Formiranje baterije telefona: Saveti i zablude | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiranje baterije telefona: Saveti i zablude

Vreme je da jednom zauvek rešimo dilemu oko formiranja baterije na mobilnim telefonima, smartfonima i drugim mobilnim uređajima.

  Izvor: MONDO portal.

Sećate se ovoga ili ste to možda čak i nedavno čuli: "Formirajte bateriju kada dođete kući, tako što ćete uključiti telefon na punjač, ostaviti ga 12 sati, isprazniti bateriju do kraja i proceduru ponoviti tri puta"? Nadamo se iskreno da ovako nešto niste čuli u poslednjih nekoliko godina, jer ako jeste - nestručni prodavac samo vam je "ukrao" 36 sati korišćenja novog telefona, tableta ili nekog drugog uređaja koji ima punjivu bateriju. Ista je stvar i sa standardnim ili posebnim punjivim baterijama, koje se koriste umesto AAA, AA ili nekih drugih baterija za jednokratnu upotrebu.

Memorijski efekat

Samo one baterije, koje imaju sposobnost "pamćenja" korišćenog kapaciteta mogu da pate od memorijskog efekta. Recimo, ako neku bateriju više puta zaredom iskoristite samo do 35 odsto kapaciteta i stavite je na punjenje, baterija će nakon par ciklusa imati manji kapacitet za tih 35 odsto, jer će taj nivo smatrati novom nulom, odnosno početnim kapacitetom punjenja.

Istina je da su se nekada baterije telefona formirale, i to Ni-Cd (Nickel Cadmium) i Ni-MH (Nickel Metal Hydrate) tipovi, ali one danas više ne stižu u mobilnim uređajima i zamenile su ih Li-Ion ili Li-Po vrste. Starije baterije danas srećemo uglavnom u mobilnim-fiksnim telefonima, ali one se već u fabrici formiraju, tako da ih nema potrebe puniti satima i odmah nakon toga prazniti u tri ciklusa. Na ovakvim baterijama, baš zbog toga što kupcima nije jasno da li je potrebno formiranje baterija ili ne, stoji "No Memory Effect" oznaka (pogledajte sliku gore). Ukoliko nema oznake na samoj bateriji ili u uputstvu koje stiže sa baterijama, baš zbog memorijskog efekta Ni-Cd i Ni-MH baterije je potrebno u potpunosti isprazniti pre ponovnog punjenja, jer u suprotnom kapacitet baterija može da se smanji.

Litijum-Jonske i Litijum-Polimerske baterije NEMAJU takozvani efekat pamćenja i nema potrebe za njihovim formiranjem! Domaći prodavci, nažalost, i dalje savetuju kupce da formiraju baterije telefona... I stručnjaci su naglasili, recimo na Battery University sajtu, da savremene telefone nije potrebno puniti satima posle kupovine, pošto su novi tipovi baterija napravljeni od unapređenih, sofisticiranih komponenti, zbog čega one ne pate od tzv. memorijskog efekta.

Litijum-Jonske i Litijum-Polimerske baterije izdržavaju od 300-500 ciklusa punjenja. Pod ciklusom punjenja podrazumeva se sto odsto napunjenosti baterije i to odjednom ili u više navrata. Rcimo, ako punite pet puta u toku dana bateriju i kapacitet punjenja nije prešao 100 odsto, to se računa jednim ciklusom punjenja. U brojkama to bi bilo, recimo ovako: 20 + 15 + 15 + 40 + 10 odsto, u toku jednog dana. Zajedno oni čine pun kapacitet baterije i računaju se kao jedan ciklus punjenja, a ne pet.

Razlika između Li-Po i Li-Ion baterija nije velika. Ipak, Li-Po su usavršen "model" Li-Ion baterija i imaju duži vek trajanja i veći kapacitet.

Savet koji možemo da vam damo kako bi baterije trajale duže tj. kako biste produžili njihov radni vek, jeste da punite telefon kada god poželite u slučaju Li-Ion ili Li-Po baterija. Bolje je, recimo, puniti bateriju bilo kojeg mobilnog uređaja više puta u kraćim vremenskim intervalima, nego ga redovno puniti "do vrha".

Trebalo bi da, takođe vodite računa o tome da vam se uređaj ne gasi često usled potpune ispražnjenosti Li-Ion ili Li-Po baterija. To može da utiče na brže slabljenje kapaciteta baterije i na skraćenjenje njenog radnog veka.

Ostale savete možete pročitati u tekstu Kako da baterija telefona traje duže i radi bolje, a vaše komentare i savete možete nam ostaviti i na MobIT Facebook stranici!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA