Kako spasiti podatke s oštećenog uređaja? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako spasiti podatke s oštećenog uređaja?

Na koji način da vratite podatke sa svog mobilnog uređaja i da li je to i kad nije moguće otkrijte u tekstu!

 Izvor: Sony Mobile

Do sada smo vam pisali o tome kako fabrički reset nije u stanju da obriše sve podatke korisnika s telefona ili tableta, kako da ZAISTA OBRIŠETE lične podatke s mobilnih uređaja, a ovog puta pisaćemo o spasavanju podataka s oštećenog mobilnog uređaja. Za primer smo odabrali tablet, ali je situacija manje-više vrlo slična za sve tipove današnjih mobilnih uređaja.

Tablet računari su poslednjih godina doživeli pravi bum! Još od kada su junaci ”Zvezdanih staza“ u svakoj epizodi nosili sa sobom poznati “trajkorder“, klinci su maštali o uređaju poput ovog. Dvadeset i više godina kasnije tableti počinju da zauzimaju to mesto. Doduše bez razvijenih opcija skeniranja, ali ostalo je tu. Poruke, video konferencije, filmovi, muzika, podaci… Praktično svet na dlanu, ali na većem ekranu u odnosu na još popularniji mobilni telefon. Za mnoge je tablet jedna od najboljih računarskih naprava ikad napravljenih.

Većina tableta se ispručuje sa integrisanom memorijom koja je bazirana na NAND tehnologiji. Neki poseduju proširenja u vidu kartice, neki imaju tzv. CF konektor, ali i o ovim medijima opet neki drugi put (pisali smo vam kako vratiti podatke s oštećene microSD kartice).

Kako se navodi na blogu Data Solutions, bez obzira na platformu, operativni sistem ili marku, tablet beleži podatke na jedan ili više NAND fleš memorijskih čipova. Naime, podaci se na memoriju smeštaju u strane koje su opet raspoređene u blokove i organizovane na način sličan stripe-u kod RAID nizova diskova. U slučaju NAND-a o algoritmu koji se koristi za čitanje ili pisanje može da se stara fajl sistem ili poseban kontroler ili - oba. Bez obzira na to da li se radi o softverskom ili softversko-hardverskom rešenju, sistem je tu da se brine o raspoređivanju strana u faktičke sektore, lošim stranama, enkripciji, habanju memorijskog čipa itd. Lista je duga i većini vas uglavnom nezanimljiva.

U slučaju gubitka podataka, kao i na svakom drugom mediju, potrebno je dijagnostifikovati kvar. Dijagnostika treba da utvrdi da li je problem u virusu, logičkom brisanju ili korupciji, problemu sa operativnim sistemom ili je, opet, problem na hardverskom nivou. Stepen oštećenja odrediće i sled radnji koje treba da dovedu do uspešnog spašavanja podataka.

U nekim slučajevima prost pristup preko USB konektora može biti najbolji izbor, dok je u nekom drugom potrebno zakačiti uređaj preko posebnog servisnog porta. Nekad se čip fizički vadi iz kućišta odlemljivanjem i čita zasebno, a algoritam rekonstruiše. Ovo je ujedno u ovom trenutku najkompleksniji, najduži i najskuplji postupak možda u celoj industriji. Ova metoda spada u reverzibilni inženjering, zahteva ekspertizu, opremu i nekad mnogo vremena.

S povećanjem broja kompanija u industriji fleš NAND tehnologije broj različitih rešenja za navedeni algoritam raste u skladu s tim.

Svakoga dana pojavi se nova kompanija koja programira svoj kontroler koji su često pod nekim velom tajne, ali industrija koja se bavi oporavkom podataka trudi se da održi korak ulažući konstantno u nove uređaje i opremu, tako da odgovor na pitanje da li je moguće spasiti podatke sa tablet računara i drugih mobilnih uređaja je - DA, moguće je! Ali ipak postoji jedno mnogo jednostavnije I praktičnije rešenje - Redovno pravite rezervne kopije (Backup) svojih bitnih podataka i usluge laboratorije za spašavanje podataka vam nikada neće biti potrebne.

Čekamo vaše savete i komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi