Isprobali smo Viber veštačku inteligenciju, a možete i vi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isprobali smo Viber veštačku inteligenciju, a možete i vi

Pročitajte naše utiske o AI Chat & Create, novom čet-botu na Viber platformi.

 Viber AI Chat & Create veštačka inteligencija čet bot Izvor: Viber

Viber je predstavio AI Chat & Create, čet-bota koji koristi tehnologiju kompanije OpenAI. Integrišući napredne modele generativne veštačke inteligencije kao što su DALL-E i Davinci, najpopularnija aplikacija za dopisivanje u Srbiji je svim svojim korisnicima omogućila da čet-botu postavljaju pitanja, ali i da od njega zahtevaju da generiše slike po želji.

Naravno, nismo mogli da propustimo priliku da i sami isprobamo kako izgleda veštačka inteligencija u Viber aplikaciji, a odmah vam možemo reći da iako nije savršena, može da bude korisna, ali i veoma zabavna.

Razgovor

Pre svega, ono što nas je u samom startu zanimalo jeste da li govori srpski, a potvrdan odgovor smo dobili već nakon prve poruke:

Kao što možete da vidite u galeriji iznad, čet-bot je vrlo brzo prešao na slovenački, a zatim se ponovo vratio na srpski. Ovo nije česta pojava, u šta smo se uverili tokom daljeg dopisivanja, ali znamo šta je razlog - krije se u zahtevu da mu se ponovi poruka.

AI Chat & Create nije tražio da mu ponovimo poruku zato što nas nije razumeo, već zato što je zaboravio o čemu smo pisali. Utvrdili smo da čet-bot ne vidi ranije razmenjene poruke, pa jezik naše rečenice iznova tumači svaki put, zbog čega se, kao u primeru, može desiti da pomisli da razgovaramo na slovenačkom ili na hrvatskom.

Ovo zaboravljanje takođe znači da ne postoji mogućnost da vodi smislen razgovor, već se dopisivanje isključivo svodi na sistem "jedna rečenica, jedan odgovor", pa se nadamo da će Viber to uspeti da nadogradi u budućnosti.

Srećom, ti odgovori su bili solidni. Na postavljena direktna pitanja je u većini slučajeva davao tačne informacije, lepo se izražavao (uz poneku grešku), ali zbog nekih izmišljotina mu baš i ne verujemo da nas u potpunosti informiše o nekoj temi. Ipak, ove izmišljotine mogu biti vrlo zabavne za čitanje, pa vam toplo preporučujemo da mu i sami zadate maštovite teme za esej.

Generisanje slika

Ukoliko ste imali priliku da čitate naš test DALL-E 2 tehnologije, onda manje-više znate šta možete da očekujete od ove funkcije. Ipak, ukoliko ne znate, vrlo je prosto: Čet-bot pomoću veštačke inteligencije generiše slike na osnovu zadate rečenice, a ta slika može biti šta god poželite - granica je samo vaša mašta.

Ono što nam se posebno svidelo jeste brzina kojom smo dobijali tražene slike, koje su stizali mnogo brže nego što to čine slične tehnologije, poput Midjourney i Stable Diffusion. Dobijeni rezultati su bili OK - nije retkost da pogrešno protumači ili ne ispuni sve što smo tražili, ali to je nešto što viđamo i pri korišćenju drugih generatora slika, pa ne zameramo.

Ukoliko nemate ideju kakvu sliku da zatražite, AI Chat & Create vam nudi mogućnost da vam pošalje neke primere, a kroz njih najbolje možete videti kako funkcioniše ceo sistem.

Kako koristiti AI Chat & Create na Viber-u

Ukoliko i vi želite da isprobate kako funkcioniše veštačka inteligencija na Viber-u, potrebno je da otvorite aplikaciju, a zatim da na vrhu početne strane, u polju za pretragu, unesete "AI Chat & Create" i pronađete ovog čet-bota. Takođe možete posetiti OVAJ LINK.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Марко

Лоше открива језик, јер пишете латиницом. Зато меша словеначки и хрватски са српским језиком

Simon

@Марко Ko si ti ? Odgovori na moje pitanje?

Simon

@Марко Da li znas hrvatski jezik ?