VEŠTAČKA INTELIGENCIJA KAO UMETNIK: Kad reči postanu slike | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA KAO UMETNIK: Kad reči postanu slike

Većina slika je nastala uz pomoć algoritma NightCafe, a u pitanju je mehanizam koji omogućava da se rečenice pretoče u slike.

 Ktulu.jpg Izvor: Smart Life/NightCafe

Slike koje nastaju uz pomoć algoritama su sve bolje, pa već možemo da govorimo o umetnosti koju stvara veštačka inteligencija.

Sve je više onih koji pišu hvalospeve o „veštačkoj umetnosti“, a jedan AI algoritam je nedavno dao svoj doprinos horor žanru.

Možda će vas zanimati

U pitanju je sistem koji tekst pretvara u slike, te tekstualne opise transformiše u prizore koje izgledaju kao da su upravo izašli iz nekog umetničkog ateljea.

Algoritam je za model izabrao Ktulua (Cthulhu), izmišljeni kosmički entitet koji je osmislio majstor horora H. F. Lavkraft.

Monstrum se prvi put pojavio u kratkoj horor priči Zov Ktulua, koja je 1928. godine izašla u američkom časopisu Čudne priče. Posetilac iz kosmosa je brzo osvojio srca čitalaca, a danas je već kultna figura koju dobro znaju svi ljubitelji strave i užasa.

Većina slika je nastala uz pomoć algoritma NightCafe, a u pitanju je mehanizam koji omogućava da se rečenice pretoče u slike. U procesu je pomogao i algoritam VQGAN+CLIP s iste platforme, koji obične reči pretvara u nadrealne scene. Upravo je to ono što horor traži.

Cthulhu
Izvor: Smart Life/The Exploring Series

Kreirane slike su zanimljive, a postoji razlog zašto algoritam tako dobro razume pomenutog monstruma. Naime, Lavkraft je detaljno opisivao svoja čudovišta, a u opise je uključivao vibrantne boje i nadrealne prizore. Upravo je zbog toga algoritam dobro obavio ono što se tražilo.

NightCafe svim ljubiteljima AI umetnosti nudi mogućnost da i sami kreiraju slike, što mogu da učine ako posete web sajt, kliknu na taster „Create“ i unesu neki tekst. Pokušali smo s rečenicom „He was a purple man from space“, a dobili smo meduzu (ili suncobran) koja leti u ljubičasto nebo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA