Odmah se rešite ove aplikacije popularne i kod nas (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odmah se rešite ove aplikacije popularne i kod nas (FOTO, VIDEO)

Jedna od najpopularnijih aplikacija za besplatno preuzimanje je prevara, koja bi vam mogla skupo koštati, pa je se rešite na vreme!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Tokom proteklih nekoliko godina više puta smo pisali o malicioznim aplikacijama, koje je trebalo odmah da obrišete, jer su pravile veliku štetu vašem uređaju i često kompromitovale podatke, privatnost i vaše onlajn aktivnosti, a mnoge su napravljene tako da vam uzimaju novac, a da to ne možete da sprečite ili da čak i ne znate da vam uzimaju novac.

Nažalost, često su ljudi ovakva upozorenja shvatali olako, iako smo svaki put imali pouzdane izvore, koje smo citirali u svim slučajevima - i sad je tako, u trenutku kad i dalje mnogi ne žele da plaćaju premijum verzije aplikacija i servisa, pa zbog toga takvi korisnici gledaju video reklame, koje im omogućavaju da nastave besplatnu upotrebu aplikacija i/ili igara, koriste se piratskim verzijama aplikacija ili im predaju svoje dozvole za korišćenje telefona u pozadini olako.

Možda će vas zanimati:

Najčešći primeri velikih prevara dolaze kroz aplikacije, koje tokom gledanja videa zarad besplatnog korišćenja iskorišćavaju manjkavosti Android softvera, uz neprimerene dozvole pribavljene od korisnika, kako bi kompromitovali podatke i vršili slanje PREMIUM SMS poruka, koje naplaćuju prijem sadržaja, koji se isporučuje nekoliko puta nedeljno.

Ranije smo već pisali, takođe o oba tipa ovih prevara, koji su aktivni i kod nas, pa se na linkovima obavezno informišite o tome, ako već niste…

I pored toga što Google stalno ponavlja da Play Store alati štite korisnike svaki dan, non-stop, novi izveštaj Upstream kompanije pokazuje da to baš i nije tako. Broj aktivnih malicioznih aplikacija, koje se nalaze u Play Store Android prodavnici se udvostručio u prvom kvartalu 2020. godine u odnosu na 2019. I ne samo to: Transakcije koje se opisuju kao prevare porasle su 55% ​​u istom vremenskom periodu, jer su različiti zaštitni mehanizmi blokirali gotovo 290 miliona tajnih transakcija u pozadini, o kojima korisnici nisu bili obavešteni. Čak 89% od ukupnog broja transakcija ispraćenih od januara do marta 2020. godine bilo je prevara prema Upstream-u. Ova Secure-D platforma zabeležila je porast od 7% u broju zaraženih Android uređaja tokom prvog tromesečja sa 10,5 miliona tokom 2019. na 11,2 miliona tekuće godine.

Neverovatno, ali čak devet od 10 zlonamernih Android aplikacija tokom prvog kvartala ove godine bilo je dostupno u Google Play prodavnici! Prošle godine 30% od prvih 100 zlonamernih aplikacija pronađeno je na Google-ovoj prodajnoj stranici Android aplikacija, što nas navodi na zaključak da zaista moramo dobro da vodimo računa o svemu kad instaliramo aplikacije iz Google Play zvanične prodavnice.

12 Android Apps You Need to Delete Immediately video (MobIT)
Izvor: BRIGHT SIDE

"Majka" prevarantskih aplikacija

Jedna od najopasnijih aplikacija, koja kombinuje oba tipa najpopularnijih prevara je SNAPTUBE.

Ova aplikacija proslavila se tokom 2016. godine svojim jedinstvenim mehanizmom za “čupanje“ muzičkih datoteka iz različitih aplikacija i njihovo čuvanje na mobilnom telefonu vlasnika u obliku, koji je tom telefonu prepoznatljiv za slušanje u muzičkom plejeru, kad niko nije znao u šta će ona kasnije da se pretvori.

Ipak, u međuvremenu programeri ove i danas izuzetno popularne aplikacije, koja je dosad preuzeta blizu 50 miliona puta samo preko Play Store prodavnice, shvatili su da pomoću nje mogu i debelo da zarade, ali o trošku korisnika, što nigde u opisu aplikacije ni programer ni Play Store ne navode.

Čak devet od 10 zlonamernih Android aplikacija tokom prvog kvartala 2020. bilo je dostupno u Google Play prodavnici

Upstream

SnapTube aplikacija je samo tokom 2019. godine generisala preko 70 miliona neželjenih transakcija, da bi u prva tri meseca ove godine to učinila već 32 miliona puta. Nažalost, SnapTube se pojavljuje često iznova u Play Store ponudi, iako trenutno nije dostupna za preuzimanje, a korisnike mami svojom opcijom da sa preko 50 najpopularnijih sajtova, među kojima su YouTube, Facebook, Instagram, TikTok, WhatsApp i drugi, preuzima muziku besplatno na uređaj i prebacuje ih u audio zapis.

Naravno, ništa nije besplatno, jer u pozadini SnapTube pretplaćuje korisnike, čiji su platni nalozi povezani sa Play Store ili Google Pay opcijom, na PREMIUM sadržaje ili, ako to nije dostupno, na PREMIUM SMS poruke provajdera. Na taj način SnapTube ostvaruje transakcije u svoju i korist svojih partnera i to najčešće bez znanja korisnika.

S obzirom na to da PREMIUM SMS funkcioniše i kod nas ne bismo bili iznenađeni da se taj vid prevare često koristi putem SnapTube aplikacije i u Srbiji i regionu. Takođe, pretplata putem Google Pay ili povezane platne debitne ili kreditne kartice funkcioniše i u Srbiji i regionu, normalo kao i svuda u svetu, pa je taj vid prevare svakako dostupan i kod nas.

Zaštita od malver i zlonamernih aplikacija

Kao i uvek do sada daćemo vam nekoliko univerzalnih saveta u vezi sa tim kako da povećate bezbednost svog uređaja i kako da se zaštitite od zlonamernih aplikacija:

  • Ne preuzimajte aplikacije pre čitanja komentara o istima
  • Kad čitate komentare obratite pažnju da oni ne smeju biti identični
  • Kliknite na profile lica, koja komentarišu, pogledajte podatke o njima
  • Ne preuzimajte aplikacije, koje su preuzete malo puta
  • Proverite programera, idite na njegov sajt i informišite se o kome se radi
  • Potražite informacije o aplikaciji na netu, jer ako je loša neko je već pisao o tome
  • Ograničite dozvole aplikacijama, posebno SMS slanje, pristup imeniku, podacima o plaćanju, lokaciji i drugim dozvolama, koje nisu logične za datu aplikaciju.

Nažalost, ako ste instalirali bilo koju od zlonamernih aplikacija, koje se lažno predstavljaju od toga da su čistači sistema, preko aplikacija za održavanje Android uređaja, do besplatnog preuzimanja sadržaja ne preostaje vam ništa drugo, nego da pokušate da ih otkrijete u opcijama aplikacija, blokirate i obrišete ili da čak izvršite i fabričko resetovanje telefona na početna podešavanja.

Ovo poslednje je ekstremna mera i radi se tek nakon što napravite rezervnu kopiju podataka, jer briše sve sa telefona!

Kako se odjaviti sa PREMIUM SMS servisa objasnili smo vam na primeru s linka, ali je važno da vodite računa o tome s kog broja stižu ovakve poruke i koji kod za odjavu je važeći da taj SMS PREMIUM broj.

Da li ste vi imali "posla" sa SnapTube i sličnim aplikacijama?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi