ANTIČKA OLIMPIJA OŽIVLJAVA DIGITALIZACIJOM: Grčka i Microsoft koristiće veštačku inteligenciju na poseban način | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANTIČKA OLIMPIJA OŽIVLJAVA DIGITALIZACIJOM: Grčka i Microsoft koristiće veštačku inteligenciju na poseban način

Hologrami, dronovi, AI i kamere oživljavaju antičke građevine ispred samih posmatrača…

 Microsoft i Grčka oživljavaju drevnu Olimpiju veštačkom inteligencijom 7.jpg Izvor: SmartLife / Microsoft

Novi dogovor između grčke vlade i američke kompanije Microsoft predviđa digitalizaciju Olimpije, pri čemu će biti korišćena veštačka inteligencija za mapiranje lokacije i proširenu stvarnost kako bi se obnovio prvobitni dom Olimpijskih igara.

Digitalizacija će omogućiti gledaocima da istraže područje kakvo je bilo pre više od 2.000 godina, a biće moguće pristupiti digitalnoj verziji u Olimpijskom muzeju u Atini.

Možda će vas zanimati

Kompanija Microsoft ima ambicije da se takmiči sa Facebook kompanijom sopstvenim planovima za takozvani metaverzum, koje su nedavno i najavili za usluge Microsoft Teams, HoloLens i druge.

Za virtuelni obilazak bi se koristile tzv. pametne naočare sa više senzora i naprednom optikom i hologramima za prikaz informacija, spajanje sa stvarnim svetom ili simulaciju virtuelnog sveta.

Ova mešavina digitalne projekcije i stvarnog sveta koji okružuje posmatrača predstavlja potpuno nov način korišćenja veštačke inteligencije i mešanje svetova na do sada nekorišćen način.

Među 27 spomenika koje treba sačuvati su originalni Olimpijski stadion, hramovi Zevsa i Here i radionica poznatog vajara Fidije. Microsoft će za ovaj poduhvat koristiti AI for Cultural Heritage inicijativu zajedno sa ćerkom kompanijom Iconem i novim sistemom 3D prikaza u realnom svetu. Uz to koristiće se kamere postavljene svuda na kompleksu, ali i dronovi za projekciju iz vazduha tj. iznad kompleksa Olimpije, a više hiljada autentičnih slika i pronađenih zapisa oživeće pomoću naprednih algoritama veštačke inteligencije.

Antičke građevine biće što je više moguće verne svojim originalnim oblicima, uključujući istorijske vremenske linije promena lokacije tokom perioda, kao i prikaze artefakata iz svakog doba.

Pogledajte prve obrise nove tehnologije koja će oživeti drevne lokacije uskoro:

Microsoft i Grčka oživljavaju drevnu Olimpiju veštačkom inteligencijom VIDEO
Izvor: Associated Press

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA