SRBIJA PROTIV SPLINTERNETA: Naša zemlja potpisala Deklaraciju za budućnost interneta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA PROTIV SPLINTERNETA: Naša zemlja potpisala Deklaraciju za budućnost interneta

Zajedno sa Srbijom istu Deklaraciju potpisalo je još 60 država, među kojima nisu Kina i Rusija.

 Internet na računaru Izvor: SmartLife / Pexels / picjumbo.com

Sjedinjene Američke Države, sve države članice Evropske unije i 32 zemlje koje nisu članice EU objavile su Deklaraciju za budućnost interneta koja postavlja prioritete za "otvoren, besplatan, globalni, interoperabilni, pouzdan i siguran" internet.

Deklaracija ističe ciljeve kao što su pristupačnost, neutralnost mreže i uklanjanje nelegalnog sadržaja bez ograničavanja slobodnog izražavanja - iako nudi malo specifičnosti za njihovo postizanje.

Možda će vas zanimati

Srbija je među 32 pomenute zemlje izvan EU, koje su potpisnice ove Deklaracije, čiji je sadržaj objavila Bela kuća kasno uveče 28. aprila na svojoj internet stranici.

Deklaracija, koju su rezimirali Bela kuća i Evropska komisija, nudi široku viziju mreže, kao i mešavinu konkretnijih pitanja svih 61 potpisnika.

"Ujedinila nas je vera u potencijal digitalnih tehnologija da promovišemo povezanost, demokratiju, mir, vladavinu prava, održivi razvoj i uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda", počinje dokument. Ali "pristup otvorenom internetu ograničen je od strane nekih autoritarnih vlada, a onlajn platforme i digitalni alati se sve više koriste za suzbijanje slobode izražavanja i uskraćivanje drugih ljudskih prava i osnovnih sloboda".

U deklaraciji se naglašava da internet treba da bude decentralizovan i globalno međusobno povezan, navodeći da bi zemlje trebalo da se "uzdrže od podrivanja tehničke infrastrukture koja je neophodna za opštu dostupnost i integritet interneta". To je implicitno odbacivanje takozvanog "SPLINTERNETA", interneta koji je fragmentiran zemljama koje zabranjuju usluge i zatvaraju pristup internetu ili grade svoj, kako se to ovih dana priča za ruski RUnet.

To je, kako i objašnjavaju američki mediji, kontrapunkt vizijama zemalja poput Rusije i Kine (od kojih nijedna nije potpisnica) koje imaju jako ograničen pristup stranim sajtovima i aplikacijama. Takođe je u suprotnosti sa neuspelim ukrajinskim zahtevima da se Rusija odseče od usluga globalnog domena.

Možda će vas zanimati

Diskusija u dokumentu o privatnosti i bezbednosti odražava korake koje je EU posebno preduzela poslednjih godina, uključujući Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR) i Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji će nametnuti veće obaveze veb servisima da uklone nezakonit sadržaj i spreče štete korisnicima. U njemu se osuđuje upotreba “algoritamskih alata ili tehnika“ za nadzor i ugnjetavanje, uključujući društvene kreditne kartice - koncept protiv kojeg je EU odmerila zakonodavstvo nakon što je postao sveprisutan u Kini (više o tome pročitajte u našoj priči na linku).

Potpisnici se takođe slažu da podržavaju principe neutralnosti mreže i da se "uzdrže od blokiranja ili ponižavanja pristupa zakonitom sadržaju, uslugama i aplikacijama na internetu", iako se ne raspravlja o zakonima koji bi mogli da spreče privatne provajdere internet usluga da to učine. Nije jasno kako bi se ovaj jezik uskladio sa pravilima potpisnika kao što je Zakon o bezbednosti na mreži u Velikoj Britaniji, recimo, koji zahteva od kompanija da smanje vidljivost "legalnog, ali štetnog" onlajn sadržaja.

Potpisnici su saglasni da sarađuju na "smanjenju što je više moguće ekološkog uticaja interneta i digitalnih tehnologija". Ta posvećenost bi mogla da dođe u fokus dok nacije istražuju regulisanje i usvajanje kriptovaluta, koja su često energetski vrlo intenzivne i "prljave".

Međutim, uprkos svom nazivu, deklaracija je dovoljno široka da nam ne govori mnogo o tome kako će zemlje oblikovati budućnost interneta - barem ne više nego što njihova regulativa već ima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ms

U Srbiji je internet odavno cenzurisan,niko se ne buni a malo ljudi zapravo i zna.Ko ne veruje neka ukuca www.betfair.com da vidi šta će da mu izađe.Sve je to nezakonito i protivustavno.Ali u ovoj zemlji,koja funkcioniše po principu ako mene ne pogađa ne zanima me,sve prolazi,videćemo još koliko dugo.

Sumnjalo

Kolege su sve rekle u komentarima, a ipak ću i ja. Sloboda je osnovno načelo na koje se pozivaju svi. Ali vlastnici interneta kontrolišu šta će se objaviti — dakle, SLOBODA JE RELATIVNA. Ona nije apsolutna (sem u teoriji). U stvarnosti je ogranicčena, i tako mora biti. A slobodu ne vidimo svi jednako. I uvek neko svoje vidđenje slobode pokušava nametnuti drugome (od pojedinca do država), tako je i u ovom slukčaju. Zato je ovo `nametanje jedne slobode` čin antislobode! (Drugo je pitanje kako i koliko će neki lokalni interneti pružati značajke slobode svojim koristnicima). Toliko!

Tijana

Nema ništa besplatno. Plaćate svi vašim ličnim podacima, privatnošću... Samo naši nesposobni "stručnjaci" koji gledaju po ugledu na kolege sa zapada, isključivo profit, se neće protiviti ovom... Tragično.