ŠTAMPANJE KUĆA I NAMEŠTAJA: Izrađuju ih od reciklirane plastike, čvršći su, koštaju manje i ekološki su prihvatljiviji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTAMPANJE KUĆA I NAMEŠTAJA: Izrađuju ih od reciklirane plastike, čvršći su, koštaju manje i ekološki su prihvatljiviji

Za izradu novih tipova objekata koristiće se posebno konstruisane mašine-štampači, koji će biti ogromni!

  Izvor: Mondo / SQ4D

Katar je nadomak realizacije plana da počne da štampa prve objekte od plastike koja je prethodno recikiranjem pretvorena u materijal za 3D modeliranje.

Po vrlo sličnom principu, po kojem nastaju male 3D odštampane figure, praviće se i veliki montažni i izjedna urađeni objekti, ali pomoću drastično većih štampača.

Možda će vas zanimati

WOLF Group kompanija iz Poljske i lokalni katarski proizvođači sarađuju na zvaničnom državnom projektu štampača od plastičnog otpada, pomoću kojeg će napraviti turističke atrakcije za posetioce tokom predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se održava u Dohi 2022. godine.

Roboti kompanije WOLF biće uposleni na pripremi, izradi i kasnije i održavanju ovog novog tipa štampača, koji će koristiti otpadnu plastiku iz svih delova sveta, koja je već počela da se prikuplja početkom 2021. godine.

Katar planira da konstruktorima, građevincima, ali i umetnicima ponudi 3D platformu koju će moći da koriste za izradu malih 3D stanova za prenoćište, kioske, prodajne štandove, komadni i modularni nameštaj, ali i za pravljenje delova za građevine i druge konstrukcije. Ovi planovi realizovaće se već tokom 2021. i posebno 2022. godine, jer Katar planira proširenje svog 3D štampačkog haba na ceo svet.

Pogledajte neke od 3D odštampanih modela i kućne 3D štampače:

Osim što manje zagađuju životnu okolinu i koštaju manje, čvrstina 3D odštampanih objekata, elemenata i nameštaja je izuzetno velika i jednolična po celoj površini štampe. Ipak, 3D štampanje traje duže, što utiče na rokove isporuke i jednom mašinom mogu da se prave samo jednolični objekti. Takođe,

Međutim, kako je ovo ekološki prihvatljivo i lako izvodljivo u svim delovima sveta verovatno će uticati na to da se određene vrste objekata, kao i nameštaja sve češće štampaju odjednom ili u segmentima, koji kasnije mogu da se spoje u celinu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Hoće li se topiti kuća na +40-50 stepeni ljeti? Hoće li se širiti karakterističan smrad plastike na visokim temperaturama? Mogu da shvatim proizvodnju namještaja, već postoje plastične stvari. Ali, kuća? Ne bih živio u takvoj ni da oni meni plate.

Mica

@Tommy Gavin Stavis klimu i eto :D