DOZVOLIĆETE TERORISTIČKU PROPAGANDU: Velike kompanije lobiraju protiv novog zakona, društvene mreže se menjaju iz korena | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOZVOLIĆETE TERORISTIČKU PROPAGANDU: Velike kompanije lobiraju protiv novog zakona, društvene mreže se menjaju iz korena

Novi zakon u Teksasu ima cilj da spreči političku cenzuru na društvenim mrežama

Dve lobističke grupe, koje zastupaju interese velikih tehnoloških kompanija, su zatražile od Vrhovnog suda SAD da blokira novi zakon koji zabranjuje društvenim mrežama da korisnicima blokiraju korišćenje svojih platformi ili im uklanjaju objave na osnovu političkih ubeđenja.

Novi zakon, donet u Teksasu, dozvoljava korisnicima da tuže društvene mreže koje su ih blokirale, ukoliko smatraju da je takva odluka doneta zbog političkih ubeđenja oštećenog pojedinca.

Možda će vas zanimati

NetChoice i CCIA, lobističke grupe koje zastupaju interese kompanija kao što su Google i Meta, su u svom zahtevu navele da novi zakon sprečava društvene mreže da se “uključe u bilo kakvu uređivačku politiku objavljenog sadržaja“ i da će “naterati platforme da dopuštaju nepoželjne sadržaje“, uključujući terorističku propagandu, govor mržnje i objave koje dovode dečje zdravlje u opasnost. Takođe se navodi da bi ovaj zakon “iz temelja transformisao“ poslovne modele i usluge takvih kompanija.

Zagovornici ovog zakona, koji je sponzorisan od strane Republikanske stranke, a potpisan od strane guvernera Grega Abota, tvrde da se društvene mreže i ostale tehnološke kompanije bave političkom cenzurom. Kompanije su do sada odbacivale ove tvrdnje, navodeći da preuzimaju mere samo protiv pojedinaca čije objave krše pravila zaštite javne bezbednosti, promovišu nasilje ili imaju cilj da šire dezinformacije, između ostalog.

Sudija, koji je ranije zaustavio donošenje ovog zakona, je rekao da kompanije imaju pravo da se bave moderacijom objavljenog sadržaja na svojim platformama, ali je ovu odluku poništio 5. apelacioni sud i vratio novi zakon na snagu.

U junu je federalni sud blokirao sličan zakon u Floridi koji bi dozvoljavao državi da kazni kompanije koje blokiraju političare ili političke kandidate sa svojih platformi. U tom slučaju je sudija rekao da bi zakonska zabrana “deplatformacije“ mogla narušiti pravo kompanija na slobodu govora.

Zahtev za zaustavljanje novog zakona u Teksasu je predat sudiji Vrhovnog suda Semjuelu Alitou, koji može samostalno odlučivati ili ga uputiti celom sudu.

Anketa

Da li smatrate da je ovaj zakon dobar?

  • Da, sprečava cenzuru

    71.43% (10)

  • Ne, podstiče širenje ekstremizma

    28.57% (4)

Da li smatrate da je ovaj zakon dobar?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA