NEK' VAŠ RAČUNAR LAKŠE DIŠE: 7 saveta koji će ubrzati vašu mašinu i od guštera napraviti aždaju! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEK' VAŠ RAČUNAR LAKŠE DIŠE: 7 saveta koji će ubrzati vašu mašinu i od guštera napraviti aždaju!

Računar vam je spor, nema problema!

  Izvor: Mondo / Ace of Tech / MR. NVC Restoration

Znate kada vidite reklamu za neki proizvod za mršavljenje na vašem televizoru, te vam onda pokažu rezultate pre i posle korišćenja tog proizvode?

E pa sa ovim savetima nećete videti takvu drastičnu razliku, jer je kod računara bitna ona unutrašnja lepota.

Pročitajte i ovo:

Šalu na stranu, ukoliko zaista osetite da vam računar radi sporije u poslednje vreme, moguće je da to niste zamislili. I kompjuteri znaju da stare, ali ne zato što je hardver sve stariji, te ne može da drži korak sa vremenom, već zato što je softver taj koji je problematičan!

Iako ne možete od starog da pretvorite u novo, a da ga ne izmenite skroz, postoje načini koji će vam pomoći da smanjite lag na vašim starijim desktop ili laptop računarima. Pa počnimo!

Aplikacije koje se automatski pale

Vremenom, sve više ćete dodavati programe koje se upale jednom kada uključite vaš računar. To ne samo da usporava paljenje vašeg računara (i otrežnjavanje), već i dodaje određen broj programa koje rade u pozadini. Potrebno je da pregledate listu aplikacija koje se pale na vašem uređaju kada upalite računar, te da ugasite one koje troše najviše memorije.

1. U donjem desnom uglu pored start opcije se nalazi pretraga, tu ukucajte StartUp Apps, te će vam se otvoriti novi prozor. U tom prozoru ćete dobiti spisak aplikacija koje se pale, pored istih će se nalaziti koliko utiču na brzinu paljenja.

2. Postoji opcija da i preko Task Manager-a (četvrta slika u galeriji) isključite paljenje tih aplikacija. Kliknite Ctrl-Alt-Delete (istovremeno) i izaberite Task Manager. Pa potom nađite opciju Startup u kojoj se nalaze programi koji se uključuju jednom kada upalite vaš računar.

Koristite manje tabova u vašem internet pretraživaču

Internet pretraživači gutaju memoriju vašeg računara, a ukoliko držite više upaljenih stranica (tabova) istovremeno. Nekad je lako izgubiti pojam koliko ste istih otvorili, što može značajno da uspori vaš računar.

1. Uđite na Task Manager. U opciji process nađite vaš pretraživač, uglavnom će biti među prvima pošto troši najviše memorije.
2. Kada ste ga locirali, pored njega se nalazi jedna mala strelica, kliknite na nju! Ona će vam pokazati koliko imate otvorenih stranica.
3. Korisnici Chrome pretraživača već imaju ugrađenu tu opciju, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu.
4. Izaberite opciju More Tools, pa potom Task manager.
5. Pojaviće se lista stranica, vi kliknite na onu koju hoćete da ugasite, a potom je i ugasite sa End Task opcijom.

Navijte skeniranje anti-malvera

Veoma važno je da skenirate vaš PC redovno za viruse i druge malvere. Možete da navijete raspored kada će antivirus skenirati vaš uređaj. To radi i sam antivirus, ali on nekad zakaže u sred bela dana, ili u trenutku kada ga najviše koristite. Zato preuzmite stvar u svoje ruke.

Restartujte vaš računar redovno

Mnogi ljudi “uspavaju” svoj PC, odnosno ga stave u sleep režim jednom kada završe sa korišćenjem, a sve kako bi se brže upalio sledeći put kad ga koristite. Ta opcija vas sprečava da očistite prostoriju, računar, jer ne možete da ga isključite iz struje, pošto ćete izbrisati fragmentovanu memoriju.

Da biste dobili najbolje performance od vašeg računara, potrebno je da ga restartujete makar jednom u nekoliko dana. Ne morate to da radite svakog dana, dovoljno je dva puta da uradite u nedelji kako bi vaš računar nastavio da pruža maksimalne performanse.

Pauzirajte OneDrive

OneDrive je koristan servis za sadržaj za kojeg nema mesta na vašem računaru, te želite da ga stavite na neki cloud servis. Ipak, konstantna sinhronizacija ovog programa konstantno usporava vaš sistem. Ukoliko vam treba najveći performans, pauzirajte OneDrive, a to možete da uradite na 8 ili 24 sata!

  1. U donjem desnom uglu se nalazi ikonica OneDrive
  2. Izaberite Help & Settings
  3. Kliknite Pause Syncing  i izaberite koliko želite ta pauza da traje

Instalirajte SSD

Ukoliko imate stariji računar koji nema SSD, upravo taj disk je najbolja stvar koja će značajno ubrzati vaš računar! Ipak, ovo nije jednostavna nadogradnja pošto je potrebno da zameni vaš stari drajv sa sistemom sa novim, potom ide reinstalacija Windows operativnog sistema i reinstalacija programa koje ste koristili.

Verujte nam da će SSD ubrzati vaš računar, mnogo bolje nego što bi to uradio novi procesor, za kojeg bi više para izdvojili.

Koristite ReadyBoost

Ukoliko imate stari računar, pogotovo ako nema SSD, postoji opcija na Windows 10 OS koja vam može pomoći. U pitanju je ReadyBoost koja vam dozvoljava da koristite USB flash drive kao dodatnu memoriju.

Kada je reč o unapređenju prosečne brzine, veoma je slično tome kao kada dodate RAM memoriju na vašoj matičnoj karti.

  1. Ubacite USB flash drive
  2. Otvorite File Explorer i potom sa desnim tasterom miša kliknite USB drive
  3. Izaberite Properties
  4. U novom otvorenom prozoru izaberite opciju ReadyBoost. Tu proverite da li Windows može da iskoristi ovaj flash drive.
  5. Ukoliko može kliknite na Use this device i pratite instrukcije kako bi podesili taj drajv kao dodatnu memoriju na vašem računaru!

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli, ukoliko imate nekih pitanja pišite u komentarima ili na našoj Facebook MobIT stranici!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Business Insider)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA