Kako da se zaštitite od najvećeg sajber napada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da se zaštitite od najvećeg sajber napada

Saveti MUP Srbija o merama predostrožnosti za sajber napad WCry i WannaCry ransomware.

  Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

UP i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala su, povodom sajber napada koji je pogodio više od 99 država i koji je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći  ransomware napad, obavestili građane o merama predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmu kako bi sprečili ovu vrstu računarskog napada.

Veliki sajber udar blokirao bolnice, napravio haos

Odmah ažurirajte Windows

Kako je WCry tj. WannaCry ransomware hakerski napad prouzrokovao haos širom Evrope, zaustavio rad bolnica, proizvodnju automobila, javni prevoz i ko zna šta sve još, Microsoft izdaje zakrpu, kojom će povećati bezbednost Windows uređaja.

MONDO MobIT

Oni savetuju građane da ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi, da ne otvaraju linkove na internetu, imjlu ili čet porukama osim, ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu i da redovno bezbedno kopiraju sve važne podatke na računaru (backup), kako bi u slučaju blokiranja podataka  ransomwere-om uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budu žrtva ucene.

Ove mere je potrebno primenjivati u svakoj prilici, imajući u vidu činjenicu da se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, da se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Šta je Wanna Decrypt, virus o kojem svi pričaju

Ransomware je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga šifruje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi, navodi se u saopštenju. Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani.

Otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin.

Šta je Wanna Decrypt, virus o kojem svi pričaju

Žrtve su uglavnom male i srednje firme, ali su zabeleženi napadi i na velike poslovne sisteme, kod kojih blokiranje službenih ili poslovnih podataka na računarima može da dovede do velike štete, stoji u saopštenju.

Iako do sada nije bilo prijavljenih ovih slučajeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozivaju sve građane i privredne subjekte da, ukoliko su bili napadnuti između petka i subote, o tome obaveste policiju i tužilaštvo.

Ako ste bili žrtva RANSOMWARE napada - rešenje!

Inače, policija i posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Evropolom i drugim međunarodnim organizacijama, navedeno je u saopštenju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

WannaCryptor (.WCRY) virus demonstration, removal and decryption tips
Izvor: PC Fix Help.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA