Ako vam Viber na Androidu koči uradite ovo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako vam Viber na Androidu koči uradite ovo

Viber za Android je jedna od najpopularnijih aplikacija, ali nekim korisnicima, posebno onima čiji telefoni imaju 512 MB RAM memorije ume da napravi probleme.

  Izvor: MONDO portal.

Jeftiniji Android telefoni, uglavnom oni koji dolaze sa 512 MB RAM memorije, imaju problema sa istovremenim radom više zahtevnih aplikacija. Iako su Android aplikacije projektovane tako da zauzimaju minimum memorijskih RAM resursa vremenom se ti zahtevi povećavaju.

Viber aplikacija postaje sve zahtevnija kako se vreme njene aktivnosti povećava, a sa svakom novom poslatom porukom i obavljenim pozivom aplikacija će zauzimati sve više RAM memorije.

Recimo, po pokretanju aplikacije ona će zauzeti prosečno oko 25-30 MB RAM-a. Nakon nekoliko poruka ta memorija će se popeti na do 50 MB, a nakon nekoliko poziva i na više od 80 MB RAM memorije, pa čak i do 100! Za telefon koji ima 512 MB RAM meorije to je izuzetno velika cifra i upravo zbog toga dolazi do usporenja ne samo Vibera, nego i celog uređaja. U tim trenucima Viber pozivi seckaju, dolazi do odloženog prenosa zvuka i zakucavanja aplikacije - telefon jednostavno ne može da izdrži toliku memorijsku zahtevnost, jer je nema dovoljno.

Šta je RAM memorija i kako je proveriti

Svaki telefon dolazi sa RAM tj. operativnom memorijom, u koju se smeštaju aplikacije koje su trenutno aktivne i njihove funkcije. Telefoni sa 512 MB RAM-a obično imaju manje dostupne memorije, oko 470 MB. Da biste proverili koliko je RAM memorije slobodno, idite u Podešavanja - Aplikacije - U toku i u donjem delu će biti ispisana količina zauzete i slobodne RAM memorije.

Rešenja, nažalost, nema puno, ali postoje. Prvo je da resetujete telefon, što je teži slučaj, a drugo rešenje je da uđete u Viber aplikaciju, kliknite na ikonicu tri tačke (dole desno) i odaberite More Options iz menija. Potom se spustite skroz dole i kliknite na Exit. Aplikacija se, uz upozorenje da nećete više biti dostupni svojim Viber kontaktima, gasi i prazni se RAM memoija. Po novom uključivanju memorijska zahtevnost se spušta na minimum i ponovo možete da koristitie i Viber i telefon normalno.

Dovoljno je da ovo uradite jednom ili dva puta u toku dana i Viber ćete koristiti lakše i brže. Slična je situacija i sa aplikacijama Facebook i Twitter, a WhatsApp ostavite uključenim koliko poželite, jer njegova memorijska zahtevnost ne raste tako brzo.

Pratite MONDO MobIT portal na Facebooku. Vidimo se i na Fejsu, uz dosta iznenađenja i super fotki telefona i drugih mobilnih uređaja ;)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA