Oslobodite memoriju svog telefona na brz i jednostavan način! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oslobodite memoriju svog telefona na brz i jednostavan način! (FOTO)

Android telefoni su, sami po sebi, skloni da gomilaju fajlove u okviru aplikacija, ali postoji pouzdano rešenje da se toga rešite.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Android kao sistem ima tendenciju da “kešira“ fajlove svojih aplikacija i na taj način u pozadini i bez vašeg znanja zauzima na nekim modelima telefona i dragocenu unutrašnju memoriju. Radi se, recimo o slikama i zapisima o posetama sajtovima ili korišćenju aplikacija svaki put kad posetite neki sajt, stranicu ili uđete u aplikaciju i PhoneArena tvrdi da, ako izbrišete ove fajlove čak možete ne samo da oslobodite dodatnu memoriju, nego i da ubrzate svoj Android telefon.

Nemojte da bude da vam nismo rekli:

Da biste izbrisali keširane fajlove idite na Settings >Storage i u okviru svake od kategorija (Photos & videos, Music & audio, Games, Movie & TV i Other). Uđite, dakle u svaku od kategorija i tamo ćete pronaći aplikacije, u kojima se nalazi Chache odeljak, koji bi trebalo da ispraznite. Nemojte dirati Clear storage opciju, jer ćete na taj način podatke aplikacije, koje verovatno želite da zadržite na telefonu i u okviru aplikacije - da ne biste krenuli ispočetka sa svakom od aplikacija, kojoj kliknete na Clear storage.

Kad kliknete na Clear the Cache ili Free up space u okviru svake od aplikacija izbrisaćete otprilike naznačeni deo memorije, koju zauzimaju keširani podaci te aplikacije. Recimo, u našem slučaju to je bilo oko 70 megabajta za YouTube aplikaciju. Svaka aplikacija pravi određenu količinu keš podataka, koju možete da izbrišete i da na taj način brzo oslobodite zauzeće memorije, a posebno su “alavi“ za kešom pregledači interneta - Chrome, Firefox, Vivaldi, Opera i drugi, koji prave i po nekoliko stotina megabajta podataka, ako ne čistite telefon redovno.

Pražnjenje keša bi trebalo da vam bude rutina, koju ponavljate redovno, jer se čim vi ispraznite keš memoriju ona ponovo popunjava i na taj način ne opterećuje samo ukupnu memoriju, nego i performanse telefona. Naravno, da ne bude zabune - ne popunjava se keš u nedogled, jer bi to bilo apsurdno, nego do određene granice, nakon čega se novi fajlovi upisuju preko najstarijih postojećih za tu aplikaciju. Nema bojazni da će vam keš podaci preplaviti memoriju uređaja, naravno (kako su nas neki shvatili, iako to nismo ni rekli, ali kao što napisasmo - da ne bude zabune!).

Ukoliko vaš telefon dolazi sa čistačem memorije slobodno prepustite ovu praksu njemu - podesite ga da čisti keš memoriju redovno ili to vi činite jednom nedeljno da bi telefon očuvali brzim i rasterećenim.

Kako vi brzo pravite dodatnu memoriju na telefonu?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Neki od najboljih MONDO saveta za vas:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi