Rizik za čovečanstvo: Ilon Mask i brojni stručnjaci traže zaustavljanje razvoja veštačke inteligencije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rizik za čovečanstvo: Ilon Mask i brojni stručnjaci traže zaustavljanje razvoja veštačke inteligencije

U otvorenom pismu, Ilon Mask, Stiv Vozniak i brojni stručnjaci pozvali su da se pauzira razvoj veštačke inteligencije.

 Ilon Mask i stručnjaci traže pauziranje razvoja veštačke inteligencije Izvor: Pexels, YouTube / The Babylon Bee

Iako može biti veoma korisna, veštačka inteligencija (AI) predstavlja i veliku opasnost. Najbolji dokaz toga jeste veliki broj stručnjaka, izvršnih direktora i tehnoloških preduzetnika, koji su svoje nezadovoljstvo napretkom i primenom ove tehnologije izrazili u otvorenom pismu.

Nazvano "Pauzirajte gigantske AI eksperimente", otvoreno pismo Future of Life grupe poziva AI laboratorije da na najmanje 6 meseci pauziraju treniranje sistema veštačke inteligencije moćnijih od GPT-4 modela. Na ovaj poziv su svoj potpis stavili mnogi ljudi visokog profila, poput Ilona Maska i suosnivača kompanije Apple, Stiva Vozniaka. Kako tvrdi grupa, veštačka inteligencija predstavlja "dubok rizik za društvo i čovečanstvo" i da bi razvojem i primenom tehnologije "trebalo planirati i upravlja sa posebnom pažnjom i srazmernim resursima".

Grupa tvrdi da to trenutno nije slučaj. Umesto toga, laboratorije se utrkuju da nadigraju jedna drugu kako bi što pre napravile veštačku inteligenciju sledeće generacije, bez razmišljanja o posledicama. Osim pauze u razvoju i primeni, Future of Life u pismu takođe poziva vlade da se uključe i, ako je potrebno, spreče dalji razvoj.

"AI laboratorije i nezavisni eksperti treba da iskoriste ovu pauzu kako bi implementirale skup dogovorenih bezbednosnih protokola za dizajn i razvoj naprednih veštačkih inteligencija koje će rigorozno nadgledati nezavisni spoljni stručnjaci. Ovo zapravo i nije pauza u razvoju veštačke inteligencije, već samo korak unazad kako bi se udaljili od opasne trke ka sve većim nepredvidivim modelima sa dodatnim sposobnostima", navodi se u otvorenom pismu.

Grupa poziva vlade širom sveta da rade zajedno kako bi uspostavile sisteme za kontrolisanje AI tehnologije, uključujući nova regulatorna tela, tehnologiju koja će bez greške razlikovati ljudske tvorevine od onih koje je stvorila veštačka inteligencija itd.

Interesantno je da je Ilon Mask promenio mišljenje o veštačkoj inteligenciji, pogotovo jer je jedan od osnivača kompanije OpenAI koja nam je donela ChatGPT, odnosno čiji model koristi Microsoft u Bing pretraživaču, ali i Viber za potrebe svog čet-bota.

Ukoliko je verovati glasinama, OpenAI privršava kraju testiranje GPT-5 modela, koji bi navodno trebao da postane prvi AI model koji će postići generalnu veštačku inteligenciju.

Da li ste videli kako izgleda Shoon, igra koju je kreirala veštačka inteligencija?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Човек

Стопирати вештачку интелигенцију заувек, или ће бити крај човечанству.

beogradska seljačina

Ilon Mađar Sorošev sin.