Koriste propuste

NOVI TIP AUTOMOBILA KOJI SE NAJVIŠE KRADE: Bitno je da nema klasične ključeve i da podržava nove tehnologije

Kradljivci automobila lako idu u korak sa napretkom tehnologije i kradu vozila na neverovatne, ali vrlo izvodljive načine

Izvor: SmartLife / Tesla

Da li ste čuli da sada iPhone i drugi telefoni mogu da otključaju automobil i startuju ga bez klasičnih ključeva prostim dodirom obe brave ili čak bez dodira samo iz neposredne blizine?

Vi možda niste, ali oni koji za život zarađuju krađom automobila jesu i vrlo rado koriste novu tehnologiju kako bi krali četvorotočkaše!

Prema poslednjim statističkim podacima automobili bez klasičnih ključeva čine čak polovinu ukradenih automobila, iako su procentualno u odnosu na ukupan broj vozila u upotrebi praktično zanemarljivi - oko jedan posto.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji među sedam miliona korisnika Liverpool Victoria General Insurance kompanije pokazuje da je između 2016. i 2019. krađa automobila bez običnih metalnih ključeva porasla preko 20 procenata, a da nakon 2019. godine raste još većom stopom.

Među automobilima, koji podržavaju otključavanje pomoću mobilnog telefona ili uopšte tehnologijom bez standardnih ključeva, a koji se najviše kradu su Tesla, Lexus, Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Jaguar i Land Rover.

Kradljivci posebnim uređajima oponašaju signal koji zavara automobil i on se nakon toga otključava, a uređaji koji se koriste za prevaru nisu veći od tradicionalnog ključa. Osim što se automobil brzo otključa ovaj uređaj istovremeno omogućava i startovanje motora, što praktično u potpunosti otvara mogućnost krađe odmah nakon otvaranja vrata. Ova vrsta napada u žargonu je nazvana relejni napad i jednako je rasprostranjena širom sveta gde postoje automobili bez klasičnih ključeva.

Postupak pribavljanja originalnog signala s ključa vlasnika je, ipak, složen proces. Pre svega lopovi moraju da isprate ko je vlasnik i gde živi. Nakon toga inovativnim sistemom jedan od lopova nabavlja signal iz kuće žrtve posebnim uređajem, ne većim od Wi-Fi rutera, kojim snima signal koji uređaj za otključavanje (telefon, NFC kartica, ključ ili neki drugi) odašilje iz kuće. Odmah nakon prikupljenog signala ista kutija-uređaj taj signal šalje do drugog uređaja, koji sadrži NFC ili ostale sisteme komunikacije i otključava se automobil iz neposredne blizine.

Iako sve ovo zvuči pomalo nemoguće i kao previše koraka da bi se ukrao automobil, očigledno je da je vrlo izvodljivo, a brojke pokazuju da je sve ovo vrlo isplativo.

Ista je situacija i na javnom mestu - dovoljno je da se jedan od lopova približi žrtvi, kojoj je uređaj za otključavanje u džepu i da očita taj signal i pošalje ga do drugog lopova, koji je u blizini automobila i može da ga otključa. Prema ovom istraživanju komunikacija između prvog i drugog lopova, što je najčešće šema napada, može da bude i 92 metra, jer na otvorenom prostoru često ne postoje čvrste prepreke, koje mogu lako da ometu prenošenje signala.

Ono što vozači automobila, koji imaju ovakav sistem otključavanja mogu da urade je sledeće:

  • Da opciju za otključavanje na telefonu drže uključenom isključivo kad u datom trenutku otključavaju automobil i da je odmah potom isključe
  • Da isključe NFC i druge opcije komunikacije na uređaju kad ih ne koriste, a uređaj je namenjen i otključavanju automobila
  • Da karticu ili ključ za otključavanje stave između dva komada metala - ne brinite, postoje takve plastificirane kartice veličine platnih kartica, koje se mogu brzo i lako nabaviti i
  • Da kod kuće drže ključ ili karticu na mestu koje je izolovano - u metalnim posudicama, fioci i slično.

Ako imate električni automobil ili neki koji podržava beskontaktno otključavanje i startovanje - pripazite na svoj virtuelni ključ i uz savete gore poboljšajte bezbednost svog vozila!

Apple Car Key BMW 5 Series video (MobIT)
Izvor: CNET Highlights

Tagovi