TikTok tužio Belu kuću: "SAD krše sopstveni ustav, ućutkaće 170 miliona Amerikanaca" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok tužio Belu kuću: "SAD krše sopstveni ustav, ućutkaće 170 miliona Amerikanaca"

Tužba predstavlja najnoviji pokušaj TikTok-a da osujeti mogućnost zabrane, dok konkurentske kompanije žele da iskoriste situaciju i domognu se velikih prihoda od oglašavanje koje ByteDance ostvaruje u SAD

 TikTok zabrana u SAD notifikacije Izvor: Shutterstock / Salarko

Vlasnik društvene mreže TikTok, kineska kompanija ByteDance, podnela je tužbu federalnom sudu Sjedinjenih Američkih Država tražeći blokadu izvršenja zakona koji nalaže prodaju te platforme u SAD ili konačnu zabranu njenog rada.

U tužbi, podnetoj Apelacionom sudu okruga Kolumbija, ByteDance tvrdi da zakon krši američki Ustav SAD po više osnova, među kojima je i kršenje prava na slobodu govora.

"Prvi put u istoriji, Kongres je doneo zakon koji podvrgava jednu platformu trajnoj zabrani", navode kineske kompanije u tužbi, u kojoj se takođe ističe da prodaja TikTok-a "jednostavno nije moguća: ni komercijalno, ni tehnološki, ni pravno".

 TikTok korisnici potrošili preko 10 milijardi dolara Izvor: Shutterstock / Primakov

Zbog toga će, tvrdi kineska kompanija, zakon prisilno dovesti do gašenja TikToka u SAD do 19. januara 2025. godine, čime će biti "ućutkano 170 miliona Amerikanaca koji koriste platformu za komunikaciju na različite načine koji ne mogu da se ostvare na drugom mestu".

Konkurencija juriša na dolare

Sporni zakon, koga je američki predsednik Džozef Bajden potpisao 24. aprila, ByteDance-u daje rok od devet meseci ili da proda TikTok nekoj zainteresovanoj američkoj kompaniji, ili da se u suprotonom suoči sa zabranom svoje društvene mreže u SAD, podseća Reuters.

Predstavnički dom američkog Kongresa velikom većinom je 21. aprila usvojio zakon, strahu da bi vlasti u Pekingu mogle da dođu u posed podataka o američkim državljanima ili da ih špijuniraju putem TikTok-a aplikacije.

 TikTok kupovina Izvor: Shutterstock / Koshiro K

Odredbe zakona zabranjuju prodavnicama aplikacija da nude TikTok na teritoriji SAD, ukoliko ByteDance svoju aplikaciju ne proda drugom američkom vlasniku do 19. januara sledeće godine. Predstavnici kineske kompanije demantovali su da je TikTok do sada delio i da će ikada deliti podatke o američkim korisnicima.

Tužba predstavlja najnoviji pokušaj TikTok-a da osujeti mogućnost zabrane, dok istovremeno kompanije kao što su Snap Inc. i Meta žele da iskoriste tu neizvesnost, kako bi se domogle velikih prihoda od oglašavanje koje ByteDance ostvaruje u SAD.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:26
Kako društvene mreže utiču na pismenost kod mladih?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA