PRVA 3D ODŠTAMPANA KUĆA U SRBIJI: Jeftinija od kuće zidane ciglom, otpornija i izgradi se samo za jedan dan | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVA 3D ODŠTAMPANA KUĆA U SRBIJI: Jeftinija od kuće zidane ciglom, otpornija i izgradi se samo za jedan dan

Ovaj projekat stavlja Srbiju na svetsku mapu 3D građevinske štampe rame uz rame sa tehnološki najnaprednijim silama.

 ProtoDom 3D štampana kuća iz Srbije 1.jpg Izvor: SmartLife / YouTube @24 vesti

Prva 3D štampana kuća nazvana ProtoDom u Istočnoj Evropi, koju su napravila dva čoveka i jedna mašina za samo 21 sat i 15 minuta, premijerno je predstavljena u Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Kako su saopštili NTP Čačak i proizvođač 3D štampane kuće, kompanija Natura Eco, kuća je spremna za život, napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost, jer su testiranja rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu pokazala da je otporna na vetrove, zemljotrese i druge nepogode.

Možda će vas zanimati

Ističe se da je u izgradnji kuće korišćena inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji.

Važna prednost ovakve tehnologije je i brzina gradnje, jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, i ugradnja cevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena, a količina otpada je ravna nuli jer se unapred zna tačna količina materijala, a veća je i sigurnost radnika na gradilištu“, izjavio je generalni direktor Natura Eco kompanije, Nikola Rakić.

Kompanija Natura Eco predstavlja jedan od najsvetlijih primera kako se inovacije svetskog potencijala mogu razvijati u maloj sredini“, istakao je v. d. direktora NTP Čačak, Mirko Pešić, i ocenio da su “ovo su samo prvi koraci“ i da očekuju još veće rezultate u narednim godinama.

U saopštenju se kaže i da se prognozira da će vrednost tržišta 3D građevinske štampe do 2027. godine na svetskom nivou porasti na "neverovatnih 40 milijardi dolara".

Iako cena štampanja 3D kuće nije navedena proizvođač je otkrio da je ovako izgrađena kuća makar 20% povoljnija od tradicionalnih načina gradnje.

Prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku 3-5 puta čvršći. Izgradnjom 3D štampanih kuća sigurnost učesnika na gradilištu je potpuna što je neizmerno važno ako se ima u vidu da je pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu.

Na kraju, ako se odlučite za ovakvu kućicu - odmah se raspitajte i za solarne panele!

3D štampana kuća ProtoDom iz Srbije VIDEO
Izvor: 24 Vesti

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

XIII

Zainteresovao se i čitao malo. Jedina kuća ali prava kuća ovako napravljena je 2018. u Nantu/Francuska, kuća površine 95m2 koštala je preko 200 000 evra, ili ti preko 1000 evra kvadrat. Postojao plan da se napravi 18 takvh objekata u Parizu ali nigde ih nema. Slična štampana kuća u Ostinu/Teksas koštala je preko 400 000$ ... Svi objekti su prizemni, samo 1 sam našao da ima sprat. Jedino što ovde imate je automatizacija, sve manje ljudi na gradilištu... To možda i nije tako dobro.

Zx

Na sta ovo lici ?!?

Sima

Pa ben ti, ja iza kuće imam lepše urađenu šupu, ne mislite valjad da bi neko mogao u ovome da živi?