WI-FI 7 BI MOGAO DA DONESE JOŠ BRŽI INTERNET: Nove verzije će ići i do 40 gigabita u sekundi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WI-FI 7 BI MOGAO DA DONESE JOŠ BRŽI INTERNET: Nove verzije će ići i do 40 gigabita u sekundi

Prema onome što tvrdi MediaTek, Wi-FI 7 bi trebalo da stigne već 2023. godine, ali ostaje da se vidi koliko će široko biti rasprostranjen.

 Wifi Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Ken Friis Larsen

Budući da zbog pandemije veći deo građana vreme provodi kod kuće, Wi-Fi je još više dobio na značaju – od početka 2021. se govori i o šestoj generaciji WI-Fi mreže koja je donela veću brzinu i efikasnost, a sada su tu i vesti o sedmoj generaciji.

Wi-Fi 6 se od početka fokusira na objekte u kojima je intenzivnija cirkulacija ljudi (na primer aerodromi, bolnice, tržni centri), budući da rešava probleme zagušenog protoka.

Možda će vas zanimati

Od početka situacije s korona virusom povećala se potreba za većom brzinom obrade podataka, što traži stabilnu komunikacionu mrežu – internet bez prekida i pauza, bez smetnji.

Novije Wi-Fi verzije nude veće brzine od starijih, što je i očekivano, ali su razlike tolike da će svako odmah primetiti ogromno poboljšanje.

Sledeća generacija, već poznata kao Wi-Fi 7, je nešto što bi trebalo da raduje sve one koji žude za super-brzim internetom. Prema poslednjim demonstracijama koje je izvela MediaTek, sedma generacija može da se pohvali mnogo većom brzinom, a iz Wi-Fi alijanse tvrde da se radi o čak 40 gigabita u sekundi.

Poređenja radi, Wi-Fi 6 ide do 9,6 gigabita u sekundi, što je prilično brzo, ali bi potencijal od 40 gigabita mogao da otvori vrata koja danas ne možemo ni da zamislimo – da na primer stvori uslove za još više bežičnih uređaja s internet konekcijom, koji bi funkcionisali jednako dobro kao i oni s kablovskom povezanošću.

Wi.Fi 7
Izvor: Smart Life/ Intel Technology

Prema onome što tvrdi MediaTek, Wi-FI 7 bi trebalo da stigne već 2023. godine, ali ostaje da se vidi koliko će široko biti rasprostranjen. Na brzinu interneta na kraju krajeva utiču i druge stvari, pa ako je neki paket ograničava na jedan gigabit u sekundi, teško da će magično skočiti na 40 gigabita.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Imam preko "mts imate orijatelje" VDSL 20 Mb/s. Reklamiraju brzine DO 50 Mb/s, gde mu ujedno spada i 20 Mb/ s, što su mi i rekli! Uz to, rekli su da nisu u tehničkoj mogućnosti da povećaju na 50 Mb/s, zato što sam udaljen od tel. centrale 600m, a to je veoma daleko! O kakvim vi Gb/s pišete i sanjate?

Bojan

Uh, zvuci lepo, ali kako raste brzina, raste i enkripcija, tako da to odma treba smatrati nekoliko puta manje. A, to je u "idealnim" uslovima, kakvih izvanj test sobe nema. Mislim da vise treba da se radi na opsegu, a ne na brzini.

Sumadinac

Sto veca tehnologija pre ce se svet unistiti, to je njihov cilj, mozemo mi da se vratimo i na g2 bice narod zdraviji,