiti bezbednosne rizike računara koji je u stanju pripravnosti, i koji može biti meta hakera i drugih malicioznih korisnika.

Ako znate da nećete neko vreme biti tu, isključivanje je bolja opcija, jer štedi struju i ne opterećuje komponente nepotrebno.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Voja

Sa instaliranim OS na M2 brzi SSD, računar je u funkciji za manje od 30 sekundi, sa sve vremenom da se ukuca lozinka.

deda

Odmah spreman za rad, ok ali koliko sekundi razlike to cini pogotovu sa ssd koji su prakticno u svim ili vecini racunara, zar nece ram bolje funkcionisati kada se isprazni, komp ohladi, nisambubefjen u ovo ali ni malo...

Draško

Dobro ti saveti su skroz donekle u redu za računare zato što njih smatram većim potrošačima dok lap topovi su mnogo manji potrošači i imaju svoj punjač ili ti ispravljač napona koji ujedno štiti od oštećenja, deugo ako već se ne koristi pola sata ili deset minuta može i sam da ga šalje u mod spavanja namesti se kod uštede 🔋 . Jedina razlika lap topa i računara svakodnevno korištenje ili rad oko 10 časova ga brzo zaprlja na ventilaciji saćima tako da je potrebno čišćenje na svaka dva do tri meseca da nebi dolazilo do pregrevanja i samim tim usporavanjem rada.