KAKO DA PODELITE WI-FI ŠIFRU KOJU STE ZABORAVILI: Lako je, bez obzira na to koji uređaj koristite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PODELITE WI-FI ŠIFRU KOJU STE ZABORAVILI: Lako je, bez obzira na to koji uređaj koristite

Svi mi smo u nekom trenutku od provajdera dobili šifru oblika "Wrt1#j564hNn2021!", ukucali je u sve uređaje koje koristimo u kući i onda je zaboravili.

 Wi-Fi šifra napisana na znaku Izvor: SMARTLife / Pexels / cottonbro

Međutim, kada vam neko dođe u goste, i pita koja je šifra, ili ga uputite da pročita nalepnicu sa donje strane rutera ili negde u blizini imate papirić na kojem piše upravo "Wrt1#j564hNn2021!". I ovo može biti problem, posebno jer pojedini provajderi ne dozvoljavaju promenu Wi-Fi šifre, a ukoliko putujete u inostranstvo videćete da je ovo uobičajena praksa.

Možda će vas zanimati

Komplikovane šifre omogućavaju da se u slučaju zloupotrebe pronađe IP adresa sa koje je počinjeno nešto loše, jer ne možete da se vadite da je neko slučajno nasumično provalio da vam je šifra "Wrt1#j564hNn2021!". Sa druge strane, kakve su nam šifre na e-mail nalozima, bolje da ne pitamo za one na Wi-Fi ruterima.

 ASUS ROG Rapture GT-AX11000 WI-Fi 6 ruter
ASUS ROG Rapture GT-AX11000 WI-Fi 6 ruter
Izvor: SmartLife / ASUS

U svakom slučaju, postoji mnogo jednostavniji način da se podeli Wi-Fi šifra sa vašim, prijateljima, čak i ukoliko je ne znate ili ste je zaboravili. Naravno, uvek možete da probate da se ulogujete na Wi-Fi ruter i stavite nešto kraće i jednostavnije za pamćenje kao šifru, ali ukoliko to ne želite ili ne možete, evo kako da jednostavno podelite šifru Wi-Fi mreže na koju ste povezani.

Android

Povucite padajući meni sa gornje strane, zadržite ikonicu za Wi-FI, kliknite jednom zupčanik, desno od naziva mreže na koju ste povezani i u novom prozoru odaberite opciju QR koda, koji možete poslati nekome preko Share funkcije ili sačuvati kao sliku.

Na ovom prozoru ćete dobiti i informacije o brzini mreže, tipu bezbednosti, MAC i IP adresi. Većina telefona ne daje vam opciju da se šifra prikaže u tekstualnom obliku, pa je QR kod ponekad i jedino rešenje. Vaš prijatelj će jednostavnim skeniranjem QR koda dobiti link sa kojim će jednostavno moći da se poveže na mrežu na koju ste vi povezani.

Alternativa je korišćenje Nearby Share funkcije koja je implementirana u Android kojom možete poslati šifru direktno do drugog telefona koji koristi Android.

iOS

Ukoliko koristite iPhone, postoji nekoliko preduslova da biste mogli uspešno da podelite šifru. Naravno, prva je da vaš prijatelj mora da koristi iOS uređaj, morate imati upisane email adrese u kontaktima, povezani na iCloud sa svojim Apple ID-jem i oba uređaja moraju imati aktivan Bluetooth i Wi-Fi.

 Deljenje šifre na iOS
Deljenje šifre na iOS
Izvor: SmartLife / Apple

Ako je sve podešeno ovako, dovoljno je da vaš prijatelj proba da se poveže ne mrežu, a onda će se na vašem uređaju pojaviti poruka da li želite da podelite šifru mreže na koju ste povezani sa nekim iz vaše liste kontakata. Kliknite na Share Password i Done, nakon čega će vaš prijatelj biti povezan na mrežu. Još jednom napominjemo da ovo ne funkcioniše sa Andorid korisnicima.

Windows 10

Microsoft se baš potrudio da proces deljenja šifre na Windows operativnom sistemu ne bude jednostavan, ali to nikako ne znači da to nije moguće. Naprotiv.

Možda će vas zanimati

Prvo treba da kliknete desnim tasterom miša na ikonicu bežične veze u donjem desnom uglu računara, pored sata i odaberete opciju "Open Network & Internet settings". Sledeći korak je da u novom prozoru odaberete "Network and Sharing Center". U novom prozoru kliknite na link desno pored dela Connections aktivne mreže.

Onda u novom prozoru odaberite dugme "Wireless Properties" i u novom prozoru jezičak "Security" i kliknite na kvadratić "Show password" nakon čega će vam se u polju šifre prikazati šifra mreže.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Kakvo crno deljenje sifre preko uredjaja? Prvo, sifra koju ti provajder da (fabricka) se odmah promeni u nesto normalno i razgovetno. Drugo, ako moras da delis sifru (recimo, neko ti dosao u goste), lepo mu kazes sifru. Kulturnije je i bezbednije nego ovako kako vi kazete. I nikako ne snimati sifre na uredjajima ili ih davati Guglu da ih cuva.

Probao

Bilo gde da kliknem po nazivu mreže, ne mora desno, otvaraju se detalji mreže i bar kod na prvom mestu. Iako klikćem često ovde radi provere brzine neta, nisam nikad obraćao pažnju da postoji bar kod. Nego mreža mi je obično 866 mbs, a sada samo 351 mbs, mora da nešto čačkaju

QR

@Probao Nije isto na svakom telefonu. Kod mene se ne otvara bar-kod, nego QR kod. Možda je do Samsunga