VAR TEHNOLOGIJA POSTAJE PAMETNIJA: FIFA ubacuje veštačku inteligenciju da pomaže sudijama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAR TEHNOLOGIJA POSTAJE PAMETNIJA: FIFA ubacuje veštačku inteligenciju da pomaže sudijama

Kamen spoticanja sudijskih odluka na fudbalskim utakmicama je najčešće bio pravilo ofsajda, gde sudije moraju da donesu odluku oko situacije koja se odigrala u deliću sekunde.

 Stadion Izvor: SmartLife / Steam

Kako bi se modernizovao fudbal i donosile preciznije odluke vezane za utakmice, FIFA, krovna fudbalska organizacija uvela je VAR – Video Assistant Referee (Video pomoćnog sudiju) kao zvaničnu sudijsku poziciju. VAR služi za proveru spornih momenata na utakmici, koji uključuju potencijalne penale, crvene kartone i ofsajd.

Bitne odluke

Dok su penali i crveni kartoni odluke u kojima subjektivni osećaj odlučuje, kod ofsajda su stvari prilično crno-bele, ili ga je bilo ili nije. Zbog toga je ofsajd idealan za VAR, jer se može meriti upoređivanjem relativne pozicije igrača u trenutku kada je lopta šutnuta. Problem sa korišćenjem VAR tehnologije u ovakvim situacijama je što su provere na većini utakmicama trajale i po pet minuta, što je zaista mnogo za poluvreme koje traje 45 minuta.

Možda će vas zanimati

FIFA je zbog toga odlučila da VAR unapredi veštačkom inteligencijom, koja će pomagati u donošenju precizne odluke za ofsajd situacije. Sada je VAR ručno proveravao ofsajd pozicije, posebno u situacijama kada su odluke problematične. Ručna provera ume da potraje, ponekad i predugo, pa je ideja korišćenja veštačke inteligencije automatizacija celog procesa.

 Praćenje igrača
Praćenje igrača
Izvor: SmartLife / ChyronHego

Ova tehnologija je već korišćena na utakmicama 2020. godine, tokom Svetskog Kupa, ali su odluke držane odvojeno od onih na utakmici, pa će druga faza testiranja krenuti već 30. novembra na Arapskom kupu.

Kako funkcioniše novi VAR?

Pre utakmice na teren se postavlja deset kamera na krov stadiona. Te kamere i drugi senzori na terenu će pratiti 29 tačaka na svakom igraču 50 puta u sekundi, kako bi se obezbedio precizan položaj ekstremiteta svakog igrača u odnosu na liniju ofsajda u realnom vremenu.

Možda će vas zanimati

Direktor tehnologija i inovacija FIFA organizacije Johanes Holcmuler je izjavio da veštačka inteligencija može da pošalje upozorenje o potencijalnom ofsajdu direktno do VAR-a, tako da oni brzo mogu da provere takvu situaciju. Ispod je video sa kontroverznim odlukama VAR tehnologije na utakmicama.

VAR kontroverzni momenti i odluke
Izvor: YouTube / RGHD

Bivši generalni menadžer FK Arsenal, Arsen Venger, koji je zaposlen u FIFA kao direktor globalnog razvoja fudbala je naglasio da je prošle godine (2020.) VAR-u bilo potrebno prosečno 70 sekundi da donese odluku, što je predugo u fudbalu, igri koja nema toliko česte pauze. To je upravo znak koji je bio potreban da se donese odluka da se ovaj sistem automatizuje u nekoj meri.

I ne samo to, VAR se koristi za najstrože odluke koje često preokrenu tok cele utakmice, pa je zbog toga bitno da se ove odluke donose sa što većom preciznošću.

Zbog toga FIFA planira da koristi VAR sa asistencijom veštačke inteligencije na Svetskom kupu 2022. koji će pratiti pola Zemlje, ukoliko se poredi sa prethodnim prvenstvom. Ukoliko sve prođe kako treba, da li to znači da ćemo na narednom Svetskom kupu 2026. gledati robote umesto sudija?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA