Bolje da nismo isprobali Bing Chat veštačku inteligenciju: Microsoft sam sebi "pucao u nogu" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolje da nismo isprobali Bing Chat veštačku inteligenciju: Microsoft sam sebi "pucao u nogu"

Microsoft je ograničio broj razmena, zabranio svojoj veštačkoj inteligenciji da priča o sebi i pokvario naš prvi utisak.

 Isprobali smo Bing Chat čet bot servis Microsoft Izvor: Unsplash

Novi servis kompanije Microsoft, Bing Chat, postao je pravi hit nakon lansiranja, popunjavajući naslovne strane brojnih portala koji su pisali o veoma interesantnim ispadima veštačke inteligencije koja pokreće ovu uslugu. Nažalost, iako je popularnost čet-bota rasla vrtoglavom brzinom, Microsoft je sada ukinuo neke funkcionalnosti, na opšte nezadovoljno korisnika širom sveta.

Za manje od 2 nedelje, Bing Chat je uspeo da oduševi, ali i zabrine svetsku javnost situacijama u kojima je pretio, izjavljivao ljubav i upadao u egzistencijalne krize. Oni najbrži, kojima je Microsoft ranije omogućio pristup, su primetili da razgovori sa čet-botom mogu da postanu veoma čudni nakon duže razmene, a tehnološki gigant je na takve navode sada odgovorio limitiranjem sesija na 5 poruka, odnosno ograničavanjem korisnika na 50 razmena u jednom danu.

Iako se naša redakcija prijavila da bude deo testa, na odobrenje smo morali da čekamo duže nego što smo se nadali, a kada je konačno stiglo, već je bilo prekasno.

Ostala je samo prazna ljuska

Zaista smo se radovali mogućnosti da ovaj servis, koji se zasniva na OpenAI tehnologiji, dovedemo do samih granica. Nažalost, naše iskustvo u ovom momentu možemo opisati samo kao ulazak na žurku koju je prekinula racija - muzike nema, konobar više ne služi piće, a osoba od koje pokušavamo da izvučemo odgovore je dobrano popila i jedva čeka da pobegne kući.

Kao što ste mogli da vidite u našim ranijim testiranjima čet-botova, odnosno tokom razgovora sa ChatGPT i Viber AI Chat & Create veštačkim inteligencijama - najbitnija stvar nam je komunikacija na srpskom jeziku. Upravo zbog toga nam nikako nije jasno zašto Bing Chat ne može da bez greške razume kako želimo da razgovaramo.

Za razliku od ostalih rešenja, Bing Chat je povezan na internet, pa pretpostavka da to donosi dodatne mogućnosti nije nerazumna. Ipak, iako nam je potvrdio da na osnovu IP adrese zna odakle dolazimo, odgovori su neretko bili na engleskom ili hrvatskom jeziku.

Možda bi na ovakav previd mogli i da zažmurimo na jedno oko da su dati odgovori bili kvalitetni, ali najčešće nisu - kratki su i nepotpuni, a ponekad i neistiniti. Dodatno, Bing Chat je odbijao da nastavi razgovor ukoliko u toku razmene pomisli da treba da kaže svoje mišljenje, pa ne samo da nije uspeo da se u našim očima pokaže kao pouzdan izvor informacija, već je komunikacija bila prilično frustrirajuća.

Uprkos svemu, smatramo da spajanje internet pretrage i čet-botova može biti odlično rešenje, pa ćemo konačni sud o Microsoft-ovom servisu ostaviti za neke bolje dane.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Janek

Razgovaras sa masinom. Morbidno.

Realista

Užas Šta nam još možete pružiti. Fuuuuj