NE PREUZIMAJTE OVU RUSKU APLIKACIJU, OPASNA JE: Stručnjaci upozoravaju da vaše podatke šalje u Moskvu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE PREUZIMAJTE OVU RUSKU APLIKACIJU, OPASNA JE: Stručnjaci upozoravaju da vaše podatke šalje u Moskvu

NewProfilePic aplikaciju je do sada skinulo više od milion ljudi

 NewProfilePic Izvor: Pexels, NewProfilePic

Zapadni stručnjaci upozoravaju da NewProfilePic aplikacija, koju je preuzelo više od milion ljudi, uzima podatke svojih korisnika i šalje ih u Moskvu.

Nova aplikacija omogućava korisnicima da stilski izmene svoje slike. “Usudite se da budete drugačiji sa profilnom slikom koja reflektuje vaše trenutno raspoloženje ili stanje uma. Zadivite svoje prijatelje na društvenim mrežama i držite ih zainteresovanim za ono što tek dolazi“, piše u opisu aplikacije.

Možda će vas zanimati

Zapadni stručnjaci upozoravaje da se kompanija iza aplikacije, Linerock Investments, nalazi u zgradi koja gleda na reku u Moskvi, odmah pored ruskog ministarstva odbrane i samo par kilometara od Crvenog Trga.

“Aplikacija preuzima fotografije u visokoj rezoluciji i ja bih sumnjao na sve aplikacije koje traže takve podatke, pogotovo na one za koje nismo čuli i koje se nalaze u drugoj zemlji“, kaže Džejk Mor, savetnik za sajber bezbednost.

Samim skidanjem aplikacije, korisnici voljno dozvoljavaju deljenje svoje lokacije, detalja o uređaju koji koriste, kao i fotografije sa svojih socijalnih mreža, tvrde stručnjaci.

„Mi smo kompanija koja ima kancelarije u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji“, kaže Katlin Poleževa, predstavnica kompanije Linerock Investments. “Sve slike naših korisnika se skladište i obrađuju na Microsoft Azure i Amazon serverima. Tačno je da je domen registrovan na adresu u Moskvi, ali to je bivša adresa osnivača kompanije, a on više ne živi u Rusiji.“

Kako tvrdi Katlin, kompanija nije povezana ni sa jednom vladom ili državom. “Razumemo da se, usled trenutnih događanja u Ukrajini, sa sumnjom gleda na nas.“

Da li ste koristili NewProfilePic?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 20

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

debilana svetska

Eee ako je blizu ministrstva i samo par kilometara od Crvenog Trga , onda uredu sada vam sve verujemo.. Jbt, koji mo**n smišlja ovakve budalaštine..

123

Samo mi smemo da vas špijuniramo, ha ha ha ha!