Deca koja igraju video igre imaju bolje kognitivne sposobnosti, pokazalo istraživanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca koja igraju video igre imaju bolje kognitivne sposobnosti, pokazalo istraživanje

Autor Ilija Baošić

Deca koja su igrala video igre tri ili više sati dnevno su imala snažniju aktivnost mozga u delovima povezanim sa pažnjom i memorijom.

 Deca koja igraju video igre kognitivno sposobnija istraživanje Izvor: Unsplash

Naučna istraživanja o video igrama često nisu pozitivna, a mnoga su izvestila o povezanosti ovog vida zabave i porasta depresije, nasilja i agresivnog ponašanja. Međutim, nedavno istraživanje nad skoro 2.000 dece je pokazalo da su najmlađi koji su igrali video igre tri sata dnevno ili više imali bolje rezultate u kognitivnim sposobnostima u odnosu na decu koja nikada nisu.

"Ova studija doprinosi našem rastućem razumevanju povezanosti igranja video igara i razvoja mozga", rekla je koautorka studije Nora Volkov, direktorka američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga. "Brojne studije povezuju video igre sa problematičnim ponašanjem i problemima mentalnog zdravlja. Ova studija sugeriše da mogu postojati i kognitivne koristi povezane sa ovom popularnom razonodom, što je vredno daljeg istraživanja".

Istraživači su za potrebe studije koja se bavi kognitivnim razvojem mozga adolescenata analizirali rezultate ankete, kognitivne sposobnosti i slike mozga oko 2.000 učesnika, koji su bili podeljeni u dve grupe - one koji ne igraju video igre i one koji to čini tri sata ili više dnevno - i procenili njihov učinak na dva kognitivna zadatka koja su oslikavala njihovu sposobnost da kontrolišu impulsivno ponašanje i memorišu informacije, a takođe su pratili njihovu moždanu aktivnost dok su izvršavali ove zadatke.

Analiza je pokazala da su deca koja igraju video igre bila brža i tačnija tokom rešavanja zadataka, a njihov mozak je pokazivao snažniju aktivnost u delovima povezanim sa pažnjom i memorijom, kao i u čeonom režnju, koji imaju fundamentalnu ulogu u kognitivnim performansama tokom zahtevnih zadataka.

"Iako ne možemo biti sigurni da je redovno igranje video igara razlog superiornih neurokognitivnih sposobnosti, ovo je ohrabrujući nalaz i nešto što moramo da nastavimo da pratimo kod ove dece dok prelaze u adolescenciju", rekao je vodeći autor studije Bader Čarani. "Mnogi roditelji su zabrinuti zbog efekata video igara na zdravlje i razvoj dece, a kako je ovaj vid zabave sve popularniji među mladima, ključno je da bolje razumemo i pozitivan i negativan uticaj koji takve igre mogu imati".

Ukoliko vas zanima koje su najbolje besplatne igre za decu, naš odabir možete pronaći ovde.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jooj

Voleo bih da svi tako misle...

Mire

Gejming je vrhunska stvar. Mene oduševljavaju djeca koja igraju igre, mnogo su pronicljivija, otvorenija, teže ka cilju od recimo nas prije nekad. Naravno da je tu škola, sport, pa tek onda gejming vikendom ili po neki izuzetak radnim danima.

v1ad

Video igrice nisu strasne kakvim ih "strucnjaci" prikazuju. Mnogo su bolji od socijalnih mreza ili filmova u svakom slucaju. Naravno, roditelji moraju da obrate paznju sta im deca igraju i koliko igraju. Strateske igre recimo mogu da pomognu u razmisljanju, analiziranju informacija, RPGovi razvijaju empatiju, pucacine razvijaju koordinaciju izmedju oka i ruke itd. Sat do dva ovoga je sasvim okej.