Razbijen mit o punjenju baterije telefona noću | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razbijen mit o punjenju baterije telefona noću

Izgleda da je sve što smo (mislili da smo) znali - pogrešno!

  Izvor: MONDO portal

Nema potrebe da „lomite glavu“ oko čuvanja baterije u dobrom stanju, posebno ukoliko je punite najčešće noću. Portal Business Insider navodi da smo svi bili obmanuti verujući u mitove o tome kako ne bi trebalo puniti bateriju tokom cele noći.

Iako neki nikad nisu davali „ni pet para“ na ove priče, drugi su zaista isključivali punjač s telefona nakon što se baterija napuni, kako je ne bi postepeno oštećivali, jer tako su istraživanja pokazivala.

E, pa sad - zaboravite na ta istraživanja, jer stigli su rezultati novih, zasnovanih na iskustvu, i potpuno su drugačiji. Kajl Viens, osnivač i direktor čuvenog medija iFixit, smatra da je ovo čista glupost, jer ga je iskustvo testirajući uređaje naučilo da je tako, i da ostavljanje baterije priključene na punjač tokom cele noći ne može nikako da naudi kapacitetu baterije.

Sve se vrti oko broja ciklusa - stvar je u tome koliko, zapravo koristite bateriju ili koliko je terate da radi“, objasnio je Kajl Viens.

Koliko nas košta punjač ostavljen uvek na utičnici

Broj ciklusa je oznaka koja se koristi kako bi se izračunala upotrebljivost baterije - koliko će puta baterija biti napunjena do kraja, pre nego što značajno izgubi na svom kapacitetu.

MONDO MobIT

Viens smatra da je prosečna starost baterije današnjeg telefona oko 400 ciklusa, što bi prosečnom korisniku trebalo da traje oko godinu i po i onda bi trebalo zameniti bateriju. Naravno, ovo nije nužno, jer ne koristim svi telefone na isti način, ali prosečno, bateriju bi trebalo zameniti najranije za godinu i po, ako vam je telefon stalno u rukama.

Zašto isključiti punjač nakon punjenja uređaja?

S druge strane, Anker, kompanija koja se bavi proizvodnjom baterija, navodi da je bitno da shvatimo sledeće: „Što se tiče postepene erozije trajanja baterije, ono što se mora razumeti jeste to da su mobilne, samim tim i telefonske baterije stalno u stanju raspadanja. Spavanje s ostavljenim punjačem na bateriji neće uticati na njeno trajanje“.

Jednostavno, pametni telefoni su upravo to - pametni - i prestaće da pune bateriju kad ona dostigne svoj kapacitet napunjenosti od 100 odsto. U svakom mobilnom uređaju nalazi se čip koji reguliše isključivanje struje za punjenje kad se baterija napuni.

Ipak, punjenje noću MOŽE DA BUDE opasno!

Baš kao što Apple upozorava, recimo, u svojim priručnicima koje isporučuje uz uređaje, sve Litijum bazirane baterije osetljive su na toplotu i ona može biti uzrok bržeg opadanja kapaciteta baterije.

Zbog toga se savetuje da se koriste samo originalni punjači, koji, zajedno sa originalnim, proverenim i uredno servisiranim uređajima osiguravaju da se uređaj ne pregreje i da ne dođe do povećanja temperature ili eventualnog paljenja bilo koje komponente telefona ili punjača.

Dakle, još jednom apelujemo da koristite samo originalne punjače!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi