Kako blokirati reklame i na telefonu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako blokirati reklame i na telefonu

Ako koristite Android telefon i ne možete više da podnesete i ove i one reklame - evo rešenja!

 Izvor: Promo/AdBlock/AndroidAuthority/MONDO portal

Android, kao platforma, ima gomilu “besplatnih” aplikacija i igara. Besplatnih pod navodnicima zato što, zapravo, većina aplikacija jeste besplatna samo za preuzimanje, ali ili ima sadržaj koji se kupuje unutar aplikacije (in-app purchase) ili aplikacija/igra sadrži reklame. Ako pogledamo poslednje dostupne statističke podatke, 31,2 odsto Android aplikacija se plaća, dok je 68,8 odsto besplatno.

Da li vi blokirate reklame na kompjuteru?

Prema objavi domaćeg portala Srbodroid, Android korisnici očekuju besplatne aplikacije. Posebno u Srbiji i regionu korisnici iz različitih razloga (ovde nabrojanih i objašnjenih) odbijaju da plaćaju aplikacije, te iz tog razloga imaju probleme poput iskakanja reklama kako unutar aplikacije, tako i onih koji se pojavljuju (niotkuda). Takođe, rizikuju sigurnost svojih uređaja instaliranjem "krekovanih" aplikacija, gde je vrlo moguće da upravo ta "krekovana" aplikacija sadrži virus, malware, spyware itd. Ali nećemo o tome sad raspravljati, savete smo vam ostavili OVDE

Kako se ovo stanje neće promeniti, barem ne u skorije vreme, jer Android korisnici će nastaviti da koriste besplatne aplikacije i pored dosadnih reklama, napisaćemo vam, kako da se otarasite napadnih i sve češćih reklama.

Dakle, postoji nekoliko načina:

1. Ako imate rutovan telefon - najbolji način je preko AdAway aplikacije koja zapravo menja /etc/hosts fajl i blokira sve izvore reklama. Kako na sajtovima, tako i unutar aplikacija. I to je to, lako i brzo!

2. Ako nemate rutovan telefon stvari su mnogo komplikovanije… Pokušaćemo to da objasnimo, a onda i ponudimo rešenja

Možete koristiti VPN verziju adblocker-a kao što je AdGuard. Međutim, ova aplikacija je besplatna samo određeni period (trial), nakon čega traže mesečnu pretplatu (besplatna verzija blokira reklame samo u Chrome pregledaču, pa je umesto AdGuard-a bolje koristiti Firefox sa ublock dodatkom. Kako se koristi VPN, sav protok koji ostvarujete ide preko AdGuard servera i može biti posmatran, tako da sigurnost vaših podataka baš i nije zagarantovana. Takođe, ograničavate sebe na brzinu njihovih servera, tako da ako imate brzinu npr. od 50 MBps, a AdGuard serveri su brzine 10 MBps onda je vaš protok ograničen na 10. I još i ovo, neki servisi poput Google+, Twitter, Facebook često ne rade kad se koristi AdGuard, jer ovi servisi sa istih servera emituju reklame, pa tako AdGuard da bi blokirao reklame - blokira i ceo servis).

Druga varijanta bez ruta jeste da koristite dodatke za "browser". Trenutno Chrome za Android ne podržava dodatke (ekstenzije), tako da ste prinuđeni da pređete na neki drugi pregledač (ne pretraživač, to su Google, Yahoo, Bing…). Izbor su Firefox sa ublock dodatkom, AdBlock Browser, Opera Mini ili neki drugi. Na ovaj način ćete se rešiti samo reklama na internet stranicama, ali ne i reklama unutar aplikacija i samog Android operativnog sistema.

Vredi pokušati i sa gašenjem interneta - evo kako!

Ako ne želite da rutujete telefon ili iz nekog razloga to nije moguće, a želite da uklonite dosadne reklame, koje se pojavljuju van aplikacija ili iznenada u toku samog rada Androida, onda je jedini način da uklonite aplikacije koje “emituju” te iste reklame. Da, zaboravite na neke besplatne aplikacije i/ili igre… Poslednji problem kojim ćemo se ovde baviti jeste to što je nekad vrlo teško otkriti koje aplikacije imaju reklame i kog tipa, ali na sreću svih nas - postoje i aplikacije koje su to u stanju da otkriju.

To su aplikacije: Anti Adware, TrustGo Ad Detector, AppBrain Ad Detector i AirPush Detector.

Naravno, nakon detekcije i uklanjanje aplikacija koje sadrže reklame, obrišete aplikaciju za detekciju, pošto i one same često imaju reklame, zaključuje Srbodroid.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi