NEMOJTE SE KAČITI NA OVE WI-FI MREŽE, jer ako je besplatno - NE ZNAČI DA JE BEZBEDNO! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMOJTE SE KAČITI NA OVE WI-FI MREŽE, jer ako je besplatno - NE ZNAČI DA JE BEZBEDNO!

Obratite pažnju na ova mesta, iako legitimno izgledaju, sasvim je moguće da je u pitanju zamka!

  Izvor: MONDO / Wiko

Veliki broj ljudi se masovno povezuju na različite Wi-Fi mreže uopšte ne razmišljajući da li ih takav potez može ugroziti.

Verujemo da je svako od nas u jednom trenutku ostao bez mobilnog interneta, te da je bio primoran da se poveže na besplatan Wi-Fi kojeg možete naći širom grada.

Možda će vas zanimati

Takvo povezivanje uopšte nije bezazleno, te eksponirate vaš uređaj i privatne podatke. Kako je bežični internet prisutan svugde, od ugostiteljskih objekata, kafićima, restoranima, sasvim je moguće da niste sami, te da vas možda haker posmatra!

Sve ovo nije ništa strašno, te nema razloga za paniku, ali zato morate biti obzirni šta radite sa svojim uređajem. I hoteli mogu biti „opasni“ iako se prijava na njihovom internetu čine sigurnom. Mnogobrojne kompanije. Kao što su Kaspersky ili SensePost, koje se bave zaštitom, godina ističu da javni Wi-Fi predstavlja ogroman sigurnosni rizik!

Nebitno je da li je otmeniji ili lokalni motel, hakeri neretko prave lažne bežične mreže koje imaju isto ime kao hotelski Wi-Fi, a uglavnom ciljaju popularna i posećena mesta. Nisu samo gosti ovakvih usluga žrtve ovakve prevare, već i veliki broj zaposlenih. Oni samo čekaju da plen upadne u zamku, odnosno da se uloguje u tu mrežu, nakon čega hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima „žrtve“.

Raspitajte se uvek kod nadležnih koja je njihova Wi-Fi šifra, to uglavnom možete da uraditi na infopultu.

Još jedno mesto na kom treba da obratite pažnju je gradski Wi-Fi kojeg možete naći u parkovima, u gradskom prevozu i sličnim mestima. Na takvim pojedinim mestima internet uopšte nije brz i obično pravi probleme, te ukoliko se ne povežete, niste ništa propustili, čak naprotiv!

Ukoliko je gradska mreža spora, najverovatnije je na nju povezan veliki broj korisnika. Pogledajte naše savete uz koje ćete smanjiti potrošnju mobilnog interneta, te nećete imati potrebu da se povezujete na nepoznate mreže!

Da li se vi povezujete na nepoznate Wi-Fi mreže?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Dnevni Avaz)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA