ŠTA DA RADITE KAD VAM KOMŠIJE KRADU INTERNET: 3 načina kako da izbacite neželjene goste | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA RADITE KAD VAM KOMŠIJE KRADU INTERNET: 3 načina kako da izbacite neželjene goste

Bilo da imate jednostavnu šifru, ili ste je rekli nekom ko je došao kod vas u goste, uvek postoji šansa da će to neko da zloupotrebi, i da se grebe o vaš internet kad god mu se ukaže prilika.

 Wi-Fi šifra napisana na znaku Izvor: SMARTLife / Pexels / cottonbro

Sve kreće od šifre koju ste podelili sa nekim, onda je on to podelio sa svojim prijateljima i porodicom, i vi ste došli u situaciju da pola komšiluka zna vašu Wi-Fi šifru i obilato koristi činjenicu da vaš ruter signalom pokriva dva sprata zgrade.

Možda će vas zanimati

Kada primetite da vam internet postaje spor, a provajder kaže da je sa signalom sve u redu, vreme je da malo pročešljate korisnike koji su prikačeni na vašu mrežu. Evo kako da to uradite:

 Besplatni, WiFi, znak, natpis
Besplatni WiFi znak
Izvor: SMARTLife / Unsplash / Markus Spiske

Opcija 1: Promenite svoju Wi-Fi lozinku

Iako zvuči banalno, promena lozinke je najjednostavniji i najbezbedniji metod da oterate neželjene goste sa vaše mreže. Prosto se ulogujte na svoj ruter i promenite šifru u delu za Wi-Fi podešavanja. Ovo će fizički otkačiti sve povezane uređaje, čak i vaš, pa je potrebno da se prijavite sa novom šifrom na svim vašim uređajima. Svi koji su imali staru šifru će biti raskačeni i sledeći put kad budu probali da se povežu, dobiće poruku da im nije dobra šifra - to bi trebalo da im stavi do znanja da znate da su povezani na vašu mrežu.

Možda će vas zanimati

Topla preporuka je da ne menjate šifru tako što ćete dodati broj ili znak na kraj. Na primer ako vam je šifra bila "MileVoliDisko", loš izbor bi bio "MileVoliDisko1", "MileNeVoliDisko" ili "MileVoliDisko!".

Naravno, promena šifre znači da morate da je promenite i na svim vašim uređajima, a svi znamo koliko elektronike danas imamo u kući, i to vam može delovati kao veliki posao, ali imajte na umu da ćete posle toga znati da je vaša mreža samo vaša.

Ukoliko se pitate kako da promenite šifru na svom ruteru, najjednostavniji način je da probate da ukucate 192.168.1.1 u browser i proverite da li možete da se povežete direktno na ruter. Ukoliko možete, a potrebna vam je šifra za pristup interfejsu, ona se uglavnom nalazi na nalepnici sa donje strane rutera ili na kutiji rutera. Alternativa je da ukucate naziv svog rutera i pretražite internet, kako biste našli korisničko uputstvo i videli kako se menja šifra.

Osnovna podešavanja rutera
Izvor: YouTube / Ultimate Tech Hub

Opcija 2: Koristite filtriranje MAC adrese na svom ruteru

Neki ruteri imaju opciju napredne kontrole pristupa zvanu MAC filtriranje. Svaki bežični modul na uređaju poseduje jedinstvenu MAC adresu, poput svog JMGB-a kojim se identifikuje na mreži. Neki ruteri vam omogućavaju da napravite "crnu listu" MAC adresa, kako biste sprečili pojedine uređaje da se povežu. Slično "crnoj listi", pojedini ruteri dozvoljavaju i takozvane "bele liste", namenjene uređajima za koje ste sigurni da mogu da se povezuju na vašu mrežu, sprečavajući sve druge da urade to isto.

Možda će vas zanimati

Naravno, MAC filtriranje nije opcija koju imaju svi ruteri, već je uglavnom rezervisana za one naprednije modele, kao i VPN. Sa druge strane, iako je ovo napredna bezbednosna opcija, ne voli svako da se bavi ručnim unošenjem MAC adrese kako bi zaštitio svoju mrežu, jer to nije mali posao.

 MAC Filtriranje na ruteru
MAC Filtriranje na ruteru
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Sa druge strane, ukoliko vaše dete napravi neku glupost i hoćete privremeno da mu onemogućite internet na tabletu ili telefonu, ovo je idealna opcija.

MAC filtriranje nije opcija koja ja istaknuta u prvi plan, i često morate da se pomučite dok je ne nađete, naravno, ukoliko je podržana na vašem ruteru. Čak i ako postoji, možda je njen naziv nešto poput “Wireless card access list”, pa je najbolje da konsultujete korisničko uputstvo, pe nego što krenete u menjanje bilo čega na svom ruteru.

Opcija 3: Koristite mrežu za goste

Jedna od opcija koju malo ko od nas koristi, a koja je savršena da drži vašu mrežu bezbednom je mreža za goste. Ova mreža je odvojena od vaše mreže i ne dozvoljava povezanim uređajima da pristupaju glavnoj mreži. Mreža za goste može da ima potpuno drugu šifru, koju takođe možete da promenite kada pomislite da i na njoj ima previše uređaja.

Možda će vas zanimati

Najveća prednost mreže za goste je to što ona ne dozvoljava uređajima da pristupaju vašim računarima i podacima na mreži. Napredni ruteri imaju opcije poput vremenskog ograničenja korisnika na mreži, MAC filtriranje, ali i ograničenje protoka, što ovu opciju čini savršenom za goste kojima je potreban internet kada vam dođu u posetu.

 Mreža za goste - podešavanja na ruteru
Mreža za goste
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Naravno, sve ovo važi ukoliko vaš ruter podržava tu opciju. Ukoliko je ne podržava, možda je pravo vreme da porazmislite o tome da li je pravo vreme da zamenite svoj ruter za neki bolji i kvalitetniji, sa više opcija. Ovo posebno važi ukoliko koristite mrežnu opremu koju vam je obezbedio provajder.

Alternative

Jedna od opcija za uklanjanje uređaja sa vaše mreže je kada imate pristup tom uređaju. Potrebno je da odete u podešavanja Wi-Fi mreže i odaberete opciju Forget, bilo na telefonu, tabletu ili laptopu. Nakon toga šifra će biti obrisana, a ukoliko je nisu zapisali, neće više moći da koriste vašu mrežu.

Takođe, ukoliko ipak želite da ostanete na svojoj mrežnoj infrastrukturi i nemate pristup ruteru koji vam je obezbedio provajder, odnosno nemate opcije MAC filtriranja i mreže za goste, postoje i alternativni softveri poput Netcut ili JamWifi, koji mogu da otkače uređaje sa vaše mreže slanjem paketa koji im kažu da se diskonektuju, praveći takozvani "Wi-Fi deauthorization" napad. Naravno, ovo samo razvezuje uređaj sa vaše mreže privremeno, tako da se ne radi o stalnom rešenju, ali ako ovo uradite dovoljno puta možda nekoga i obeshrabrite da vam se kači na mrežu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA